Τέλειες συνταγές για το air fryer

Ωραία, το πήρες. Τώρα, τι κάνεις με αυτό; Πράγματα και θαύματα, είναι η απάντηση, ειδικά αν ακολουθήσεις τις συνταγές που σου συγκεντρώσαμε.

Τέλειες συνταγές για το air fryer

Σε έπρηζαν όλοι σου οι φίλοι να πάρεις air fryer και να δεις τη ζωή σου να αλλάζει, υπέκυψες και το πήρες και τώρα το κοιτάς και σε κοιτάει; Μήπως πάλι το έχεις καιρό, και έχεις λιγάκι βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια, και δεν έχεις και πού να τα πεις μην σε πουν ιερόσυλο; Μην στεναχωριέσαι και μην απελπίζεσαι. Εμείς είμαστε εδώ, και σου έχουμε τις καλύτερες συνταγές για να αξιοποιήσεις το air fryer στο έπακρο.

Κοτόπουλο με σουσάμι

Υλικά:
Για το κοτόπουλο: 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου, 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας, ½ κ.σ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο, 1 κ.γ. σησαμέλαιο, 1 σκ. σκόρδο, 80 γρ. κορν φλάουρ, 60 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, ελαιόλαδο για τον κάδο, αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα: 4 κ.γ. σάλτσα σόγιας, χυμό από ½ πορτοκάλι, 2 κ.σ. κέτσαπ, 2 κ.σ. μαύρη μαλακή ζάχαρη, 1 κ.σ. σησαμέλαιο, 2 κ.σ. μέλι, ½ κ.γ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο, 1 κ.σ. κορν φλάουρ, 2 κ.σ. νερό
Για το σερβίρισμα: ρύζι μπασμάτι, σουσάμι λευκό καβουρδισμένο, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Για το κοτόπουλο: Φοράμε γάντια, κόβουμε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής σε κομμάτια πάχους περίπου 3 εκ., και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη σόγια, το τζίντζερ και το σησαμέλαιο. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε στο μπολ και ανακατεύουμε καλά.

Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το κορν φλάουρ, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος στους 200°C. Περνάμε ένα-ένα τα κομμάτια κοτόπουλου από το μπολ με το κορν φλάουρ και τα μεταφέρουμε μέσα στον κάδο. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. (Στον μισό χρόνο ανακατεύουμε.)

Για τη σάλτσα: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τη σόγια, τον χυμό πορτοκαλιού, την κέτσαπ, τη ζάχαρη, το σησαμέλαιο, το μέλι και το τζίντζερ, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πάρει βράση.

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το κορν φλάουρ και το νερό, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί, και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε με το σύρμα για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου μέσα στη σάλτσα και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Σερβίρουμε το κοτόπουλο πάνω από το ρύζι και πασπαλίζουμε με σουσάμι και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Σπιτική πίτσα

Υλικά:
Για τη ζύμη: 110 ml νερό, 3 γρ. μαγιά ξερή, ½ κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική, 150 γρ. αλεύρι σκληρό, ½ κ.γ. αλάτι, ½ κ.σ. ελαιόλαδο
Για το topping: 40 γρ. σάλτσα ντομάτας, 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη, 4 φέτες μπέικον, ½ πιπεριά πράσινη ή κόκκινη σε ροδέλες

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά, και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το λάδι, και ζυμώνουμε με τα χέρια-φορώντας γάντια μιας χρήσης-, μέχρι να δημιουργήσουμε μια μαλακή και ομοιόμορφη ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1-1½ ώρα.

Προθερμαίνουμε το air fryer στους 200°C. Όταν έχει ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε στα δύο και την απλώνουμε σε στρογγυλό σχήμα με τα δάκτυλα επάνω σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας. Ετοιμάζουμε μια λαδόκολλα στις διαστάσεις του κάδου του air fryer, βάζουμε πάνω τη ζύμη, την τοποθετούμε στον κάδο του air fryer και ψήνουμε για 5 λεπτά.

Για τη σύνθεση: Απλώνουμε επάνω στη ζύμη τη σάλτσα, το τυρί, το μπέικον και την πιπεριά και ψήνουμε για ακόμη 5 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τη δεύτερη ζύμη και σερβίρουμε τις πίτσες ζεστές.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Εύκολα και τραγανά φαλάφελ

Υλικά:
250 γρ. ξερά ρεβύθια, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μεσαία κομμάτια, ½ ματσάκι κόλιανδρο, ½ ματσάκι μαϊντανό, 1 κ.σ. κύμινο, 1 κ.σ. σκόνη κόλιανδρο, 3 σκελίδες σκόρδο, 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα: αραβικές πίτες, πίκλες αγγούρι κομμένες σε λωρίδες, φύλλα μαρουλιού, ντομάτα κομμένη σε φέτες, χούμους ή ταχίνι, φυτικό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση:
Βάζουμε από την προηγούμενη μέρα τα ρεβίθια να μουλιάσουν για τουλάχιστον 6-8 ώρες. Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Μεταφέρουμε σε επεξεργαστή τροφίμων, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, το σκόρδο και το αλεύρι, αλατοπιπερώνουμε και πολτοποιούμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν δεν χωράνε πολτοποιούμε σε δόσεις και ζυμώνουμε όλο το μείγμα μαζί σε ένα μπολ. Μεταφέρουμε το μείγμα καλυμμένο στο ψυγείο και το αφήνουμε για 20-25 λεπτά.

Σχηματίζουμε 12-13 φαλάφελ περίπου 30 γρ. το καθένα και τα μεταφέρουμε στον κάδο του air fryer και ψήνουμε στους 190°C για 12 λεπτά γυρνώντας τα στα μισά του χρόνου. Σερβίρουμε μέσα σε αραβική πίτα με τα υλικά της επιλογής μας.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Χοιρινή τηγανιά

Υλικά:
300 γρ. χοιρινό κρέας, 1 κ.γ. ελαιόλαδο, ¼ κ.γ. ρίγανη, ¼ κ.γ. θυμάρι, ½ κ.γ. σκόρδο σκόνη (προαιρετικό), ⅓ κ.γ. δενδρολίβανο (προαιρετικό), ½ κ.γ. πάπρικα (προαιρετικό), 1 κ.γ. αλάτι, ¼ κ.γ. πιπέρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το air fryer της Ninja στους 200 °C για 3 λεπτά. Κόβουμε το κρέας σε μικρές μπουκίτσες. Συνήθως για τηγανιά διαλέγουμε χοιρινό λαιμό για το λίπος που το βοηθάει να γίνει μαλακό στο μαγείρεμα. Το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά/μυρωδικά που επιλέξαμε. Ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν με τα υλικά μας όλα τα κομμάτια. Τοποθετούμε σε μια στρώση τα κομμάτια του κρέατος στον κάδο της φριτέζας αέρα και ψήνουμε για 5 λεπτά στο προθερμασμένο air fryer. Στα 5 λεπτά ανοίγουμε, ανακατεύουμε και ψήνουμε για ακόμα 3 λεπτά, πάλι στους 200 °C. Αφήνουμε εκτός κάδου για 5 λεπτά και σερβίρουμε με λίγο έξτρα ρίγανη και λεμόνι.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v