Πώς να φτιάξεις καλαμαράκια στο σπίτι;

Έχεις βαρεθεί τα τηγανιτά καλαμαράκια και τις κονσέρβες; Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις 5 υπέροχες συνταγές στο σπίτι του για να δεις τα καλαμαράκια με άλλο μάτι.

Πώς να φτιάξεις καλαμαράκια στο σπίτι;

Τα καλαμαράκια είναι από τους πιο αγαπημένους θαλασσινούς μεζέδες, αλλά δεν χρειάζεται να τα απολαμβάνεις μόνο σε ψαροταβέρνες. Με λίγη προετοιμασία και τις σωστές τεχνικές, μπορείς να τα φτιάξεις εύκολα στο σπίτι, πειραματιζόμενος με διαφορετικές συνταγές που θα ενθουσιάσουν κάθε ουρανίσκο.

Από τα κλασικά τηγανητά καλαμαράκια, με την τραγανή και χρυσαφένια κρούστα, μέχρι τα ζουμερά γεμιστά καλαμαράκια και τις πιο ελαφριές εκδοχές τους στη σχάρα ή με σάλτσα ντομάτας, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να τα μαγειρέψεις. Το μυστικό είναι πάντα η σωστή προετοιμασία: από το καθάρισμα και το μαρινάρισμα μέχρι την επιλογή του σωστού τρόπου μαγειρέματος που θα αναδείξει τη νοστιμιά τους.

Δες παρακάτω πέντε ξεχωριστές συνταγές για να φτιάξεις καλαμαράκια στο σπίτι, ανάλογα με τις γευστικές σου προτιμήσεις.

Πατατοσαλάτα με καλαμαράκια

Υλικά: 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες, 370 γρ. καλαμάρι, σε κονσέρβα (225 γρ. στραγγισμένο), 1 πιπεριά Φλωρίνης, 2-4 κ.σ. μηλόξιδο, 1 φινόκιο, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, από ½ πορτοκάλι, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το πράσινο μέρος, 50 γρ. κάππαρη, αλάτι.

Για το σερβίρισμα: ελαιόλαδο, πιπέρι , φρεσκοτριμμένο.

Εκτέλεση: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Αν έχουμε κουζίνα με εστία αερίου, ανάβουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση, τοποθετούμε την πιπεριά απευθείας πάνω στη βάση ή σε μια σχάρα και την καίμε για 5-7 λεπτά από όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσει και να καεί η φλούδα της. (Εναλλακτικά την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 30 λεπτά. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 230°C στο γκριλ και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να καεί η φλούδα της, φροντίζοντας να τη γυρνάμε συνεχώς.) Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι.

Ρίχνουμε αλάτι και 1-2 κ.σ. μηλόξιδο, και αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσουν. Ξεφλουδίζουμε την πιπεριά με ένα κουτάλι και την αφήνουμε στην άκρη. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από το φινόκιο και κρατάμε τα τρυφερά κλωναράκια στην άκρη για τη συνέχεια. Κόβουμε το φινόκιο στη μέση, αφαιρούμε το κοτσάνι και το εξωτερικό φύλλο, και ξεπλένουμε ώστε να φύγει τυχόν χώμα. Ψιλοκόβουμε το φινόκιο σε πολύ μικρά κυβάκια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο μηλόξιδο, το αλάτι, το ελαιόλαδο, και τον χυμό πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε την κάπαρη και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τις πατάτες στο μπολ και ανακατεύουμε.

Σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά τα καλαμάρια, αφαιρούμε το κεντρικό διάφανο κόκαλο και τα προσθέτουμε στο μπολ. Κόβουμε με τα χέρια μας την πιπεριά σε μεγάλα κομμάτια και τα τοποθετούμε από πάνω. Ψιλοκόβουμε τα τρυφερά κλωναράκια από το φινόκιο που αφήσαμε στην άκρη και τα ρίχνουμε και αυτά. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με πιπέρι, και σερβίρουμε.

Συνταγή εδώ

Καλαμαράκια με μουστάρδα και κοφτό μακαρονάκι

Υλικά: 1 κιλό καλαμάρια, καθαρισμένα, 200 γρ. κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες, 1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη, 100 γρ. μουστάρδα απαλή, 100 ml χυμός πορτοκαλιού, 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, 1 κ. σ. ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα, 1 κ. σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός, 150 ml μπίρα, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 250 γρ. κοφτό μακαρονάκι, βρασμένο.

Εκτέλεση: Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1/2 λεπτό και το πετάμε. Ρίχνουμε τα καλαμάρια και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας για να ροδίσουν παντού.

Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τον χυμό, το τζίντζερ, τον βασιλικό, τον μαϊντανό, την μπίρα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια. Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε, σκορπίζοντας σε κάθε μερίδα τον επιπλέον βασιλικό.

Συνταγή εδώ

Καλαμάρι ψητό με ταραμοσαλάτα με μελάνι σουπιάς

Για το καλαμάρι:

Υλικά: 3 καλαμάρια, καθαρισμένα, 3 κλ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα, χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο.

