5 ιδιαίτερα μαγαζιά για φαγητό στην Αθήνα
Αναζητούμε αυθεντικές κουζίνες του κόσμου και τις βρίσκουμε στις γειτονιές της Αθήνας, στα πιο ιδιαίτερα και νόστιμα εστιατόρια.

Αναζητούμε αυθεντικές κουζίνες του κόσμου και τις βρίσκουμε στις γειτονιές της Αθήνας, στα πιο ιδιαίτερα και νόστιμα εστιατόρια.
Μπολανί έχεις δοκιμάσει; Ουστπίτσι; Κατάκ; Ντοροβάτ; Όχι δεν μιλάμε με γρίφους, πρόκειται για πεντανόστιμα πιάτα από κουζίνες του κόσμου στην πιο αυθεντική τους έκφραση.
Και ναι, καλά κατάλαβες θα τις βρεις στα στενάκια της Αθήνας, αρκεί να ξέρεις πού θα ψάξεις. Μην κάνεις τον κόπο όμως, τον κάναμε εμείς, ντερλικώσαμε και σου προτείνουμε τα πιο ιδιαίτερα και ψαγμένα «ταβερνάκια» για γευστικά ταξίδια.
Bohemia
Δήμου Τσέλιου 5, Αμπελόκηποι, τηλ: 21 0642 6341
Η παραδοσιακή τσέχικη κουζίνα έχει βρει εδώ και κάμποσα χρόνια ένα ζεστό σπίτι σε αυτό το εστιατόριο με την υπέροχη παραδοσιακή διακόσμηση και τον ατμοσφαιρικό εσωτερικό χώρο. Το γαστριμαργικό ταξίδι εδώ ξεκινά με παραδοσιακό λουκάνικο Τσεχίας καπνιστό και κοτόπουλο Βίσερχαντ με κρούστα από ζυμαράκι τυριών, γλυκόξινη σάλτσα γιαουρτιού και άνηθο, για να συνεχίσει με πάπια ψητή με λάχανο σουκρούτο και πατάτες, σπίζ ήτοι κύβους καμεμμπέρ με ένταμ πανέ και ταταρέζικη σάλτσα, Σμαζένιτσε δηλαδή μανιτάρια με πλιγούρι, αυγό και πέστο μαϊντανού και πικάντικο ταταρέζικο μπιφτέκι, με pasta μοσχαρίσιου ωμού φιλέτου και σκορδόψωμο ολικής άλεσης. Οι τσέχικες μπίρες ρέουν άφθονες και συνοδεύουν ιδανικά το γεύμα, ενώ ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 30€ το άτομο.
Balkan
Ακομινάτου 13, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5230717
Για αυθεντική βουλγάρικη κουζίνα, θα βάλεις πινέζα στον χάρτη για να έρθεις σε αυτήν την παραδοσιακή βαλκανική ταβέρνα στο Μεταξουργείο. Με βουλγάρικη ποπ να παίζει στα ηχεία, θα φας ταρατόρ, μια κλασική βουλγάρικη κρύα σούπα από αγγούρι, που συνδυάζεται με γιαούρτι, καρύδια και άνηθο, Ουστπίτσι, δηλαδή λαχταριστά κεφτεδάκια από κοτόπουλο, χυλωμένη φασολάδα γιαχνί με λουκάνικο, Κατάκ, που θυμίζει τζατζίκι με πάπρικα, τυρί κασκαβάλ σαγανάκι, κοτόπουλο καβαρμά, που έρχεται σερβιρισμένο σε πήλινο με πιπεριές, τυρί και αυγό και συκωτάκια κοτόπουλο σωταρισμένα σε βούτυρο με λαχανικά. Συνοδεία βουλγάρικης ρακής, ο λογαριασμός δύσκολα θα ξεπεράσει τα 15-20€ το άτομο.
