Οι καλύτερες κοτόπιτες της Αθήνας: Τραγανές, ζουμερές και ακαταμάχητες

Η σωστή κοτόπιτα είναι επιστήμη. Ψάξαμε, δοκιμάσαμε και σου παρουσιάζουμε τις κορυφαίες κοτόπιτες της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις.

Οι καλύτερες κοτόπιτες της Αθήνας: Τραγανές, ζουμερές και ακαταμάχητες

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: αυτοί που αγαπούν την κοτόπιτα… και αυτοί που δεν την έχουν δοκιμάσει εκεί που πρέπει.

Γιατί μια πραγματικά καλή κοτόπιτα δεν είναι απλώς φύλλο με κοτόπουλο—είναι μια ιεροτελεστία. Το φύλλο πρέπει να είναι χειροποίητο και τραγανό, το κοτόπουλο ζουμερό, τα μπαχαρικά μετρημένα σωστά, και αν υπάρχει και μια μικρή «γκουρμεδιά» (γεια σου μωρή πιπεριά Φλωρίνης!), τότε ακόμα καλύτερα.

Επειδή ξέρουμε ότι δεν έχεις χρόνο για δοκιμές, σου φέρνουμε κατευθείαν από το εργαστήριο τις καλύτερες κοτόπιτες της πόλης, εκείνες που αξίζουν κάθε μπουκιά.

Ο Φούρνος του Ρεμούνδου

Κυψέλης 37, Κυψέλη, τηλ: 210 8215808

Γωνία Κυψέλης και Τήνου, από το 1953 στην Κυψέλη, ο Φούρνος του Ρεμούνδου αποτελεί έναν αληθινό θρύλο της γειτονιάς με πλήθος φανατικών επισκεπτών. Αν υπάρχει ένα πράγμα που ξεχωρίζει εδώ, πέρα από το ψωμάκι του φυσικά, είναι η περίφημη κοτόπιτά του. Ζουμερό κοτόπουλο, διαλεγμένα λαχανικά και ένα φύλλο τραγανό, αέρινο, φτιαγμένο με την τέχνη δεκαετιών, συνθέτουν μια γεύση που σου μένει αξέχαστη. Εξαιρετική και η σπανακόπιτά του, όπως και τα μελομακάρονα.

Οι πίτες της Σοφίας

Αγίου Αλεξάνδρου 30, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 213 0700444

Σε ένα μικρό γωνιακό μαγαζάκι που φέρει το όνομα της μητέρας τους, τρία αδέρφια από το Μέτσοβο ζυμώνουν και ανοίγουν φύλλο με μεράκι. Οι πίτες της Σοφίας είναι ένα ταξίδι στην ελληνική παράδοση, με αγνά υλικά από μικρούς παραγωγούς και ανοιχτή κουζίνα που σε προκαλεί να χαζέψεις τη διαδικασία. Μεταξύ άλλων, η κοτόπιτα της Σοφίας είναι νοστιμότατη: τρυφερό κοτόπουλο, τρεις διαφορετικές πιπεριές που δίνουν διακριτική γλύκα και πλούσια γεύση, και χειροποίητο φύλλο που ψήνεται άψογα.

Παραδοσιακό τυροπιτάδικο Ψυχικού

Καραθεοδωρή 26, Νέο Ψυχικό, τηλ: 21 0677 4876

Στο Νέο Ψυχικό, το Παραδοσιακό Τυροπιτάδικο Ψυχικού είναι ένας μικρός παράδεισος για τους λάτρεις των χειροποίητων πιτών. Με συνταγές που τιμούν την ελληνική παράδοση και υλικά προσεκτικά διαλεγμένα, εδώ οι πίτες ψήνονται καθημερινά για να βγουν τραγανές και μοσχομυριστές. Αν και η τυρόπιτα είναι πρωταγωνίστρια, η κοτόπιτα κλέβει την παράσταση: ζουμερό κοτόπουλο, ισορροπημένο μίγμα μπαχαρικών και ένα χρυσαφένιο φύλλο που σπάει απολαυστικά σε κάθε μπουκιά. Είτε την πάρεις στο χέρι για ένα γρήγορο σνακ είτε τη συνδυάσεις με έναν δυνατό ελληνικό καφέ κερδισμένος θα βγεις.

Lelos Pies & More

Λεωφ. Κηφισίας 130, Αμπελόκηποι, τηλ: 21 2104 0781

Στην καρδιά των Αμπελοκήπων, το Lelos Pies & More σε υποδέχεται με αρώματα φρεσκοψημένων ζυμαριών και μια βιτρίνα γεμάτη λαχταριστές πίτες. Ο Παντελής και η ομάδα του, με μεράκι και δημιουργικότητα, φτιάχνουν καθημερινά μοναδικές γεύσεις, συνδυάζοντας τα καλύτερα υλικά σε συνταγές που απογειώνουν την απόλαυση. Η κοτόπιτα είναι εξαιρετική, με σωστή αναλογία μπαχαρικών και κρέατος, όμως κάθε επιλογή είναι ένας μικρός πειρασμός—από γευστικά πεϊνιρλί και πίτσες μέχρι την εξαιρετική μηλόπιτα.

Harry's Kitchen

Αθανασίου Αξαρλιάν 2, κέντρο, τηλ: 21 1115 2864

Στον μικρό πεζόδρομο που ενώνει τη Λέκκα με την Πραξιτέλους, ένα μαγαζάκι σερβίρει πίτες που μοσχοβολούν σπιτική φροντίδα και παράδοση. Το μυστικό κρύβεται στη ζύμη, από μικρασιατική συνταγή που χαρίζει τέλεια υφή και τραγανότητα, αλλά και στις προσεκτικά διαλεγμένες πρώτες ύλες. Αν υπάρχει μια πίτα που οφείλεις να δοκιμάσεις εδώ, αυτή είναι η κοτόπιτα: ζουμερό φιλέτο στήθος, γλυκά κρεμμύδια και πιπεριά Φλωρίνης που δίνουν βάθος και νοστιμιά. Φοβερή και η κρεατόπιτα Αττάλειας με κιμά μισό μοσχαρίσιο, μισό χοιρινό, καυτερό μπούκοβο, πιπέρι καγιέν, σουμάκ, σκόρδο και κρεμμύδι πελτέ.

Κόνιτσα

Σε Μαρούσι, Ίλιον, Γαλάτσι, Περιστέρι και Πετρούπολη (δες τις διευθύνσεις εδώ)

Με ιστορία που ξεκινά από το 1956 στην Κόνιτσα, εδώ φτιάχνουν αυθεντική ηπειρώτικη μπουγάτσα με αερόφυλλο –που ναι, είναι διαφορετική από την μακεδονίτικη που έχεις συνηθίσει– και πολλές, μα πολλές παραδοσιακές πίτες με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ηπειρώτικη φέτα ΠΟΠ και προϊόντα που παίρνουν από μικρούς παραγωγούς. Φοβερή η κοτόπιτα με φιλετάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένο μπέϊκον, κίτρινα τυριά, πολύχρωμες πιπεριές, μυρωδικά και μια δική τους χειροποίητη σάλτσα που φτιάχνεται με μυστική συνταγή και δίνει έξτρα νοστιμιά, αλλά και η πρασόπιτα με φρέσκο πράσο, φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, άνηθο και πολλά μυρωδικά.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v