4 μέρη για να δοκιμάσεις αρμένικες λιχουδιές στην πόλη

Λαχταρίσαμε μαντί, λαχματζούνια, κεμπάπ, ιτσλί κιοφτέ και λοιπά κολασμένα εδέσματα και αποφασίσαμε να κάνουμε αρμένικη βίζιτα σε τέσσερις ταβέρνες.

4 μέρη για να δοκιμάσεις αρμένικες λιχουδιές στην πόλη

Πέρα από τον κοσμαγάπητο παστουρμά, η κουζίνα της Αρμενίας έχει να προσφέρει στον ουρανίσκο ένα πληθωρικό μπουκέτο από αρώματα και γεύσεις που από τη στιγμή που τις δοκιμάσεις δεν λένε να ξεχαστούν από τους γευστικούς σου κάλυκες.

Μια δοκιμή θα σε πείσει, κι έτσι εμείς σού συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα αρμένικα εστιατόρια (και σουβλατζίδικα, αμέ) στην Αθήνα για αρμένικη βίζιτα.

Ιζαμπέλα

Ἀναπαύσεως 36, Δραπετσώνα, τηλ: 693 486 7280

Στην αρμένικη ταβέρνα της Ιζαμπέλα Μπογοσιάν, το καλωσόρισμα στα τραπέζια της δροσερής αυλής γίνεται παραδοσιακά με λικέρ αρμπαρόριζας σε κολονάτα ποτηράκια και η ημιανοιχτή κουζίνα μοσχοβολάει μπαχάρια και μυρωδικά που ανοίγουν μονομιάς την όρεξη. Εδώ το κεμπάπ είναι χειροποίητο από μοσχαρίσιο κιμά και σερβίρεται με πλιγούρι και πατάτες τηγανιτές, ενώ στον κατάλογο παρελαύνουν και άλλες παραδοσιακές γεύσεις, όπως ιτσλί κιοφτέ (κεφτέδες μοσχαρίσιοι με πλιγούρι και βούτυρο), πικάντικο λαχματζούν, αρμένικο πιλάφι βρασμένο σε κρεατόζουμο, μαντί (γεμιστά ζυμαράκια) σε σούπα με ντοματένια σάλτσα και σκορδάκι και χοροβάτς ήτοι αρμένικο σουβλάκι με μαριναρισμένο κρέας, ντομάτα, πιπεριές και κεχράν, ένα ιδιαίτερο αρμένικο αρωματικό. Λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα με αρμένικο κρασί, στα 20-25€ κατ’ άτομο.

Αρτάκης 41, Νέα Σμύρνη, τηλ: 21 0935 9203

Από το 2015 αυτή η οικογενειακή ταβέρνα σερβίρει παραδοσιακή αρμένικη κουζίνα, σε έναν χώρο που απ’ έξω δεν σου γεμίζει το μάτι, όμως αν δοκιμάσεις τις εκλεκτές του γεύσεις λίγο θα σε νοιάξει. Οτιδήποτε βγάζει η κουζίνα εδώ είναι εξαιρετικό: δροσερή και αρωματική σαλάτα 4Α με μελιτζάνα καπνισμένη, την ψητή φέτα με σουτζούκι και τριμμένη ντομάτα, παστουρμαδόπιτα, ζουμερό λαχματζούν, ιτσλί κιοφτέ, κεμπάπ (αρνίσια ή κοτοπουλένια) σερβιρισμένα με ψητή ντομάτα και πιπεριά, φρεσκοκομμένο κρεμμύδι και παραδοσιακή λεπτή πίτα λαβάς, χοιρινό χοροβάτς, μελιτζανοσαλάτα και μυρωδάτα μαντί με την σαλτσούλα τους εγγυώνται ένα χορταστικό και υπέροχο αρμένικο γεύμα. Λογαριασμός με αρμένικη απαστερίωτη μπίρα Kilikia, περί τα 20€ το άτομο.

Tomas

Σαρκουδίνου 43, τηλ: 210 9015981

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ted Lelekas (@ted_lelekas)

Έχει συμπληρώσει 30 χρόνια στο Δουργούτι, έχει αποκτήσει παναθηναϊκή φήμη ως ένα από τα κορυφαία κεμπάπ της πόλης – και συνεχίζει μέχρι σήμερα χωρίς καμία έκπτωση στη γεύση ή την ποιότητα. Μαιτρ του είδους, ο Αρμένιος Τόμας στο ταπεινό του ψητοπωλείο ετοιμάζει και σερβίρει καθημερινά γεύσεις ανατολής, όπως Πίτα Καισάρειας- ήτοι παστουρμαλί, ζουμερό αρνίσιο και μοσχαρίσιο κεμπάπ με πιτούλες και κρεμμυδάκια τυλιχτό ή σε μερίδα, δροσερό χούμους, φαλάφελ σε μερίδα ή τυλιχτό, πιπεροσαλάτα καυτερή όπως πρέπει, σουτζούκι σε μερίδα ή τυλιχτό και μυρωδάτο λαχματζούν. Ο λογαριασμός για ένα ανατολίτικο γεύμα με δροσερή μπίρα, στα 10-15€/ άτομο.

Το Ρόδι

Κρέοντος 163, Κολωνός, τηλ: 21 0515 4376

Από τους πιο γνήσιους εκφραστές της αρμένικης κουζίνας στην Αθήνα, το Ρόδι φημίζεται μεταξύ άλλων και για το αφράτο, μυρωδάτο και λαχταριστό του κεμπάπ, το οποίο ετοιμάζει με ευλάβεια από το 1970 όταν και πρωτοάνοιξε. Εδώ θα το βρεις σε διάφορες βερσιόν, όπως σις, γιαουρτλού, ισκεντέρ και Άδανα, σε πληθωρικές μερίδες, με αφράτες πιτούλες και λαχανικά. Εξαιρετικά και τα χοροβάτς, τα οποία επίσης συνοδεύονται με πίτες και λαχανικά, καθώς και το αρμένικο σουτζούκι για τους λάτρεις των καυτερών. Από τα ορεκτικά, επιβάλλεται να δοκιμάσεις Χινκάλι, πουγκάκια δηλαδή με μοσχαρίσιο κιμά, ταμπουλέ, αρμένικη κοτοσαλάτα, παστουρμαλί, αρμένικη ομελέτα, γεμιστή χειροποίητη μελιτζάνα και ιτσλί κιοφτέ. Λογαριασμός περί τα 20€ το άτομο, με κρασί.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v