Καλή Σαρακοστή με συνταγές για νηστίσιμα φαγητά

Η Σαρακοστή φέρνει στο τραπέζι μας νόστιμες και θρεπτικές νηστίσιμες συνταγές που θα ικανοποιήσουν και τους πλέον απαιτητικούς.

Καλή Σαρακοστή με συνταγές για νηστίσιμα φαγητά

Η Σαρακοστή είναι η ιδανική περίοδος για να ανακαλύψουμε ξανά τη γευστική μαγεία της νηστείας, απολαμβάνοντας παραδοσιακές αλλά και πιο μοντέρνες συνταγές που δεν στερούνται νοστιμιάς.

Από θαλασσινά και όσπρια μέχρι λαχανικά και ζυμαρικά, το τραπέζι της νηστείας μπορεί να είναι πλούσιο, θρεπτικό και γεμάτο αρώματα.

Δες παρακάτω μερικές εύκολες και απολαυστικές συνταγές, που θα ικανοποιήσουν κάθε ουρανίσκο και θα κάνουν τη νηστεία μια γαστρονομική εμπειρία γεμάτη γεύση.

Ρεβίθια με λαχανικά και καλαμαράκια

300 γρ. ρεβίθια, αλάτι, 1 κρεμμύδι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πράσο, 1 σκ. σκόρδο, 1 καρότο, 1/2 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη, πιπέρι, φύλλα θυμαριού, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 1 κύβο λαχανικών, σπορέλαιο (για το τηγάνισμα), αλεύρι γ.ό.χ. (για το πανάρισμα), αλάτι, πιπέρι, 700 γρ. καλαμαράκια (σε ροδέλες)

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα ρεβίθια, 1 πρέζα αλάτι, τα καλύπτουμε με κρύο νερό, και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μια μεμβράνη για ένα βράδυ εκτός ψυγείου, να μουλιάσουν.

Τα σουρώνουμε, τα ξεβγάζουμε με τρεχούμενο νερό, τα στραγγίζουμε, και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 30 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά χωρίς καθόλου αλάτι. Ψιλοκόβουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μαζί με 3 κ.σ. ελαιόλαδο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε το πράσο, το σκόρδο και κόβουμε σε μικρούς κύβους το καρότο.

Ρίχνουμε τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με την κουτάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε καλά. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα του θυμαριού και τα προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ρεβίθια, την ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τον κύβο λαχανικών και ζεστό νερό, μέχρι να καλυφθούν τα υλικά.  Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.

Για τα καλαμαράκια

Αν τα καλαμαράκια είναι κατεψυγμένα, τα στραγγίζουμε πολύ καλά με μια πετσέτα για να μην έχουν υγρασία.

Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με το σπορέλαιο σε δυνατή φωτιά.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Παίρνουμε μία μία τις ροδέλες από τα καλαμαράκια και τις βάζουμε στο αλεύρι. Τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι, βάζουμε τις ροδέλες σε δόσεις στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά.

Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για το σερβίρισμα

Κόβουμε τα καλαμαράκια σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια. Ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο θυμάρι.

Συνταγή από εδώ

Νηστίσιμα σουτζουκάκια

Υλικά: 500 γρ. ρεβίθια, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, 1 κ.γ. κύμινο (σε σκόνη), ξύσμα λεμονιού (από 1 λεμόνι), χυμό λεμονιού (από 1/2 λεμόνι), 3 κρεμμύδια (ξερά), 1 σκ. σκόρδο, 1 ματσάκι δυόσμο, 1 κ.σ. μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, 200 γρ. αλεύρι γ.ό.χ. (για το πανάρισμα), 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι (ξερό), 1 στικ κανέλα, 3 φύλλα δάφνης, 1 κ.γ. ρίγανη (ξερή), 1 πιπεριά τσίλι (αποξηραμένη), 1 σκ. σκόρδο, 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 3 ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, ρύζι μπασμάτι (βρασμένο), θυμάρι, ρίγανη (φρέσκια), 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα ρεβίθια σε μπολ με νερό και προσθέτουμε αλάτι. Τα μουλιάζουμε για 12 ώρες για να μαλακώσουν.

Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με νερό, τα στεγνώνουμε και τα  βάζουμε στον κάδο του πολυκοπτικού. Χτυπάμε καλά για να διαλυθούν αλλά όχι να λιώσουν.

Τα μεταφέρουμε στο μπολ. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, μπέικιν πάουντερ, κύμινο, ξύσμα και χυμό από το λεμόνι, κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, σκόρδο τριμμένο, δυόσμο ψιλοκομμένο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί.

Αλευρώνουμε προσεκτικά και τα ρίχνουμε σε δόσεις σε βαθύ τηγάνι με καυτό λάδι. Ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να πάρουν χρώμα. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.

Για τη σάλτσα

Σε μία ρηχή κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, στικ κανέλας, φύλλα δάφνης, ξερή ρίγανη, πιπεριά τσίλι, σκόρδο ψιλοκομμένο, κρυσταλλική ζάχαρη, πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε.

Ρίχνουμε ντομάτα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοψήνουμε για 10 λεπτά.

Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι, θυμάρι, φρέσκια ρίγανη και ελαιόλαδο.

Συνταγή από εδώ 

Σουπιές με ρύζι μικρασιάτικες

Υλικά: 1.200 γρ. σουπιές (καθαρισμένες), 2 μεγάλα κρεμμύδια (τριμμένα), 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας (τριμμένα), 2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες), 2 κουτ. σούπας μαϊντανός (ψιλοκομμένος), 400 γρ. ρύζι κίτρινο (μακρύκοκκο), 1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη, 1/8 κουτ. γλυκού κανέλα (τριμμένη), 130 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι (φρεσκοτριμμένο), 12 ντοματάκια τσέρι (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τις σουπιές με ρύζι ξεκινάμε, ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και τις σουπιές, καλύπτουμε με νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά ή μέχρι οι σουπιές να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό χωριστά.

Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.

Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα και τον μαϊντανό και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου έβρασαν οι σουπιές και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε τις σουπιές, πασπαλίζουμε με την κανέλα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά.

Προσθέτουμε 2 1⁄2 φλιτζάνια από το νερό όπου έβρασαν οι σουπιές και το ρύζι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι.

Σερβίρουμε τις σουπιές με το ρύζι και διακοσμούμε με τα ντοματάκια.

Συνταγή από εδώ. 

Χταποδάκι κοκκινιστό στο φούρνο

Υλικά: 1 1/2 κιλό χταπόδι καθαρισμένο και κομμένο σε μερίδες, 5 πατάτες κομμένες σε μισές ροδέλες, 3-4 ντομάτες ψιλοκομμένες, 1 κ.σ. ντοματοπελτέ, 4 σκελίδες σκόρδο, ελαιόλαδο, 2 φυλλαράκια δάφνης, 1/3 κ.γλ. μπούκοβο, 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σ’ ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από το θυμάρι) και ανακατεύουμε να πάνε παντού το ελαιόλαδο, η ντομάτα και τα μπαχαρικά. Σ’ ένα ταψί, απλώνουμε τις πατάτες και το χταπόδι (με τις βεντούζες προς τα πάνω) και από πάνω τοποθετούμε το θυμάρι.

Σκεπάζουμε καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να τρυπιέται το χταπόδι με ένα πηρούνι και, φυσικά, να έχουν γίνει οι πατάτες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη ή ώσπου να ροδίσει και να δέσει η σάλτσα.

Συνταγή από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v