Pak Tikka
Σαπφούς 5, Γεράνι, τηλ: 694 683 0667
Η ταμπέλα στην Σαπφούς γράφει «Pak Tikka Indian-Pakistani Restaurant», και καταπώς υπόσχεται το όνομά του, το φαγητό εδώ είναι 100% παραδοσιακό και οι μυρωδιές από μπαχαρικά σπάνε μύτη. Η περιοχή μπορεί να μην είναι ανάμεσα στις πρώτες επιλογές του μέσου Αθηναίου για φαγητό, αν όμως αντισταθείς στις προκαταλήψεις και μπεις μέσα, θα δοκιμάσεις φοβερά και τρομερά πράγματα, σαν να έχεις πάει ταξίδι στην Ινδία ή στο Πακιστάν: Keema naan, ήτοι πίτα ψημένη σε φούρνο tandoori γεμιστή με μοσχαρίσιο κιμά, chicken achari, δηλαδή κοτόπουλο με τζίντζερ πίκλες, σκόρδο, τσίλι, γιαούρτι και φρέσκα λαχανικά, chana dal, δηλαδή φάβα μαγειρεμένη με πακιστανικά μπαχαρικά, τομάτα, τζίντζερ και σκόρδο, και φυσικά παραδοσιακό πακιστανικό σουβλάκι με πίτα roti γεμισμένη με κοτόπουλο και λαχανικά ή μοσχαρίσιο κεμπάπ. Ο λογαριασμός στα ασυναγώνιστα 10-12€ το άτομο, με φρουτοποτό με μάνγκο και γάλα καρύδας για τη χώνεψη.
Lalibela
Νάξου 26-28, Κυψέλη, τηλ.: 210 8652495
Το πρώτο αιθιοπικό εστιατόριο της Αθήνας εκπροσωπεί εδώ και χρόνια επάξια την μακραίωνη ιστορία της κουζίνας της χώρας του, μέσα από ένα πληθωρικό μενού με επίκεντρο το κρέας σε κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό με μπαχαρικά, σάλτσες και πίτες. Η φάση εδώ θέλει χέρι, οπότε άσε για λίγο τα μαχαιροπήρουνα κάτω και όρμα στο Doro Watt ήτοι κοτόπουλο με πιπέρι, αυγά και πικάντικο βούτυρο, στο Tibs Alicha με μοσχάρι με κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά και στο Kuanta Firfir με αποξηραμένο βοδινό κρέας με πιπέρι, τύλιξέ τα με χειροποίητη αφρικανική πίτα και δες πόσο κάψα αντέχει ο ουρανίσκος σου. Ο κατάλογος ικανοποιεί και τους vegan, με επιλογές όπως η φάβα Yemsir Kik Wet, τα ανάμεικτα σωταρισμένα λαχανικά Yet Ataklit Wet και σέσκουλα με καρότα, κρεμμύδι και σκόρδο Ye Abesha Gomen. Οι μερίδες είναι χορταστικότατες, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, με αιθιοπικές μπύρες και παραδοσιακό αιθιοπικό καφέ (απαραιτήτως) στο τέλος.
Folia
Ανδρέα Μεταξά 9-11, Εξάρχεια, τηλ: 2103803840
Τι θα έλεγες για ένα γευστικό ταξίδι στο πολύπαθο Αφγανιστάν; Στη μικρή πολύχρωμη Folia που έστησε πριν από 12 χρόνια στα Εξάρχεια ο 26χρονος τότε Ρεζά, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, η γευστική παράδοση της πατρίδας του εκφράζεται μέσα από λαχταριστά πιάτα που δε θα σε αφήσουν ασυγκίνητο. Εδώ θα δοκιμάσεις Ashak ήτοι ζύμη με γέμιση λαχανικών, σος γιαουρτιού, κόκκινες φακές, βασιλικό και φρέσκα αρωματικά, Κουκού, δηλαδή κεφτεδάκια από πατάτα με μπαχαρικά, Μπολανί, πίτα γεμιστή με πατάτα και μπαχαρικά, Μαντού, δηλαδή μπουκιές από ζύμη με γέμιση κοτόπουλο και κόκκινες φακές, Καμπολί, ένα παραδοσιακό αφγανικό ρύζι με αρνί, καρότα και σταφίδες και Τσαμπλί κεμπάπ με πατάτες τηγανιτές και κόκκινο λάχανο. Τα συνοδεύεις όλα με ρακές, ούζα ή τσίπουρα και ο λογαριασμός βγαίνει γύρω στα 17€ το άτομο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Folia (@folia_restaurant)