Τι είναι το χατσαπούρι και πού θα το δοκιμάσεις στην Αθήνα

Η γεωργιανή εκδοχή του πεϊνιρλί… δεν είναι πεϊνιρλί. Είναι ένα έδεσμα διακόσιες φορές ανώτερο. Κι αυτές είναι οι καλύτερες διευθύνσεις στην Αθήνα για να το δοκιμάσεις.

Τι είναι το χατσαπούρι και πού θα το δοκιμάσεις στην Αθήνα

Αν αγαπάς τη λιωμένη, λαχταριστή τυρένια γέμιση και τη ζύμη που «κρατάει» χωρίς να βαραίνει, τότε ήρθε η ώρα να γνωρίσεις το χατσαπούρι. Το εμβληματικό γεωργιανό έδεσμα που θυμίζει πεϊνιρλί, αλλά στην πραγματικότητα παίζει σε δική του λίγκα, έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του και στην Αθήνα. Από μικρά μαγαζάκια με αυθεντικές συνταγές, μέχρι μοντέρνες εκδοχές σε street food ύφος, σου λέμε πού θα δοκιμάσεις τα καλύτερα της πόλης –και γιατί το χατσαπούρι αξίζει να γίνει το νέο σου comfort food.

Αλλά πρώτα απ’ όλα: Τι είναι το χατσαπούρι;

Το χατσαπούρι (ή χατσοπούρι) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά φαγητά της γεωργιανής κουζίνας –και από τα πιο εθιστικά επίσης. Φτιάχνεται με ζύμη και γεμίζεται με τυριά, συνήθως μείγμα από σουλγκούνι και ιμερούλι, ενώ η πιο διάσημη εκδοχή του, το ατζαριάνικο χατσαπούρι, έχει σχήμα βαρκούλας, με αυγό και βούτυρο στο κέντρο. Η ιδέα είναι ότι ανακατεύεις καλά με ένα μαχαίρι τα υλικά με το που έρθει το χατσαπούρι στο τραπέζι σου και μετά κόβεις κομμάτια από τις άκρες και τα βουτάς στο κέντρο του. Κόλαση.

Παραλλαγές του χατσαπούρι, βέβαια, υπάρχουν πολλές: στρογγυλό, σκεπαστό, ανοιχτό, με διάφορα είδη τυριών ή ακόμα και με φασόλια. Στη Γεωργία το βρίσκεις σχεδόν σε κάθε σπίτι και κάθε περιοχή έχει τη δική της εκδοχή. Στην Αθήνα, ευτυχώς, μπορείς να το βρεις πια σε αρκετά μέρη – και να διαλέξεις την αγαπημένη σου.

Πού τρώμε χατσαπούρι στην Αθήνα;

Στο αγαπημένο μας Kartlis Guli (Σαπφούς 101, Καλλιθέα, τηλ.: 2114088542) που φτιάχνει συγκλονιστικό χατσαπούρι ατσαρούλι (7€) αλλά και πολλές ακόμα εκδοχές του αγαπημένου εδέσματος: Ιμερούλι, με το ομώνυμο τυρί, Μεγκρούλι, με τυρί σουλγκούνι, έξτρα τυρένιο Σαμέπο, Λομπιάνι με φασόλια, Κούμπνταρι με κρέας, ακόμα και χατσαπούρι σε σούβλα. Τα σερβίρει όλα σε τραπεζάκια που απλώνει έξω στην πλατεία, αλλά και στον φιλόξενο εσωτερικό του χώρο, μαζί με πολλά ακόμα αριστουργήματα της γεωργιανής κουζίνας, όπως τα γεμιστά ζυμαρικά χινκάλι, το Όστρι που είναι ένα κοκκινιστό μοσχαράκι ποίημα και το Οτζαχούρι, κοτόπουλο που σερβίρεται με ωραία ψημένες κυδωνάτες πατάτες, χρωματιστές πιπεριές, κόλιανδρο και ρόδι. Συνοδεύεις με τα περίφημα γεωργιανά κρασιά και πληρώνεις γύρω στα 20€ το άτομο.

