Λαχταριστές συνταγές για νηστίσιμα γλυκά
Κερνάμε γλυκό σε όσους νηστεύουν αυτή την περίοδο και μοιραζόμαστε μαζί τους 4 υπέροχες κι έξτρα λαχταριστές συνταγές για νηστίσιμα γλυκά.

Φαντάσου αυτό: η λιγούρα για γλυκό χτυπάει κόκκινο, αλλά η νηστεία σού κλείνει πονηρά το μάτι. Μην ανησυχείς, όμως! Η λύση βρίσκεται σε λαχταριστές νηστίσιμες απολαύσεις που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις πιο πλούσιες, βουτυράτες δημιουργίες.
Σοκολατένια τρουφάκια που λιώνουν στο στόμα, αφράτα κέικ που μοσχοβολούν κανέλα και πορτοκάλι, τραγανά μπισκότα με ταχίνι και μέλι... Όλα φτιαγμένα χωρίς ίχνος ζωικών προϊόντων, αλλά γεμάτα γεύση, αρώματα και αγνή απόλαυση. Γιατί, ποιος είπε ότι η νηστεία πρέπει να είναι βαρετή;
Ετοιμάσου να ανακαλύψεις συνταγές που θα κάνουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους να παραδεχτούν ότι η νηστίσιμη ζαχαροπλαστική είναι μια τέχνη από μόνη της. Είτε νηστεύεις αυστηρά είτε απλώς αναζητάς πιο ελαφριές εναλλακτικές, εδώ θα βρεις γλυκά που θα σε κάνουν να γλείφεις και τα δάχτυλά σου.
1 κιλό σκληρό αλεύρι, + έξτρα για το ζύμωμα, 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 18 γρ. ξηρή μαγιά, 550 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου, 50 ml ελαιόλαδο, 20 γρ. αλάτι,100 γρ. καρυδόψιχα, σουσάμι, 20 γρ. γλυκάνισο, 1-2 πασχαλινά αυγά.
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το νερό, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά με τον γάντζο. Προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι, και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη για 8-10 λεπτά. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε την καρυδόψυχα και τον γλυκάνισο.
Ανακατεύουμε τη ζύμη απαλά με λεία σπάτουλα μέχρι να πάνε παντού οι ξηροί καρποί και τα αρωματικά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπασμένη με μία πετσέτα. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη, τη ζυμώνουμε ξανά για μερικά λεπτά, τη λαδώνουμε λίγο για να μην κολλάει και τη βάζουμε ξανά στο μπολ. Καλύπτουμε με πετσέτες και αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο για να φτιάξουμε 2 μικρές κουλούρες. Χωρίζουμε το κάθε μισό ζυμάρι σε 3 μέρη. Τα δύο κομμάτια τα κάνουμε μακριά κορδόνια με τα οποία στρίβοντάς τα σχηματίζουμε μια κουλούρα. Το τρίτο κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε 2 λωρίδες με τα οποία σχηματίζουμε έναν σταυρό. Τον σταυρό αυτόν τον βάζουμε μέσα στην κουλούρα με τις 4 άκρες του να ακουμπάνε πάνω στην περιφέρειά της. Στο κέντρο του σταυρού βάζουμε ένα αυγό για να δώσουμε το σχήμα του, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τη δεύτερη κουλούρα. Βάζουμε τις κουλούρες σε ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου. Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από τον φούρνο, βάζουμε στο κέντρο το βραστό βαμμένο κόκκινο αυγό που χρησιμοποιήσαμε για να δώσουμε το σχήμα, και σερβίρουμε.
Συνταγή εδώ
Υλικά: 200 γρ. ζάχαρη, 200 γρ. νερό, 2 κ.σ. κακάο, 1/4 κ.γ. κανέλα, 4 κ.σ. κονιάκ, 250 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη, 150 γρ. φρυγανιά
Για την επικάλυψη: 500 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
Εκτέλεση: Για το σιρόπι:Βάζουμε τα πρώτα τέσσερα υλικά (ζάχαρη, νερό, κακάο, κανέλα) σε μία κατσαρόλα, ανακατεύουμε να διαλυθούν κακάο και ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει βράση το σιρόπι για 2΄. Κατεβάζουμε το σιρόπι από την φωτιά. Αφήνουμε 5′ να κρυώσει.
