Συνταγές με πράσο: Μας πιάσανε στα πράσα
Α ρε μπαγάσα σε πιάσαμε στα πράσα να προσπαθείς να μιμηθείς τον Τσελεμεντέ κι είπαμε να σου δώσαμε ένα χεράκι για να φτιάξεις αυτές τις καταπληκτικές συνταγές.

Φαντάσου αυτό: ένα ταπεινό, καταπράσινο λαχανικό που περνάει συχνά απαρατήρητο, αλλά μόλις το βάλεις στο τηγάνι, γεμίζει την κουζίνα με μια γλυκιά, σχεδόν βουτυρένια ευωδιά. Ναι, μιλάμε για το πράσο! Ο αφανής ήρωας της κουζίνας, που μπορεί να μεταμορφώσει μια απλή συνταγή σε αριστούργημα.
Είτε το λατρεύεις σε πίτες και σούπες, είτε δεν του έχεις δώσει ακόμα την ευκαιρία που του αξίζει, ήρθε η ώρα να το δεις με άλλο μάτι. Γιατί το πράσο δεν είναι απλώς ένα συμπληρωματικό υλικό – είναι η μυστική πινελιά που κάνει κάθε μπουκιά πιο ζουμερή, πιο αρωματική, πιο απολαυστική.
Ετοιμάσου, λοιπόν, να το ανακαλύψεις μέσα από λαχταριστές συνταγές που θα σε κάνουν να το βάλεις (ξανά και ξανά) στο πιάτο σου.
Υλικά: 10 φύλλα γιουφκά (σε παντοπωλεία και delicatessen)
Για τη γέμιση: 500 γρ. χωριάτικα λουκάνικα, 150 ml ελαιόλαδο, 3 πράσα (το λευκό μέρος), σε λεπτές ροδέλες, 1 1⁄2 κιλό χόρτα για πίτες (καθαρό βάρος περίπου 800 γρ.), όπως σπανάκι, σέσκουλα, παπαρούνες και άλλα εποχικά χόρτα, πλυμένα, στεγνά, ψιλοκομμένα, 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος, 300 γρ. κασέρι πικάντικο, χοντροτριμμένο αλάτι.
Eκτέλεση: Για να ετοιμάσουμε τους γκιοζλεμέδες με πράσα, χόρτα και λουκάνικο ξεφλουδίζουμε τα λουκάνικα από το περίβλημα του εντέρου και ψιλοκόβουμε το εσωτερικό τους. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 3/4 του ελαιόλαδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και σοτάρουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, και ρίχνουμε τα χόρτα.
Αλατίζουμε ελαφρά και ανακατεύουμε, μέχρι να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους. Τραβάμε από τη φωτιά, αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε τον άνηθο και το κασέρι. Ανακατεύουμε.
Απλώνουμε ένα φύλλο γιουφκά, σκορπίζουμε πασπαλιστά 3-4 κουταλιές από τη γέμιση και τυλίγουμε με σταυρωτές κινήσεις, από την περιφέρεια του φύλλου προς το κέντρο, φτιάχνοντας φακελάκι σαν κρέπα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά κάθε γκιοσλεμέ με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και από τις δύο μεριές.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση με ραβδωτό πυθμένα, και ψήνουμε εκεί τους γκιοζλεμέδες έναν έναν, για 2-3 λεπτά συνολικά, γυρίζοντάς τους μία φορά, μέχρι το φύλλο να βγάλει φουσκάλες.
Συνταγή εδώ
Υλικά: 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 6 μεγάλα πράσα, 3 μεγάλες πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους, 3 αυγά, 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος, 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλεύρι για το τηγάνισμα, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα πράσα και κρατάμε μόνο το τρυφερό μέρος. Κόβουμε σε λεπτές φέτες, τα τοποθετούμε σε τηγάνι φαρδύ και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε ίσα να καλυφτούν τα πράσα. Τα αχνίζουμε ώσπου να πιούν τα υγρά τους. Όταν δεν θα έχει μείνει καθόλου νερό στο τηγάνι και τα πράσα θα έχουν στεγνώσει τελείως, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2΄-3΄ σε δυνατή φωτιά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει τις πατάτες με τη φλούδα τους. Τις καθαρίζουμε και με πιρούνι τις λιώνουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα πράσα, τα αυγά, τον άνηθο, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα με ένα κουτάλι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μέχρι το μείγμα να σφίξει και να πλάθεται.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο να κρυώσει. Πλάθουμε το μείγμα σε μεγάλους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους αραδιάζουμε σε δίσκο. Ζεσταίνουμε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε για 2΄ από κάθε πλευρά να ροδίσουν. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Μετά το πρώτο τηγάνισμα, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά ώστε να ροδίζουν ομοιόμορφα και οι επόμενες δόσεις.
Η συνταγή εδώ
Υλικά: 1 κιλό χοιρινό λαιμό, κομμένο σε μικρά κομμάτια, 3 πράσα, ψιλοκομμένα, 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή, 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή, 200 ml ζωμό κοτόπουλου, χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο.
Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το χοιρινό σε δόσεις για να μην πέσει η θερμοκρασία και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα.
Κατόπιν, προσθέτουμε τα πράσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν. Ύστερα, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το ζωμό κοτόπουλου, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν τα πράσα και να ετοιμαστεί το κρέας. Τέλος, σερβίρουμε την πρασοτηγανιά ζεστή.
Συνταγή εδώ
Υλικά: 1 κιλό πράσα μικρά καθαρισμένα, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 φλ. ρύζι καρολίνα πλυμένο, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα.
Εκτέλεση: Κόβουμε τα τρυφερά πράσα σε κομμάτια 3 εκ. Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με μία κούπα νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τελείως τα υγρά, να μισομαλακώσουν τα πράσα και να στεγνώσουν. Προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο ή σκορδόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν το άρωμά τους.
Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε για 1 λεπτό με ξύλινη κουτάλα στη βάση του σκεύους, να ψηθεί. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει στο λάδι για 1 λεπτό. Συμπληρώνουμε 5 κούπες ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών, τη γλυκιά πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 16-18 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα, με προσοχή όμως, για να μη λιώσουν τα πράσα. Το ρύζι πρέπει να είναι ζουμερό όταν σβήσουμε την εστία.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με στεγνή πετσέτα και καπάκι και αφήνουμε το κοκκινιστό πρασόρυζο για 5 λεπτά να τραβήξει την υγρασία του. Το σερβίρουμε όσο είναι ζουμερό το πιλάφι γαρνίροντας με λίγο άνηθο ή μαϊντανό.
Η συνταγή εδώ