Νηστίσιμες συνταγές με μανιτάρια

Ετοιμάζουμε πέντε λαχταριστές συνταγές με μανιτάρια για τις ημέρες της νηστείας. Χορταστικές, αρωματικές και πλούσιες σε γεύση, γεμίζουν το τραπέζι με υγιεινές επιλογές.

Νηστίσιμες συνταγές με μανιτάρια

Αν έχεις βαρεθεί τις κλασικές νηστίσιμες επιλογές και ψάχνεις κάτι διαφορετικό για τις ημέρες της νηστείας, τότε βρίσκεσαι στο σωστό σημείο. Τα μανιτάρια είναι το τέλειο υλικό για να γεμίσεις το πιάτο σου με γεύση, υφή και θρεπτική αξία, χωρίς να σου λείψει τίποτα.

Σούπες, πιτάκια, πιάτα με πλιγούρι και φακές, αλλά και παραδοσιακό φρικασέ, όλα προσαρμοσμένα στη νηστεία, σε περιμένουν για να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο.

Μανιτάρια φρικασέ

Υλικά: 500 γρ. μανιτάρια (καθαρισμένα και χοντροκομμένα), 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, 6 φρέσκα κρεμμύδια (τρυφερά με τα πράσινα φύλλα τους και χοντροκομμένα), 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πράσο ψιλοκομμένο, 1 μαρούλι χοντροκομμένο, 1/4 ματσ. άνηθο, 1/4 ματσ. μάραθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι.

Για το αυγολέμονο (προαιρετικά): 1 αυγό, 1 ζουμερό λεμόνι (χυμός), 1 κ.σ. κοφτή κορν φλάουρ.

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και τα λευκά μέρη από τα φρέσκα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε δυνατά για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το μαρούλι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί. Βάζουμε τα φύλλα από τα φρέσκα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε περίπου μισό φλιτζάνι νερό. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά και προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τον άνηθο και τον μάραθο. Αν προτιμάμε vegan εκδοχή, σερβίρουμε με λίγο χυμό λεμονιού.

Για το αυγολέμονο, χτυπάμε το αυγό να αφρατέψει, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε σταδιακά περίπου 1 φλιτζάνι ζωμό από το φρικασέ, ανακατεύοντας συνεχώς για να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία. Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στη φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε ζεστό.

Συνταγή από εδώ 

Νηστίσιμα μανιταροπιτάκια με μαύρες φακές Beluga

Υλικά: 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 500 γρ. λευκά ή/και καφέ μανιτάρια σε φέτες, 1 μεγάλο πράσο κομμένο στη μέση και μετά σε φέτες, 2 μέτρια καρότα σε φέτες, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 125 ml ξηρό λευκό κρασί, 270 γρ. μαγειρεμένες μαύρες φακές Beluga, 60 γρ. κορινθιακή σταφίδα, 110 γρ. χοντροκομμένα καρύδια, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ.γ. ξηρό), 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο (ή 1 κ.γ. ξηρό), 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κ.γ. ξηρό), 1 1/2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι, αλάτι, πιπέρι, 1 πακέτο φύλλο κρούστας, ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων.

Εκτέλεση:

Μουσκεύουμε τις φακές για να γίνουν πιο εύπεπτες και να μαγειρευτούν πιο γρήγορα. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με αναλογία 2 φλιτζάνια νερό για 1 φλιτζάνι φακές, αλατίζουμε και τις βράζουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες. Κόβουμε το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα καρότα σε λεπτές φέτες ή μικρά κυβάκια.

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα, περίπου για 10 λεπτά. Στα μισά, αλατοπιπερώνουμε. Μεταφέρουμε τα μανιτάρια σε μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Προσθέτουμε στο τηγάνι την υπόλοιπη κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά. Ρίχνουμε στο τηγάνι το κρασί και τα μυρωδικά, αφήνουμε να πάρει βράση και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τις φακές, ανακατεύουμε να αρωματιστούν καλά. Προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι, τις σταφίδες, τα καρύδια, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε λωρίδες 7-8 εκατοστών, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην άκρη κάθε λωρίδας ένα κουταλάκι από τη γέμιση. Διπλώνουμε σε τριγωνικό σχήμα μέχρι το τέλος της λωρίδας. Αλείφουμε την άκρη με λίγο ακόμη λάδι για να κολλήσει.

Τοποθετούμε τα έτοιμα μανιταροπιτάκια με την ένωση προς τα κάτω σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για να παραμείνουν τραγανά.

Συνταγή από εδώ 

Μανιταρόσουπα νηστίσιμη, αλάδωτη ή με ελαιόλαδο

Υλικά: 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (80 γρ. καθαρισμένα), 6-8 φύλλα μαρουλιού, 250-300 γρ. ασπρομανίταρα ή πλευρώτους σε φετάκια, 5-6 κλαδάκια άνηθο, αλάτι, πιπέρι, 3-4 κ.σ. νιφάδες βρώμης, 1 κ.σ. κορν φλάουρ, χυμό 1-2 λεμονιών, 1 κ.γ. μουστάρδα καλής ποιότητας, προαιρετικά 60 ml ελαιόλαδο (4 κ.σ.), προαιρετικά για το σερβίρισμα 1 κ.σ. τριμμένα καρύδια σε κάθε πιάτο.

Εκτέλεση:

Μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια σε λίγο νερό ή σε ελαιόλαδο, αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε. Προσθέτουμε το μαρούλι, αφού το πλύνουμε και το κόψουμε σε σχετικά φαρδιές λωρίδες. Ρίχνουμε τα μανιτάρια σε φετάκια, τον άνηθο ψιλοκομμένο και 1 κούπα νερό. Αλατοπιπερώνουμε.

Όταν πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά μας και να μείνουν με ελάχιστο υγρό. Προσθέτουμε 3 κούπες νερό (750 ml) και τις νιφάδες βρώμης. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 5 λεπτά.

Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ και τη μουστάρδα στον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε σταδιακά λίγο ζεστό υγρό από τη σούπα, όπως κάνουμε στο αυγολέμονο, για να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Περιμένουμε 5-10 λεπτά και σερβίρουμε, αν θέλουμε, με λίγο τριμμένο καρύδι σε κάθε πιάτο.

Συνταγή από εδώ 

Πλιγούρι με μανιτάρια και κρασί

Υλικά: 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 500 γρ. μανιτάρια (ασπρομανίταρα), 1 ξερό κρεμμύδι, 2 φλ. πλιγούρι, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 4 φλ. ζεστό ζωμό λαχανικών, 2 κ.σ. μαϊντανό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο τριμμένο νηστίσιμο τυρί για το σερβίρισμα.

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.

Ρίχνουμε το πλιγούρι και τον πελτέ ντομάτας, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε το σκεύος. Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι το πλιγούρι να μαλακώσει και το φαγητό να μοιάζει με πιλάφι.

Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντας με λίγο τριμμένο νηστίσιμο τυρί αν θέλουμε.

Συνταγή από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v