Συνταγές για νηστίσιμα κέικ

Αφράτα, αρωματικά και απολαυστικά, τα νηστίσιμα κέικ αποδεικνύουν πως η νηστεία δεν στερείται γεύσης –αντιθέτως, δίνει αφορμή για δημιουργία.

Συνταγές για νηστίσιμα κέικ

Είτε νηστεύεις για λόγους θρησκευτικούς είτε απλώς αναζητάς ελαφρύτερα γλυκά χωρίς ζωικά προϊόντα, τα νηστίσιμα κέικ είναι μια εξαιρετική λύση. Με υλικά όπως το ταχίνι, ο χυμός πορτοκαλιού, η καρύδα και το κακάο, μπορούν να γίνουν εξίσου γευστικά και ευφάνταστα με κάθε άλλο γλυκό. Παρακάτω σου συγκεντρώσαμε αγαπημένες συνταγές για κάθε γούστο –σοκολατένιες, φρουτένιες ή με ξηρούς καρπούς– για να μη σου λείψει ποτέ η απόλαυση.

Νηστισιμο κέικ του Άκη

Υλικά:
3 γρ. μαστίχα, 240 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 380 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., + έξτρα για το πασπάλισμα της φόρμας, 1/2 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. μαγειρική σόδα, 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 2 βανιλίνες, 7 γρ. μαχλέπι, 1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη, 220 γρ. νερό, 200 γρ. ηλιέλαιο, + έξτρα για το λάδωμα της φόρμας, 110 γρ. χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια, 15 γρ. κακάο, 1 κ.γ. κανέλα
Για το σερβίρισμα: άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Βάζουμε σε ένα γουδί τη μαστίχα και 20 γρ. από τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαστίχα. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τη θρυμματισμένη μαστίχα, το αλάτι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τις βανιλίνες, το μαχλέπι και το κάρδαμο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Βάζουμε σε ένα άλλο μεγάλο μπολ το νερό, το ηλιέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 10x30 εκ. Ρίχνουμε στη φόρμα του κέικ τα 2/3 από το μείγμα. Προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα το κακάο και την κανέλα, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθεί το κακάο στο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα με το κακάο κατά μήκος στη φόρμα του κέικ. Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα. Αφαιρούμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα. Ξεφορμάρουμε το κέικ, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Νηστίσιμο κέικ μήλο

Υλικά:
150 γρ. λάδι, 120 γρ. ζάχαρη άχνη, 1 κ.σ. χυμό λεμόνι, 1/2 κ.γ. σόδα, 1 κ.γ. κανέλα, 2 μήλα, 250 γρ. φαρίνα, 1 κ.σ. κορν φλάουρ γεμάτη, άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Λαδώνουμε με πινέλο και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μακρόστενη φόρμα 10×25 εκατ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160º C αέρα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και το κρατάμε στην άκρη. Τρίβουμε το ένα μήλο. Σε άλλο μπολ κόβουμε σε μικρά καρέ το άλλο μήλο.

Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, την ζάχαρη, το κορν φλάουρ, την κανέλα κι ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη σόδα κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το τριμμένο μήλο. Ανακατεύουμε με σπάτουλα. Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα. Ακουμπάμε πάνω τα κομμένα μήλα και πιέζουμε ελαφρά να μπουν μέσα. Τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 50’ μέχρι να ψηθεί σωστά στο κέντρο του. Ξεφορμάρουμε αφού κρυώσει τελείως. Πασπαλίζουμε με άχνη.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορο και ελαφρύ γλάσο

Υλικά:
Για το κέικ: 420 ml ρόφημα αμυγδάλου ή σόγιας χωρίς ζάχαρη, 2 κ.γλ. λευκό ξύδι, 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 30 γρ. κορν φλάουρ, 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα, ¼ κ.γλ. αλάτι, ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια, 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας, 60 ml φρέσκο χυμό λεμονιού, 220 γρ. φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 250 γρ. καστανή ζάχαρη, 40 γρ. παπαρουνόσπορο
Υλικά για το γλάσο: 150 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη, 2-5 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
Επιπλέον υλικά: 30 γρ. φυτικό βούτυρο, λιωμένο για το βουτύρωμα της φόρμας, 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το αλεύρωμα της φόρμας

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το κέικ. Ρίχνουμε το ξύδι στο φυτικό ρόφημα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά. Εντωμεταξύ σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε στο φυτικό ρόφημα το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε. Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά.

Προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι και το μείγμα με το φυτικό ρόφημα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα στεγνά: δηλαδή σε 3 δόσεις το αλεύρι και σε 2 το μείγμα φυτικού ροφήματος. Κάθε φορά που προσθέτουμε κάτι, χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 15’’, “σκουπίζουμε” με τη σπάτουλα ζαχαροπλαστικής οτιδήποτε έχει κολλήσει στα τοιχώματα του μπολ και συνεχίζουμε. Αποσύρουμε το μίξερ χειρός, ανακατεύουμε ελάχιστα με τη σπάτουλα και προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο, τον οποίο ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις ομοιόμορφα στο μείγμα.

Με πινέλο βουτυρώνουμε με το λιωμένο βούτυρο όλη την εσωτερική επιφάνεια της φόρμας, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και την τινάζουμε καλά για να πασπαλιστεί ομοιόμορφα. Ρίχνουμε μέσα το τελικό μείγμα και ψήνουμε σε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 45 λεπτά (ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα στο κέικ: αν βγαίνει υγρό μείγμα αφήνουμε λίγα λεπτά παραπάνω).

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10-12 λεπτά και ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε πιάτο. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή για τουλάχιστον 2 ώρες και φτιάχνουμε το γλάσο.

Για το γλάσο, σε μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού. Προσαρμόζουμε πόσο πηχτό ή ρευστό το θέλουμε και προσθέτουμε είτε λίγη περισσότερη άχνη, είτε χυμό λεμονιού, μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορούμε είτε να περιχύσουμε την επιφάνεια του κέικ (αν είναι πιο ρευστό), είτε να σερβίρουμε λίγο γλάσο ξεχωριστά με κάθε φέτα (για πιο πηχτό γλάσο).

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Vegan σοκολατένιο κέικ

Υλικά:
Για τις βάσεις: 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο, 400 γρ. μαύρη ζάχαρη ακατέργαστη, 200 γρ. βούτυρο αμυγδάλου, 80 γρ. κακάο κοσκινισμένο, 4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 2 γρ. μαγειρική σόδα, 400 ml γάλα αμυγδάλου, 200 ml ηλιέλαιο, 2 κ.σ. ξύδι, 2 βανιλίνες

Για την επικάλυψη: 200 γρ. φυστικοβούτυρο, 100 γρ. ζάχαρη άχνη, 100 γρ. βούτυρο αμυγδάλου, 80 γρ. κακάο κοσκινισμένο, 100 ml γάλα αμυγδάλου, 30 ml σιρόπι σφενδάμου

Για το σερβίρισμα: Φιστίκια peanuts

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Για τις βάσεις: Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο αμυγδάλου, τη μαύρη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τις βανιλίνες και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα αμυγδάλου, το ξύδι, το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμα.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και σιγά-σιγά με ένα κουτάλι ρίχνουμε μέσα στον κάδο σε δόσεις το μείγμα αλευριού-κακάο, χτυπώντας ταυτόχρονα (περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση πριν ρίξουμε την επόμενη). Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, το ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής- για να σιγουρευτούμε πως έχει απορροφηθεί το αλεύρι- και το μοιράζουμε σε 2 στρογγυλές φόρμες με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 23 εκ., τις οποίες έχουμε βουτυρώσει και πασπαλίσει με κακάο. Αδειάζουμε ομοιόμορφα το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε στον φούρνο για 30 με 35 λεπτά. Όταν ψηθούν οι βάσεις, τις ξεφορμάρουμε και τις αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Για την επικάλυψη: Σε ένα μπολ αδειάζουμε το φυστικοβούτυρο, το βούτυρο αμυγδάλου, το σιρόπι σφενδάμου και τα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το κακάο, την άχνη, το γάλα αμυγδάλου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Για τη σύνθεση: Σε ένα πιάτο σερβιρίσματος τοποθετούμε τη μία βάση και απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνειά της τη μισή επικάλυψη. Σκεπάζουμε με τη δεύτερη βάση και απλώνουμε την υπόλοιπη επικάλυψη. Τέλος, πασπαλίζουμε με φιστίκια peanuts, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Κέικ με ελαιόλαδο και φράουλα

Υλικά:
160 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 160 γρ. φρέσκες πολτοποιημένες φράουλες, 170 γρ. ζάχαρη άχνη, 60 γρ. αμύγδαλο λευκό σε σκόνη, 250 γρ. αλεύρι, ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, κρυσταλλική ζάχαρη για το πασπάλισμα, αφυδατωμένα ροδοπέταλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τις φράουλες και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε το αμύγδαλο, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Σε ένα ταψί διαμ. 18-20 εκ. τοποθετούμε ένα αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε μέσα σε αυτό το μείγμα. Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30΄-40΄. Αφήνουμε να κρυώσει και προαιρετικά σερβίρουμε με αφυδατωμένα ροδοπέταλα.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v