Για τις καριόκες: Προσθέτουμε μέσα στο ζεστό σιρόπι τα υπόλοιπα υλικά κονιάκ, καρύδι, φρυγανιά και ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει ζύμη σαν πλαστελίνη. Μπορούμε με δυο τρόπους να φτιάξουμε τις καριόκες. Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και κόβουμε με κουπ πατ. Ή πιο εύκολα, κάνουμε τη ζύμη ρολό όπως το μωσαϊκό, το τυλίγουμε και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να σφίξει. Μετά, αφού παγώσει, το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Για την επικάλυψη: Έχουμε λιώσει την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τη διατηρούμε χλιαρή ώστε να πάρουν επάνω οι καριόκες λεπτή στρώση σοκολάτας. Μια μια βουτάμε τις καριόκες στην λιωμένη κουβερτούρα να καλυφθούν ολόγυρα. Τις αφήνουμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά. Τις τυλίγουμε σε χαρτάκια και τις διατηρούμε σε δροσερό σημείο.
Συνταγή εδώ
Υλικά: Για το χαλβά: 380 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό, 250 ml ηλιέλαιο, 50 γρ. φιλέ αμυγδάλου, καβουρδισμένο, 2 πορτοκάλια, ξύσμα από 2 πορτοκάλια, 2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη, 1 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο.
Για το σιρόπι: 300 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική, 1 lt νερό
Για το σερβίρισμα: Ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση: Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, την γεμίζουμε με νερό και προσθέτουμε τα πορτοκάλια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα πορτοκάλια. Όταν είναι έτοιμα, τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τελείως και με τα χέρια μας τα πιέζουμε , ώστε να βγάλουμε όση περισσότερη υγρασία μπορούμε.
Μεταφέρουμε τα πορτοκάλια στο πολυκοπτικό, τα χτυπάμε, μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές, και τα αφήνουμε στην άκρη. Έπειτα, τοποθετούμε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να έχουμε ένα ωραίο σιρόπι.
Ζεσταίνουμε μία δεύτερη μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και μόλις πάρει θερμοκρασία προσθέτουμε προσεκτικά το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντάς το συχνά, μέχρι να ροδίσει. Κατόπιν, αδειάζουμε σε δόσεις το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τον πουρέ πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Τέλος, κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το φιλέ αμυγδάλου, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε απλωθούν μέσα στο μείγμα του χαλβά.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια φόρμα για κέικ διαμέτρου 20 εκ., με τρύπα στη μέση, αδειάζουμε το μείγμα του χαλβά, και με ένα κουτάλι, το πατάμε ελαφρώς, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος. Αφήνουμε το χαλβά στην άκρη για 2½-3 ώρες περίπου, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει τελείως. Ξεφορμάρουμε το χαλβά, πασπαλίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Συνταγή εδώ
Υλικά: 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα, 150 γρ. αμύγδαλα, λευκά, 150 γρ. φουντούκια, 150 γρ. καρύδια, 250 γρ. μέλι, 120 γρ. άχνη ζάχαρη, 100 γρ. κουβερτούρα, 150 γρ. κόντιτα, 100 γρ. σύκα, αποξηραμένα, 100 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., 1/2 κ.γ. τζίντζερ, 1/4 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο, 1 κ.γ. κανέλα, 1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC στον αέρα. Σε ένα ταψί βάζουμε τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα καρύδια. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 130ºC στον αέρα.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και βάζουμε το μέλι, την άχνη και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να πάρει μια βράση. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε την κόντιτα και τα σύκα ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, τους ξηρούς καρπούς, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε σε ένα στρογγυλό ταψί 20 εκ. με λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Συνταγή εδώ