Πώς να αντιμετωπίσεις τη βαρεμάρα στη δουλειά;

Θα πούμε σκληρές αλήθειες για άλλη μια φορά κερνώντας γνώση για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις τη βαρεμάρα στη δουλειά.

Πώς να αντιμετωπίσεις τη βαρεμάρα στη δουλειά;

Ας το παραδεχτούμε. Κάποια στιγμή, όσο κι αν αγαπάς τη δουλειά σου, θα βρεθείς αντιμέτωπος με την απόλυτη νωθρότητα. Κοιτάς το ρολόι, το λεπτοδείκτη να κινείται με ταχύτητα χελώνας, αναστενάζεις και σκέφτεσαι ότι ακόμα και το να παρακολουθήσεις την μπογιά στον τοίχο να στεγνώνει θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον. Αν ταυτίζεσαι, συνέχισε να διαβάζεις γιατί έχουμε όλα τα κόλπα για να ξορκίσεις τη βαρεμάρα από τη δουλειά σου.

Κάνε τις δουλειές… παιχνίδι

Αν μια επαναλαμβανόμενη εργασία σού φαίνεται βασανιστική, δοκίμασε να τη μετατρέψεις σε παιχνίδι. Προκάλεσε τον εαυτό σου να τελειώσει ένα task πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, βάλε χρονόμετρο και δες αν μπορείς να νικήσεις τον προηγούμενο χρόνο σου. Αν υπάρχει ανταγωνισμός με συναδέλφους, ακόμα καλύτερα! Όταν η δουλειά γίνεται παιχνίδι, η βαρεμάρα απομακρύνεται διακριτικά.

Βάλε μουσική στη ρουτίνα

Αν η φύση της δουλειάς σου το επιτρέπει, δοκίμασε να βάλεις ακουστικά και να ακούσεις μουσική που σε ανεβάζει. Κάποιοι συγκεντρώνονται καλύτερα με κλασική μουσική, άλλοι με lo-fi beats, ενώ οι πιο τολμηροί ίσως βρουν κίνητρο σε ένα δυναμικό ροκ κομμάτι. Μια καλή playlist μπορεί να μετατρέψει και την πιο ανιαρή εργασία σε κάτι πιο ευχάριστο.

Κάνε μικρά διαλείμματα

Η βαρεμάρα πολλές φορές εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλος νιώθει ότι δουλεύει στον «αυτόματο πιλότο». Δοκίμασε να κάνεις μικρά διαλείμματα κάθε μία ώρα. Σήκω, κάνε μια βόλτα, τέντωσε τα χέρια και τα πόδια σου, πιες λίγο νερό ή ακόμα και κάνε μια γρήγορη συνομιλία με έναν συνάδελφο. Μικρές αλλαγές στον ρυθμό της ημέρας μπορούν να αποτρέψουν τη ρουτίνα από το να γίνει ανυπόφορη.

Μάθε κάτι καινούριο

Εάν έχεις περιόδους στη δουλειά που νιώθεις ότι δεν αξιοποιείς πλήρως το μυαλό σου, είναι η τέλεια ευκαιρία να μάθεις κάτι καινούριο. Διάβασε ένα άρθρο σχετικό με τον τομέα σου, εξασκήσου σε μια νέα δεξιότητα ή αναζήτησε τρόπους να βελτιώσεις τις διαδικασίες που ακολουθείς. Όχι μόνο θα διώξεις τη βαρεμάρα, αλλά μπορεί να βελτιώσεις και τις προοπτικές της καριέρας σου.

Βάλε μικρούς στόχους

Όταν μια δουλειά φαίνεται ατελείωτη, η βαρεμάρα βρίσκει πρόσφορο έδαφος να ανθίσει. Αντί να βλέπεις το σύνολο μιας εργασίας ως ένα μεγάλο, βαρετό όγκο, σπάσε το σε μικρότερα μέρη και θέσε μικρούς στόχους. Ανταμείβοντας τον εαυτό σου κάθε φορά που πετυχαίνεις έναν στόχο (ακόμα και με μια μικρή λιχουδιά), η διαδικασία γίνεται πιο ευχάριστη.

Κάνε αλλαγές στο περιβάλλον σου

Η μονότονη ατμόσφαιρα μπορεί να συμβάλλει στη βαρεμάρα. Αναβάθμισε το χώρο εργασίας σου με λίγα φυτά, προσωπικά αντικείμενα ή ακόμα και μια αλλαγή στη διάταξη του γραφείου σου. Μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ψυχολογία σου.

Δοκίμασε κάτι δημιουργικό

Αν νιώθεις ότι η ρουτίνα σε εξουθενώνει, βρες τρόπους να ενσωματώσεις τη δημιουργικότητα στην εργασία σου. Ίσως μπορείς να προτείνεις μια νέα ιδέα στην ομάδα σου, να αναλάβεις ένα διαφορετικό project ή να αναζητήσεις έναν πιο έξυπνο τρόπο να ολοκληρώσεις τα tasks σου.

Επικοινώνησε με συναδέλφους

Η αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεση και την παραγωγικότητά σου. Ανταλλάξτε ιδέες, κάντε λίγο χιούμορ (με μέτρο, φυσικά!) ή ακόμα και προγραμματίστε ένα μεσημεριανό γεύμα μαζί. Οι ανθρώπινες σχέσεις στη δουλειά μπορούν να προσθέσουν ενδιαφέρον ακόμα και στις πιο βαρετές μέρες.

Αναζήτησε προκλήσεις

Αν η δουλειά σου έχει γίνει επαναλαμβανόμενη και δεν σε προκαλεί πια, μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβεις κάτι νέο; Μίλα με τον προϊστάμενό σου για να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες ή να δοκιμάσεις έναν νέο ρόλο. Η συνεχής εξέλιξη σε κρατάει αφοσιωμένο και μακριά από τη βαρεμάρα.

Θυμήσου γιατί ξεκίνησες

Όταν η δουλειά αρχίζει να μοιάζει ανιαρή, κάνε ένα βήμα πίσω και θυμήσου τι σε τράβηξε σε αυτήν εξαρχής. Ίσως να ήταν η προοπτική εξέλιξης, η ομάδα, το αντικείμενο ή απλώς η οικονομική ασφάλεια που σου προσφέρει. Αναλογίσου τους λόγους που βρίσκεσαι εδώ και βρες ξανά το κίνητρό σου.

Αν όλα αποτύχουν, μήπως είναι ώρα για αλλαγή;

Αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί και η βαρεμάρα σού έχει γίνει τρόπος ζωής, ίσως να ήρθε η ώρα να σκεφτείς μια αλλαγή. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να σπαταλιέται σε κάτι που δεν σε γεμίζει. Εξερεύνησε νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, μίλα με ανθρώπους από διαφορετικούς κλάδους και σκέψου αν υπάρχει κάτι που πραγματικά θα σε ενθουσίαζε.

Η βαρεμάρα στη δουλειά είναι φυσιολογική κατά διαστήματα, αλλά δεν πρέπει να γίνεται μόνιμος σύντροφος. Με μερικές αλλαγές στον τρόπο που προσεγγίζεις την καθημερινότητά σου, μπορείς να μετατρέψεις ακόμα και τις πιο ανιαρές ώρες σε κάτι πιο ενδιαφέρον. Άλλωστε, αν περάσουμε τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας στη δουλειά, δεν αξίζει να το κάνουμε όσο πιο απολαυστικό γίνεται;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v