Τι γρήγορο να μαγειρέψω που να κάνει εντύπωση;
Θέλεις να εντυπωσιάσεις κάποιον/α, αλλά όχι και να ξοδέψεις μισή μέρα στην κουζίνα; Αυτές οι συνταγές είναι για σένα.
Θέλεις να εντυπωσιάσεις κάποιον/α, αλλά όχι και να ξοδέψεις μισή μέρα στην κουζίνα; Αυτές οι συνταγές είναι για σένα.
Δεν χρειάζεται να αφιερώσεις πέντε ώρες για να μαγειρέψεις κάτι πρωτότυπο, που θα κάνει εντύπωση. Στην ασυνήθιστη ιδέα βρίσκεται το μυστικό, ή αν η φαντασία σου είναι περιορισμένη, στις σπουδαίες συνταγές που σου συγκεντρώσαμε παρακάτω.
Ζεστή σαλάτα με παντζάρια και γλυκοπατάτες
Υλικά:
4 μέτρια παντζάρια καθαρισμένα, 2 μεγάλες γλυκοπατάτες καθαρισμένες, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2-3 σκελίδες σκόρδο, φρέσκο δενδρολίβανο, 100 γρ. σπανάκι baby, 3 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι
Για το dressing: 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. μηλόξυδο, 1 κ.σ. μέλι, 2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα παντζάρια και τις γλυκοπατάτες σε ισομεγέθη κομμάτια και τα βάζουμε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά να απλωθούν ομοιόμορφα τα υλικά. Ρίχνουμε στο ταψί τις σκελίδες σκόρδο και τα κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο. Ψήνουμε στους 190oC στις αντιστάσεις για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να ροδίσουν στις άκρες. Όσο είναι ακόμα ζεστά τα λαχανικά ετοιμάζουμε το dressing. Σε μπολάκι ανακατεύουμε με σύρμα ή πιρούνι το ελαιόλαδο, το μηλόξυδο, το μέλι, το δυόσμο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος τα παντζάρια, τις γλυκοπατάτες, το σπανάκι και το dressing και ανακατεύουμε απαλά. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι, και σερβίρουμε κατά προτίμηση αμέσως.
Η συνταγή είναι της Madame Ginger
Mακαρονάδα λεμονάτη με αυγό ποσέ
Υλικά:
300 γρ. σπαγκέτι ή σπαγκετίνι, 1 μέτριο μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια, 4 αυγά, 2 κούπες ρόκα χοντροκομμένη, 1/2 κούπα αμύγδαλα λευκά, ψιλοκομμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι, χυμός και ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπίπερο κατά βούληση
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Δύο λεπτά πριν από το τέλος του βρασίματος, ρίχνουμε και το μπρόκολο. Στραγγίζουμε τα υλικά.
Στο μεταξύ, σε μια μέτρια αλλά φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε 5 εκ. νερό. Τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά και, μόλις αρχίσει να κοχλάζει έντονα το νερό, σβήνουμε τη φωτιά και προσεκτικά αλλά γρήγορα σπάμε τα αυγά στην επιφάνεια του νερού. Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε τα αυγά να μαγειρευτούν για περίπου 2 - 3 λεπτά ή μέχρι να σφίξει το ασπράδι τους. Tα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν. Κόβουμε με ένα ψαλίδι τις «άτακτες» άκρες τους.
Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά και το μπρόκολο με τη ρόκα, τα αμύγδαλα, το λεμονοχυμό, το ξύσμα και το λάδι. Ανακατεύουμε απαλά και μοιράζουμε στα πιάτα. Συμπληρώνουμε με τα αυγά ποσέ, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ
Κοτόπουλο παπρικάζ με πιπεριές και γιαούρτι
Υλικά:
2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου κομμένα σε μπουκιές, 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, 3 χρωματιστες πιπεριές κομμένες σε φέτες, λίγο φρέσκο θυμάρι, 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ, 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% (1 κεσεδάκι)
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα, για το κοτόπουλο με πιπεριές και γιαούρτι, και αφήνουμε τα λαχανικά να μαραθούν για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το θυμάρι. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 2 λεπτά και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τις ντομάτες και στη συνέχεια αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο, για περίπου 15 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε ρύζι στα πιάτα και από πάνω τοποθετούμε το κοτόπουλο παπρικάζ με τη σάλτσα του.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Πίτσα μανιτάρι με σάλτσα μασκαρπόνε
Υλικά:
220 γρ. ζύμη πίτσας με αλεύρι ολικής, 50 γρ. σάλτσα μασκαρπόνε, 65 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη, 50 γρ. μανιτάρια λευκά, σε λεπτές φέτες, 15 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα μασκαρπόνε: 50 γρ. κρέμα γάλακτος, 15 γρ. μασκαρπόνε, 1,5 γρ. σκόρδο, τριμμένο, 2 γρ. αλάτι, 1 γρ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα μασκαρπόνε: Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
Για την πίτσα: Ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε στρογγυλό σχήμα με τη βοήθεια αλευριού, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης προς τις άκρες αφήνοντας περιμετρικά ένα στεφάνι 1-2 εκ. και την ακουμπάμε σε φτυάρι πίτσας ή επίπεδη λαμαρίνα που έχουμε αλευρώσει. Απλώνουμε τη σάλτσα μασκαρπόνε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια χωρίς να λερώσουμε το στεφάνι που έχουμε δημιουργήσει. Προσθέτουμε από πάνω τη μοτσαρέλα, τα μανιτάρια και αλατίζουμε. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με πλάκα πίτσας, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 280°C (ή στην υψηλότερη θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει ο φούρνος μας) μέχρι να λιώσουν τα τυριά και το στεφάνι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα, για περίπου 6-7 λεπτά. Βγάζουμε την πίτσα από το φούρνο, την αφήνουμε σε ένα σχαράκι για περίπου 2 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου