Πού τρώμε σωστό μεξικάνικο στην Αθήνα;

Μεξικάνικα στην Αθήνα υπάρχουν πολλά, αυθεντικά μεξικάνικα χωρίς τεξανές προσμίξεις λουσμένες στο cheddar ελάχιστα. Σου τα βρήκαμε όλα.

Πού τρώμε σωστό μεξικάνικο στην Αθήνα;

Δεν θέλουμε να σε στεναχωρήσουμε, αλλά το 99% του «μεξικάνικου» που έχεις φάει εκτός Μεξικού δεν ήταν μεξικάνικο. Ήταν αυτό το υβρίδιο της Τεξανής κουζίνας που μπολιάζεται με κάποιες μεξικάνικες επιρροές και λέγεται στη διεθνή ορολογία tex mex, αλλά πωλείται ως μεξικάνικο γιατί αν σου το έλεγαν τεξανό δύσκολα θα πήγαινες να το φας. Πώς θα τα ξεχωρίσεις; Από το cheddar, κυρίως, που δεν απαντάται πουθενά στη μεξικάνικη κουζίνα. Μετά, κοίτα για αγγλικά στα μενού. Chicken buffalo wings, ας πούμε, δεν είχαμε στο μεξικάνικο χωριό μας. Ούτε BBQ sauce.

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε τα βασικά, πάμε να δούμε πού θα βρεις το σωστό το μεξικάνικο στην Αθήνα.

Atole 
Γριβαίων 3, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3614961

Σε έναν πανέμορφο, μίνιμαλ χώρο έτη φωτός μακριά από φολκλόρ αναφορές, ο σεφ Δημήτρης Αφεντάκης μας ξανασυστήνει την μεξικάνικη κουζίνα σε ένα fine dining μενού όπου τα πάντα είναι χειροποίητα: Οι τορτίγιες, ας πούμε, φτιάχνονται εδώ από το μηδέν, με καλαμπόκι που έρχεται από ανεξάρτητους μικροπαραγωγούς του Μεξικό. Ό,τι και αν δοκιμάσεις εδώ απογοητευμένος/η αποκλείεται να φύγεις, αν χρειάζεσαι όμως μια ιδέα για αρχή σημείωσε το guacamole με ξινόγαλα και λάδι μυρωδικών, τα tacos με σιγομαγειρεμένο χοιρινό, κρεμμύδι σε χυμό εσπεριδοειδών και φρέσκο κόλιανδρο, τα ψητά broccolini με σάλτσα μάτσα φουντούκι, παλαιωμένο ανθότυρο και τον παραδοσιακό κόκορα al pastor. Με ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 30€ περίπου το άτομο. Αυτή τη στιγμή το Atole είναι κλειστό για διακοπές, ανοίγει ξανά την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.

Poncho 
Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 10, κέντρο, τηλ.: 210 3317538

Μία είναι η αυθεντική τακερία της Αθήνας, αυτή του μεξικανού Αλφόνσο Αλβάρες, για τους φίλους Πόντσο, που φτιάχνει ο ίδιος τις τορτίγιες του και σερβίρει ένα μικρό αλλά θαυματουργό μενού στην πλατεία Καρύτση. Εδώ έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε τάκος και quesadillas, και μετά οι επιλογές είναι τέσσερις: με χοιρινό al pastor, με κοτόπουλο, με μοσχάρι ή με μανιτάρια αν δεν τρως κρέας. Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, εμείς ψηφίζουμε χοιρινό al pastor, που μαρινάρεται με μπαχαρικά και καπνιστές πιπεριές guajillo και ψήνεται περίπου σαν τον δικό μας γύρο, σε κάθετη σούβλα, με έναν ανανά στην κορυφή, όπως στο Μεξικό. Στο μενού θα βρεις και τα λεγόμενα specials: χειροποίητο γκουακαμόλε, σαλάτες και huarache, ένα παραδοσιακό μεξικάνικο πιάτο που φτιάχνεται από ζύμη masa με λιωμένα φασόλια, τηγανίζεται και σερβίρεται με κρεμμύδια, πατάτες, κόλιανδρο, κάποιο κρεατικό και φρέσκο τυρί. Συνοδεύεις με μεξικάνικα κοκτέιλ (στα 5€) και πληρώνεις 3€ για ένα τάκο ή 7€ για τρία. Το γκουακαμόλε στα 6€, το huarache στα 9€.


La Casa Azul 
Θηβών 143 και Πελοπίδας 13, Περιστέρι, τηλ.: 2105716143

Συστήνεται ως gastro barra latinoamericana, στεγάζεται σε μια κουκλίστικη μονοκατοικία στο Περιστέρι, και ξεχωρίζει με ένα μενού που πηγαίνει την μεξικάνικη κουζίνα ένα βήμα παραπέρα. Εδώ δοκιμάζουμε μικρά αριστουργήματα όπως το Cheviche Mexicana με γαρίδες, αβοκάντο και καλαμπόκι, τα tacos de carne molida με μοσχαρίσιο κιμά, λαχανικά, sour cream, pico de gallo και πίκλα κρεμμύδι, το jarrete de cerdo που είναι σιγομαγειρεμένο κότσι χοιρινό με χυλωμένο ρύζι σε κόκκινο ζωμό με adobo και κρέμα κατσικίσιου τυριού, και τις tostadas de picadillo, με αρωματικό κιμά και μάνγκο. Φτιάχνει και φανταστικά κοκτέιλ, σαν το Elegancia Azul με μεσκάλ, βερίκοκα και φρέσκο χυμό λάιμ. Για να φας και να πιείς, θα υπολογίσεις περί τα 25€ το άτομο. Αναλυτικό μενού εδώ


El Burro 
Δημητρακοπούλου 102, Κουκάκι, τηλ.: 6932256596

Με σήμα της το γαϊδουράκι (αυτό σημαίνει burro) αυτή η μικρή, χρωματιστή τακερία δεν έχει καθόλου tex mex προσμίξεις. Αυτό που έχει, είναι ένα μενού μικρό αλλά πεντανόστιμο, με πέντε tacos, τρία burrito, μία quesadilla, τέσσερα ορεκτικά και τέλος. Όλα είναι λαχταριστά, αλλά αν χρειάζεσαι συστάσεις σημείωσε τα tacos με carne tirade con pina, με μοσχάρι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα, ανανά και μαύρα φασόλια (2,80€ το ένα) και το burrito con pollo y ajo negro, με κοτόπουλο, φασόλια, ρύζι και μαύρο σκόρδο (8€). Καταπληκτικό είναι και το γκουακαμόλε τους (4,50€) ενώ για επιδόρπιο τα churros con chocolate, τηγανιτή ζύμη σε μπαστουνάκια που τα βουτάς σε υγρή σοκολάτα (4€) καίνε καρδιές. Τα συνοδεύεις όλα με το παραδοσιακό μεξικάνικο ποτό που δεν είναι άλλο από την τεκίλα, είτε σκέτη (από 2,50€) είτε σε κοκτέιλ σαν τη Margarita και την Paloma (από 6€).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v