Φαγητά για Μεγάλη Εβδομάδα: Ιδέες και συνταγές

Η Μεγάλη Εβδομάδα είτε νηστεύεις είτε όχι είναι μια καλή αφορμή να περιορίσεις το κρέας κι εμείς σου έχουμε πεντανόστιμες συνταγές για να καλοφάς εκείνες τις μέρες.

Φαγητά για Μεγάλη Εβδομάδα: Ιδέες και συνταγές

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια περίοδος νηστείας, περισυλλογής αλλά και προετοιμασίας για το Πάσχα. Η ελληνική παράδοση είναι πλούσια σε νηστίσιμες συνταγές, που δεν στερούνται γεύσης και νοστιμιάς. Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα ζεστό ρόφημα και συνοδευτικό ταχίνι με μέλι πάνω σε ψωμί ή παξιμάδι – χορταστικό και γεμάτο ενέργεια. Για μεσημέρι, δοκίμασε φακές με καρότο και δάφνη, ρεβίθια λεμονάτα ή γίγαντες στον φούρνο. Θες κάτι πιο δημιουργικό; Φτιάξε μια σούπα με γλυκοπατάτα και καρύδα ή μανιτάρια στιφάδο με κανέλα.

Τα βράδια μπορείς να παίξεις με σαλάτες – πες ναι σε μια με ρόκα, ρεβίθια, ντοματίνια και dressing από ταχίνι και λεμόνι. Κι αν σου λείπει το comfort food, δοκίμασε μακαρονάδα με πέστο βασιλικού χωρίς τυρί ή πατάτες ογκρατέν με φυτικό γάλα και μανιτάρια.

Μη ξεχνάς τα γλυκά: χαλβάς με κακάο, νηστίσιμα cookies με ταχίνι και μπανάνα ή ρυζόγαλο με γάλα καρύδας.

Ωστόσο για να σου δώσουμε μια έξτρα χείρα βοηθείας, συγκεντρώσαμε εύκολες και γευστικές νηστίσιμες συνταγές για κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, ώστε να απολαύσουμε νόστιμα φαγητά χωρίς να ξεφεύγουμε από το πνεύμα της νηστείας.

Φασολάδα παραδοσιακή

Υλικά: 500 γρ. φασόλια μέτρια, 2 καρότα σε ροδέλες, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κουτί ντομάτα κονκασέ, 1 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. πιπέρι, 1 φύλλο δάφνης.

Εκτέλεση: Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε σε άφθονο νερό για 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα φασόλια, τη ντομάτα, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και 1 λίτρο νερό. Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε ζεστή με φρέσκο ψωμί.

Νηστίσιμα ντολμαδάκια με ρύζι

Υλικά: 500 γρ. αμπελόφυλλα, 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο, 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα σε καυτό νερό για 1-2 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και τυλίγουμε μικρά ντολμαδάκια. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και νερό μέχρι να σκεπαστούν. Σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά και σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Υλικά: 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χονδρό, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 4 φλιτζάνια νερό, 1 ξύλο κανέλας, 1/2 φλιτζάνι καρύδια ή αμύγδαλα, ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και βράζουμε για 5 λεπτά. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σιμιγδάλι μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε προσεκτικά το σιρόπι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πήξει. Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και τοποθετούμε το μείγμα σε φόρμα. Αφήνουμε να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε.

Νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού

Υλικά: 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 κ.γ. σόδα, 1/2 κ.γ. κανέλα, 1/2 κ.γ. γαρίφαλο

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν ομοιογενή χυλό. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.

Γιουβέτσι με χταπόδι στη χύτρα ταχύτητας

Υλικά: 1,5 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο, 500 γρ. κριθαράκι, μέτριο, 1 κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδο, 2 καρότα, 2 στικ σέλερι, 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη, 2 φύλλα δάφνης, 1 στικ κανέλας, 5 κόκκους μπαχάρι, 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας, 100 γρ. ούζο, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 1 λίτρο νερό, αλάτι.

Για το σερβίρισμα: πιπέρι, μαϊντανό, ψιλοκομμένο.

Εκτέλεση: Κόβουμε το χταπόδι αφαιρώντας το κεφάλι ανάμεσα από τη φούσκα και τα πλοκάμια. Κόβουμε τη φούσκα και τα πλοκάμια σε μεγάλα κομμάτια, και αφήνουμε στην άκρη. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε το σκόρδο, κόβουμε τα καρότα σε μισοφέγγαρα και το σέλερι σε φέτες. 

Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και όλα τα λαχανικά, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, το στικ κανέλας και τους κόκκους από το μπαχάρι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε.

Σβήνουμε με το ούζο, την ντομάτα κονκασέ και το νερό, και ανακατεύουμε. Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της, γυρνάμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 2 και περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να εμφανιστεί η κίτρινη ένδειξη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα, και από τη στιγμή που θα εμφανιστεί η πράσινη ένδειξη βράζουμε για 15 λεπτά. Αποσυμπιέζουμε με προσοχή και ανοίγουμε το καπάκι. Προσθέτουμε το κριθαράκι και μαγειρεύουμε για ακόμα 10 λεπτά ανακατεύοντας ανά 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους από το μπαχάρι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλάτι (αν χρειάζεται), και μοιράζουμε σε πιάτα. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συνταγή εδώ

Μελωμένοι γίγαντες στον φούρνο

Υλικά: 500 γρ. γίγαντες, 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες), 4 σκελ. σκόρδο (κομμένες σε φέτες), 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο, 1 καρότο ψιλοκομμένο, 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες (2 συσκ. των 400γρ.), 2 πρέζα/ες ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 1/2 ματσ. Μαϊντανός, λίγο άνηθο, 1 φλ. νερό

Εκτέλεση: Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Αν έχουμε τη σιγουριά ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπουμε τη σόδα, και τους μουλιάζουμε σε σκέτο νερό για μια νύχτα. Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά. Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37×25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.).

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε βαθύ τηγάνι, και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι. Το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και αλάτι, πιπέρι. Βράζουμε τη σύβραση για 10 λεπτά, και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.

Συνταγή εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v