Λαχταριστές συνταγές με μανιτάρια που θα σε ενθουσιάσουν

Πήρες μανιτάρια; Πάρε και τις συνταγές για να τα ετοιμάσεις με τους πιο νόστιμους τρόπους.

Λαχταριστές συνταγές με μανιτάρια που θα σε ενθουσιάσουν

Με τη γήινη γεύση και την απολαυστική υφή τους, τα μανιτάρια μπορούν να μεταμορφώσουν ένα απλό πιάτο σε νόστιμη δημιουργία.

Συνδυάζονται με πληθώρα υλικών και βγάζουν συνταγές που καλύπτουν κάθε γούστο. Από ορεκτικά, μέχρι κυρίως, ακόμα και σαλάτες, αν θες.

Δες παρακάτω μερικές συνταγές που συγκεντρώσαμε και καλή σου όρεξη.

Μανιτάρια γεμιστά με τυρί και μπέικον

Υλικά:

4 μεγάλα μανιτάρια portobello

100 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο

200 γρ. κρέμα τυριού

50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Φρέσκο θυμάρι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους.

Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το μπέικον με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.

Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε την κρέμα τυριού, την παρμεζάνα, το μείγμα μπέικον-σκόρδου, αλάτι και πιπέρι.

Γεμίζουμε τα μανιτάρια με το μείγμα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.

Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρουμε με φρέσκο θυμάρι.

Συνταγή από εδώ

 

Κριθαρότο με μανιτάρια

Υλικά:

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

500 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες

250 γρ. κριθαράκι

100 ml λευκό κρασί

1 λίτρο ζωμό λαχανικών, ζεστό

50 γρ. βούτυρο

100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Αλάτι και πιπέρι

Φρέσκο μαϊντανό για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να ροδίσουν.

Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά.

Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό, μια κουτάλα τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το κριθαράκι να μαγειρευτεί και να αποκτήσει κρεμώδη υφή.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σερβίρουμε με φρέσκο μαϊντανό.

Συνταγή από εδώ

 

Λευκά Μανιτάρια με Πατάτες στο Φούρνο

Υλικά:

1 κιλό πατάτες

700 γρ. λευκά μανιτάρια

1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

3/4 φλ. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ή μικρές μπουκιές. Για να μειώσουμε τον χρόνο ψησίματος, τις βράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.

Ζεσταίνουμε το 1/3 του ελαιόλαδου σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε εναλλάξ στρώσεις από πατάτες και μανιτάρια, ξεκινώντας και τελειώνοντας με πατάτες. Ραντίζουμε κάθε στρώση με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Περιχύνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας καλά τις άκρες.

Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά στους 200°C. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 15 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν καλά οι πατάτες.

Συνταγή από εδώ 

Vegan Μανιτάρια Λεμονάτα

Υλικά:

1 κιλό μανιτάρια

1/4 φλ. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι

1 πράσο

2 σκελίδες σκόρδο

2 καρότα

2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

1/2 φλ. λευκό κρασί

1 φλ. ζωμό λαχανικών

Αλάτι

Πιπέρι

Χυμό από 1 λεμόνι

1 κ.σ. κορν φλάουρ

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε χοντρές φέτες. Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες τα καρότα και το πράσο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας μόνο μία φορά ώστε να ψηθούν χωρίς να βγάλουν τα υγρά τους.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το πράσο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τα κλωνάρια θυμάρι.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζουμε και βράζουμε για 10 λεπτά.

Σε ένα μπολ, βάζουμε τον χυμό λεμονιού και διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια και αφήνουμε για 1 λεπτό σε χαμηλή φωτιά να πήξει η σάλτσα.

Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σβήνουμε τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συνταγή από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v