Για την ταραμοσαλάτα: 250 ml ηλιέλαιο, 100 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, 35-40 γρ. ταραμά λευκό, 35 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 25 γρ. χυμό λεμονιού, 20 ml νερό (προαιρετικά), 2 κ.γ. μελάνι σουπιάς.

Εκτέλεση: Για την ταραμοσαλάτα: Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και αφού το στραγγίσουμε καλά, το βάζουμε στο πολυκοπτικό. Κατόπιν, προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού, το μελάνι σουπιάς και χτυπάμε τα υλικά καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Στη συνέχεια, ενώ το πολυκοπτικό βρίσκεται σε λειτουργία, προσθέτουμε το ηλιέλαιο σιγά–σιγά με ροή κλωστής (αν χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ, ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο, χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και επαναλαμβάνουε τη διαδικασία για το υπόλοιπο ηλιέλαιο). Τέλος, αν κριθεί απαραίτητο, προσθέτουμε νερό ώστε να ρυθμίσουμε την υφή. Μόλις είναι έτοιμη, αφήνουμε την ταραμοσαλάτα στην άκρη.

Για το καλαμάρι: Αδειάζουμε σε ένα μπολ το καλαμάρι, το δεντρολίβανο, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Έπειτα, τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, ψήνουμε το καλαμάρι για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Ύστερα, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού, αφαιρούμε τα καλαμάρια από το σχαροτήγανο και τα μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Αμέσως μετά, ψήνουμε τα καλαμάρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στον αέρα για 10 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα, σερβίρουμε τα καλαμάρια μαζί με την ταραμοσαλάτα.

Συνταγή εδώ

Καλαμαράκια λεμονάτα φρικασέ

Υλικά: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 400 γρ. καλαμάρια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες, 1 ξερό κρεμμύδι, 1 πράσο, 3 τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 καρότο, 400 γρ. σπανάκι, 300 γρ. τρυφερά σέσκουλα, 1 ματσ. Μυρώνια, 1/2 ματσ. Άνηθο,1 κ.σ. μαϊντανό, 1 λεμόνι ζουμερό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμύδια, το λευκό μέρος τους και το πράσο. Πλένουμε το σπανάκι, τα χόρτα και τα μυρωδικά. Τα στραγγίζουμε και τα χοντροκόβουμε. Σε μια πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με μέτρια φωτιά προς δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο πράσο και το λευκό μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών. Σοτάρουμε για 2-3’. Προσθέτουμε τα κομμένα καλαμάρια και σοτάρουμε για 2-3’ να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό ζεστό (3/4 φλ.). Σκεπάζουμε τα καλαμαράκια και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10’. Προσθέτουμε το τρυφερό σπανάκι τα σέσκουλα, τα μυρώνια (ή και καυκαλήθρες) και το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών. Τρίβουμε το καρότο σε χοντρό τρίφτη και το προσθέτουμε.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τα καλαμαράκια με χόρτα για 12-13’. Τέλος ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο και στύβουμε το λεμόνι. Βράζουμε δυνατά για 1’. Ραντίζουμε με λίγο (2-3 κ.σ.) ελαιόλαδο και σβήνουμε την εστία. Τα καλαμαράκια με χόρτα σερβίρονται πάντα με φρέσκο ψωμί.  

Συνταγή εδώ

Καλαμάρια με σάλτσα τεριγιάκι

Υλικά:

Για τη σάλτσα τεριγιάκι: 120 γρ. σάκε, 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 60 γρ. τζίντζερ, 1 κρεμμύδι, 150 γρ. σάλτσα σόγιας, 5 σκ. σκόρδο, 5 κλ. Θυμάρι, 500 γρ. νερό

Για τα καλαμάρια: 6 καλαμάρια, μέτρια, καθαρισμένα, με τα πλοκάμια τους, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.

Για το σερβίρισμα: 2 κ.σ. σουσάμι, καβουρδισμένο, 2 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο, φέτες λάιμ.

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το σάκε. Αφήνουμε να εξατμιστεί η μισή ποσότητα για περίπου 3-5 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει. Κόβουμε το τζίντζερ σε κομμάτια και χοντροκόβουμε το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, το σκόρδο, το τζίντζερ, το θυμάρι, το κρεμμύδι, το νερό, ανακατεύουμε, και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να έχουμε  μια πηχτή σάλτσα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει για 10 λεπτά. Όσο κρυώνει τόσο θα σφίγγει. Σουρώνουμε τη σάλτσα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τα καλαμάρια:

Ετοιμάζουμε το μπάρμπεκιου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα καλαμάρια, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Χαράζουμε ελαφρά κατά μήκος τις πλευρές από κάθε καλαμάρι, τα τοποθετούμε στη φωτιά, και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τοποθετούμε τα καλαμάρια σε ένα πιάτο, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τεριγιάκι, και πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι και το σχοινόπρασο. Σερβίρουμε με φέτες λάιμ.

Συνταγή εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v