Όσπρια: 5 φανταστικές συνταγές για χειμωνιάτικα μαγειρέματα
Θρεπτικά, χορταστικά και πεντανόστιμα, τα όσπρια δεν μας έχουν απογοητεύσει ποτέ. Ειδικά όταν τα μαγειρεύουμε με πρωτότυπες συνταγές, σαν αυτές που ακολουθούν.
Χορταστικά και νόστιμα, θρεπτικά και πάμφθηνα, τα όσπρια τα αγαπάμε για ένα σωρό λόγους, και οι χίλιοι πεντακόσιοι τρόποι με τους οποίους μαγειρεύονται είναι ένας από αυτούς. Αν χρειάζεσαι νέες, ενδιαφέρουσες συνταγές για να ανανεώσεις το ρεπερτόριό σου, ρίξε μια ματιά σε αυτές που ακολουθούν.
Τραγανά ρεβίθια στον φούρνο
Υλικά:
600 γρ. ρεβίθια κατεψυγμένα, 2 σέλερι, 2 κρεμμύδια, 2 καρότα, 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά, 2 σκ. σκόρδο, 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο, 1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει. Ρίχνουμε τα ρεβίθια και βράζουμε για 15-20 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα σέλερι, τα κρεμμύδια και τα καρότα, και τα μεταφέρουμε σε ένα δεύτερο μπολ. Προσθέτουμε την πάπρικα, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε τα ρεβίθια στο μπολ με τα λαχανικά και ανακατεύουμε με το κουτάλι. Μεταφέρουμε τα ρεβίθια με τα λαχανικά σε ένα ταψί και ρίχνουμε από πάνω το βούτυρο και το θυμάρι. Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά. Στον μισό χρόνο ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, απλώνουμε γιαούρτι σε πιάτα και μοιράζουμε το φαγητό από πάνω. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, ελαιόλαδο και λεμόνι, και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Γίγαντες με σπανάκι και φέτα
Υλικά:
500 γρ. γίγαντες, ελαιόλαδο, 2 καρότα κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες, 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λεπτές κάθετες φέτες, 1 πράσο ψιλοκομμένο, 1 στικ σέλερι ψιλοκομμένο, 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες, 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κιλό σπανάκι πλυμμένο, 800 γρ. ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. μέλι, ½ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο, 300 γρ. φέτα
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ, σε ένα μεγάλο μπολ με αρκετό κρύο νερό και έπειτα τους σουρώνουμε. Τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα, γεμάτη νερό, σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε τους γίγαντες τους σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, ξαφρίζοντάς τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν τα όσπρια είναι έτοιμα, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις έρθει σε θερμοκρασία ρίχνουμε ελαιόλαδο, το καρότο, τις πιπεριές, το πράσο, το σέλερι, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Στη συνέχεια βάζουμε στην κατσαρόλα μας τη ντομάτα , λίγο νερό, αλάτι πιπέρι, μέλι και σιγοβράζουμε για 20 με 25 λεπτά. Αδειάζουμε τους γίγαντες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε μέσα τη σάλτσα, τον άνηθο, και ανακατεύουμε ώστε το μείγμα να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με φέτα και ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά στο φούρνο. Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.
Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη
Φακές με πλιγούρι αρωματισμένες με μπαχαρικά
Υλικά:
1-1/2 φλ. Φακές, 1/4 φλ. Ελαιόλαδο, 2 ξερά κρεμμύδια σε φέτες, 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κ.γ. κύμινο, 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν, 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά, 1/4 κ.γ. μπαχάρι, 1/4 κ.γ. κανέλα, 1 φλ. Πλιγούρι, αλάτι, 3 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα: 100 γρ. γιαούρτι, 1 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένη, 1/2 λεμόνι (χυμός), λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Πρώτα βράζουμε τις φακές για 20’, τις στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες. Σοτάρουμε για 8-10’ ανακατεύοντας τακτικά να πάρει χρώμα αλλά και να γλυκάνει. Μετά προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το πλιγούρι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί. Προσθέτουμε 2 -1/2 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό, λίγο αλάτι και τις μισοβρασμένες φακές. Χαμηλώνουμε την ένταση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι σχεδόν να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφήνουμε έτσι ώστε να σταθούν για 5-10 λεπτά, και μετά προσθέτουμε τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε.
Για το σερβίρισμα: Βάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι. Ανακατεύουμε. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. Βάζουμε κουταλιές στις φακές με πλιγούρι και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο πιάτο.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Φακές κάρι με γάλα καρύδας
Υλικά:
350 γρ. φακές ψιλές, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 καρότα σε κομματάκια, 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες, 1 ½ κ.σ. κίτρινη πάστα κάρι, 1500 ml ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών, 200 γρ. σπανάκι baby, 400 ml γάλα καρύδας (παχύρρευστο), χυμό από 1 λάιμ, σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα: ¼ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, φρεσκοβρασμένο ρύζι Basmati ή Jasmine
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε τις φακές με κρύο νερό και τις στραγγίζουμε πολύ καλά. Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. σησαμέλαιο (ή ελαιόλαδο) σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το τζίντζερ, το σκόρδο και την πάστα (ή τη σκόνη) κάρι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα των υλικών.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις στραγγισμένες φακές, τις ανακατεύουμε λίγο με τα αρωματικά και τα λαχανικά και περιχύνουμε με το νερό (ή τον ζωμό). Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν με ανοιχτό καπάκι, για περίπου 35-40 λεπτά. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό επιπλέον.
Προς το τέλος ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι. Έπειτα από 1-2 λεπτά κι όταν μαραθεί το σπανάκι, ρίχνουμε το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, στύβουμε το χυμό λάιμ, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Σερβίρουμε το κάρι ζεστό πάνω σε φρεσκοβρασμένο ρύζι Basmati ή Jasmine, γαρνίροντάς το με λίγα φύλλα φρέσκο κόλιανδρο.
Η συνταγή είναι της Madame Ginger
Γίγαντες με λουκάνικα, αυγά και πορτοκάλι
Υλικά:
250 γρ Βιολογικά Φασόλια γίγαντες - ελέφαντες Πρεσπών, 2 μικρά λουκάνικα (~90 γρ το καθένα) μοσχαρίσια ή χοιρινά ολόκληρα ή σε κομμάτια, 1-2 αυγά, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 250 γρ χυμό ντομάτας, ½ κ.γλ. τζίντζερ, ½ κ.γλ. κουρκουμά, χυμό από μισό πορτοκάλι, 100 γρ νερό, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τους γίγαντες μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώνουν. Τους στραγγίζουμε και τους αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τον κουρκουμά και τα λουκάνικα. Σβήνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού κι όταν εξατμιστεί ο χυμός, ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, το νερό, τα φασόλια, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά να μη λιώσουν τα φασόλια κι αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, ανοίγουμε με κουτάλι ένα ή δύο βαθουλώματα και σπάμε μέσα τα αυγά. Κλείνουμε το μάτι και σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Αφήνουμε μέχρι να γίνει το ασπράδι. Σερβίρουμε κατευθείαν με έξτρα πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Η συνταγή είναι από εδώ