Διαβάστε περισσότερα - Στο Kartlis Guli στην Καλλιθέα θα μάθεις πόσο νόστιμη είναι η γεωργιανή κουζίνα 

Στον γεωργιανό φούρνο της Κυψέλης που λέγεται Marili (Αγίας Ζώνης 26, τηλ: 21 1425 2269) και γράφει το όνομά του στη βιτρίνα στο γεωργιανό αλφάβητο, εκείνο με τα γράμματα που μοιάζουν με καρδούλες και διεκδικούν τον τίτλο του πιο χαριτωμένου αλφάβητου στον κόσμο. Εδώ, που λες, τρεις γυναίκες ξεφουρνίζουν καθημερινά φοβερές και τρομερές πίτες, ανάμεσα στις οποίες εννοείται πρωταγωνιστεί το χατσαπούρι, που το φτιάχνουν με λευκό αγελαδινό τυρί ιμερούλι. Μόλις 4€ θα σου κοστίσει, να το πάρεις στο χέρι ή να καθίσεις να το φας στα σκαμπουδάκια που απλώνουν έξω από τον φούρνο. Υπάρχει και σε εκδοχή Λομπιάνι, με φασόλια, κόλιανδρο και τηγανιτό κρεμμύδι (3,50€). Πέρα από το χατσαπούρι, αξίζει να δοκιμάσεις την εξαιρετική τους πατατόπιτα και την κιμαδόπιτα, στα 3,50€ και 4€ αντίστοιχα.

Στην Iberia (Φιλαρέτου 72, Καλλιθέα, τηλ.: 211 1170352) Στην Iberia (Φιλαρέτου 72, Καλλιθέα, τηλ.: 211 1170352), μια γεωργιανή ταβέρνα με οικογενειακή αύρα και σπιτική φροντίδα, όλα φτιάχνονται επιτόπου: από το ψωμί στον παραδοσιακό φούρνο που λέγεται τονέ, μέχρι το κρασί και το κονιάκ που έρχονται από τους αμπελώνες της οικογένειας στη Γεωργία. Το χατσαπούρι εδώ είναι αυθεντικό και φτιαγμένο με μεράκι, με τις διάφορες εκδοχές του –ατσαρούλι, ιμερούλι και άλλες– να σερβίρονται ζεστές, τυρένιες και ακαταμάχητες. Στο μενού θα βρεις επίσης φανταστικά χινκάλι, τα παραδοσιακά γεμιστά ζυμαρικά που τρώγονται απαραιτήτως ζεστά δαγκώνοντας πρώτα μια άκρη για να τρέξει ο ζωμός –κάπως σαν αυτό που έκανες πιτσιρίκι με το παγωτό χωνάκι, σκέψου. Στο τέλος ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο, αλκοόλ οπωσδήποτε περιλαμβανομένου.

Και η γεωργιανή τριλογία της Καλλιθέας κλείνει με το Sherekilebi (Δημοσθένους 115, τηλ.: 210 9560000) μια ζεστή ταβέρνα με ατμόσφαιρα εμπνευσμένη από την ομώνυμη αγαπημένη ταινία της ιδιοκτήτριας. Και εδώ το χατσαπούρι φτιάχνεται τη στιγμή της παραγγελίας και σερβίρεται καυτό και τυρένιο, πλάι σε υπέροχες γεύσεις της γεωργιανής κουζίνας: μελιτζάνες γεμιστές με καρύδι και σκόρδο, πικάντικο όστρι, χειροποίητο κεμπάπ με μυρωδικά και αφράτα πιτάκια, και φυσικά γεωργιανά κρασιά για να τα συνοδεύσεις όπως πρέπει. Αν έρθεις με πιτσιρίκια, μην παραλείψεις να ρωτήσεις για το σπιτικό καμπότ –ένα γεωργιανό ρόφημα από φρούτα που κάνει θραύση στα παιδικά πάρτι. Λογαριασμός κι εδώ γύρω στα 20€ το άτομο, γεωργιανών κρασιών περιλαμβανομένων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v