Τέλειες συνταγές για να πάψεις να βαριέσαι το ρύζι
Βαρετό το ρύζι; Μην το ξαναπείς. Έχουμε λαχταριστές συνταγές που φτιάχνονται εύκολα και θα σου αλλάξουν τη γνώμη μια για πάντα.
Βαρετό το ρύζι; Μην το ξαναπείς. Έχουμε λαχταριστές συνταγές που φτιάχνονται εύκολα και θα σου αλλάξουν τη γνώμη μια για πάντα.
Δεν είναι το ρύζι βαρετό, είναι που το φτιάχνεις με λάθος τρόπο. Και τώρα που σε πήραμε απ’ τα μούτρα, πάμε να εξιλεωθούμε με μερικές από τις καλύτερες συνταγές που εντοπίσαμε για να απογειώσεις το ρύζι σου.
Πιλάφι με κάστανα, σταφίδες, ρόδι και κουκουνάρι
Υλικά για το πιλάφι: 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο, 400 γρ. κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα, 400 γρ. ρύζι τύπου Αμερικής Parboiled, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 100 ml λευκό κρασί, 100 γρ. σταφίδες ξανθές, 1 λίτρο νερό
Υλικά για το σερβίρισμα: 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, σπόρια από 1 ρόδι, 50 γρ. κουκουναρόσπορους, καβουρδισμένους
Εκτέλεση:
Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια-υψηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα κάστανα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το 3αλφα ρύζι τ. Αμερικής Parboiled και το σοτάρουμε να καλυφθεί από το ελαιόλαδο, για 1-2 λεπτά. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις σταφίδες. Περιχύνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το το νερό, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε με καπάκι να σιγομαγειρευτεί το πιλάφι για περίπου 10-15 λεπτά. Λίγο πριν απορροφήσει όλα τα υγρά το πιλάφι, αποσύρουμε από τη φωτιά και φυλάμε καλυμμένο και ζεστό. Σερβίρουμε το πιλάφι σε μπολ ή πιατέλα, πασπαλίζοντάς το με το μαϊντανό, τα ρόδια και τους κουκουναρόσπορους.
Η συνταγή είναι της Madame Ginger
Πιλάφι αμυγδάλου
Υλικά:
2 κ.σ. βούτυρο, 1 φωλιά ψιλό φιδέ, 2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο, 4 φλ. νερό ή ζωμός, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ βούτυρο για το τηγάνι, 3 κ.σ. αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση:
Zεσταίνουμε το βούτυρο για να λιώσει σε μία μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σπάμε μέσα το φιδέ σε ψιλά κομμάτια και τον ροδίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί καλά. Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, ή το ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, στο 2. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να πιει το ρύζι όλα τα υγρά του και να εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το πιλάφι με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, για να πιει την υγρασία του.
Ροδίζουμε το βούτυρο με το αμύγδαλο στο τηγάνι για 2-3 λεπτά, για να βγάλει τα αρώματα του. Το προσθέτουμε στο ρύζι ανακατεύοντας καλά.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο και λαχανικά
Υλικά:
400 γρ. κοτόπουλο στήθος κομμένο σε λεπτές λωρίδες, 150 γρ. λάχανο λευκό κομμένο σε λεπτές λωρίδες, 100 γρ. καρότο κομμένο σε λεπτές λωρίδες, 100 γρ. πιπεριά κόκκινη κομμένη σε λεπτές λωρίδες, 50 γρ. κολοκυθάκι κομμένο σε λεπτές λωρίδες, 5 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο, 5 γρ. τζίντζερ ψιλοκομμένο, 3 αυγά, 300 γρ. ρύζι βρασμένο, 30-40 ml σόγια, 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. σησαμέλαιο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα: λίγο φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από το τηγάνι, το βάζουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι και στην ίδια θερμοκρασία προσθέτουμε το σησαμέλαιο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το λάχανο, το καρότο, την πιπεριά, το κολοκύθι, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και ανακατεύουμε για 1 ακόμη λεπτό. Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά να απλωθούν σε όλα τα υλικά. Επιστρέφουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε τη σόγια και λίγο φρέσκο κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε σε πιάτα, πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα φρέσκο κρεμμύδι και κόλιανδρο και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη
Ντοματόρυζο με ψητά ντοματίνια
Υλικά:
Για τα ντοματίνια: 500 γρ. ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 5 κλ. Θυμάρι, 2 σκ. σκόρδο
Για το ντοματόρυζο: 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο, 300 γρ. ρύζι καρολίνα, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 100 γρ. λευκό κρασί, 400 γρ. ντομάτες τριμμένες, 800 γρ. νερό βραστό, 1 κ.σ. ζωμό λαχανικών σε βαζάκι, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη, 1/2 ματσάκι βασιλικό μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
Για το σερβίρισμα: φύλλα βασιλικού, ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Για τα ντοματίνια: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Βάζουμε τα ντοματίνια σε ένα ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το θυμάρι και τις σκελίδες σκόρδου. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να μαλακώσουν τα ντοματίνια. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Για το ντοματόρυζο: Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Προθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το θυμάρι, και αφήνουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτουμε το ρύζι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αυτό θα βοηθήσει στο να μη λασπώσει το ρύζι. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το μισό από το βραστό νερό, τον κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα και -αν χρειαστεί- προσθέτουμε λίγο από το υπόλοιπο καυτό νερό, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να δέσει το ντοματόρυζο, για περίπου 13-15 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μισά ψητά ντοματίνια, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, τη ρίγανη και τον βασιλικό, και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα. Μοιράζουμε το ντοματόρυζο σε πιάτα, γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα ψητά ντοματίνια από πάνω, και πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού και λίγο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Και έξτρα μπόνους: Αρωματικό ρύζι
Υλικά:
350 γρ. νερό, 10 γρ. λέμονγκρας, 10 γρ. τζίντζερ, 200 γρ. ρύζι μπασμάτι, 30 γρ. βούτυρο, αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το ρύζι, αλατίζουμε καλά και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε το ρύζι και σκεπάζουμε με το καπάκι. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλη την υγρασία.
Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου