Οι τέλειες συνταγές για εύκολα ορεκτικά που θα εντυπωσιάσουν
Οργανώνεις τραπέζι και θέλεις ορεκτικά που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις, αλλά χωρίς να χρειαστεί να περάσεις δυο ώρες στην ετοιμασία τους; Σε έχουμε.
Οργανώνεις τραπέζι και θέλεις ορεκτικά που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις, αλλά χωρίς να χρειαστεί να περάσεις δυο ώρες στην ετοιμασία τους; Σε έχουμε.
Ξέρεις για ποια ορεκτικά λέμε. Εκείνα που οι καλεσμένοι σου βλέπουν και λένε «μα τι κάθισες και έκανες», εσύ απαντάς «σιγά μωρέ, δέκα λεπτά υπόθεση» κι εκείνοι ανταπαντάνε «ποια δέκα λεπτά, μας δουλεύεις;». Για τέτοια ορεκτικά σου βρήκαμε τις καλύτερες συνταγές.
Χριστουγεννιάτικα nuggets κοτόπουλου
Υλικά:
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου 700 γρ., 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ., 2 κ.σ. κοφτές αλάτι, 1 κ.γ. πιπέρι, ½ κ.γ. τζίντζερ, ¼ κ.γ. κανέλα, ⅛ κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο, ⅛ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο, 3 αυγά μεσαία, 150 γρ. δημητριακά ολικής, 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα: μαγιονέζα light, σχοινόπρασο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε στην άκρη. Φοράμε γάντια και κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα φιλέτα κοτόπουλου σε μικρές λωρίδες (stripes).
Απλώνουμε τις λωρίδες στο ξύλο κοπής, ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας να πάει παντού. Σπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ τα δημητριακά και τα σπάμε με τα χέρια μας. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στη άκρη. Περνάμε τις λωρίδες κοτόπουλου πρώτα από το μπολ με τα αυγά και στη συνέχεια από το μπολ με τα δημητριακά, και τις τοποθετούμε στο ταψί. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε και σερβίρουμε με μαγιονέζα και σχοινόπρασο.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Τυρομπαλάκια παναρισμένα με ξηρούς καρπούς και μυρωδικά
Υλικά:
200 γρ. τυρί κρέμα, 350 γρ. τυρί gouda, τριμμένο, 60 γρ. φέτα, αλάτι, πιπέρι
Για το πανάρισμα: 2 κ.σ. βασιλικός ξερός, 2 κ.σ. θυμάρι ξερό, 2 κ.σ. δυόσμος ξερός, μπούκοβο, φιστίκι Αιγίνης θρυμματισμένο, παπαρουνόσπορος
Εκτέλεση:
Αδειάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και -φορώντας γάντια μιας χρήσης- ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια περίπου 40 γρ. και τα βάζουμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ το δυόσμο, το βασιλικό, το θυμάρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Παράλληλα, βάζουμε σε 3 διαφορετικά μικρά μπολ το μπούκοβο, το φιστίκι Αιγίνης και τον παπαρουνόσπορο. Πανάρουμε τις τυρόμπαλες περνώντας τις από όποιο μείγμα επιθυμούμε και τις σερβίρουμε πάνω σε φέτες ψωμί. Σερβίρουμε αμέσως ή τις διατηρούμε στο ψυγείο.
Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη
Γεμιστές πατάτες Μιμόζα
Υλικά:
10 πατάτες baby πλυμένες, 60 γρ. μαγιονέζα, 1 κ.σ. μουστάρδα, ½ κ.γλ. σκόρδο σκόνη, ¼ κ.γλ. κουρκουμά, ½ κ.γλ. γλυκιά πάπρικα, ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι, ¼ κ.γλ. μαύρο αλάτι Ιμαλαΐων (προαιρετικά), ελαιόλαδο, αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα: σχοινόπρασο ψιλοκομμένο ή φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση:
Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό, αλατίζουμε πολύ καλά και ρίχνουμε τις πατάτες baby και αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά ή μέχρι να τρυπιούνται με πιρούνι. Σουρώνουμε τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Κόβουμε τις πατάτες στη μέση και αφαιρούμε με ένα μικρό κουταλάκι λίγη από τη σάρκα στο κέντρο της πατάτας και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ με την πατάτα, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το σκόρδο σκόνη, τον κουρκουμά, την πάπρικα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μαύρο αλάτι Ιμαλαΐων (προαιρετικά) και 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν. (Ετοιμάζουμε τη γέμιση σε μπολ με πιρούνι και όχι σε επεξεργαστή τροφίμων, για να μην απελευθερωθεί πολύ άμυλο από τις πατάτες και γίνει το μείγμα μας κολλώδες). Μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε τις πατάτες. Σερβίρουμε με σχοινόπρασο ή άλλο μυρωδικό.
Η συνταγή είναι της Madame Ginger
Καρπάτσιο λαυράκι
Υλικά:
100 γρ. λαβράκι φιλέτο σε λεπτές φέτες (ή άλλο λευκόσαρκο λιπαρό ψάρι), 1 γρ. ξύσμα λεμόνι, 10 γρ. λεμόνι χυμός, 3 γρ. ανθός αλατιού, 5 γρ. ελαιόλαδο, 1 γρ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Σε ένα επίπεδο πιάτο στρώνουμε τις φέτες του ψαριού τη μία δίπλα στην άλλη σε όλη του την επιφάνεια. Προσθέτουμε από πάνω ομοιόμορφα σε όλο το ψάρι το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού, τον ανθό αλατιού και αφήνουμε 2-3 λεπτά να μαριναριστεί. Τέλος ραντίζουμε από πάνω το ελαιόλαδο και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου
Πατατοκροκέτες με ζαμπόν στον φούρνο
Υλικά:
1½ κιλό πατάτες, 2 κρόκοι, 1 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη, 1/2 φλ. παρμεζάνα τριμμένη, 4 φέτες βρασμένο ζαμπόν ψιλοκομμένο, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πανάρισμα: λίγο αλεύρι, λίγη φρυγανιά, αυγό χτυπημένο
Εκτέλεση:
Βράζουμε πρώτα τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με τη φλούδα τους και τις καθαρίζουμε. Τις περνάμε από το μύλο του πουρέ ή τις λιώνουμε με πιρούνι. Τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν. Προσθέτουμε τους κρόκους, το τυρί και το μοσχοκάρυδο. Στη συνέχεια βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ζαμπόν. Ζυμώνουμε με το χέρι, πλάθουμε σε μπαλάκια σαν καρύδι ή πλακέ σαν κεφτεδάκια. Βουτάμε τις κροκέτες στο αλεύρι, έπειτα στο αυγό και στη φρυγανιά. Αφήνουμε σε πιατέλα με λαδόκολλα τις κροκέτες στο ψυγείο για 30΄ να στερεοποιηθεί το πανάρισμα.
Ψήνουμε τις πατατοκροκέτες στο φούρνο σε ταψί με λαδόκολλα μέχρι να ροδίσουν.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου