Πού ΔΕΝ είναι η φάση: Καμίνια και Μανιάτικα
Αν είσαι και καλοφαγάς με την αράδα σου να πας στα Μανιάτικα και τα Καμίνια αφού θα βρεις μερακλήδικα φαγάδικα και ιστορικά ταβερνάκια για αξέχαστα τσιμπούσια.

Αν είσαι και καλοφαγάς με την αράδα σου να πας στα Μανιάτικα και τα Καμίνια αφού θα βρεις μερακλήδικα φαγάδικα και ιστορικά ταβερνάκια για αξέχαστα τσιμπούσια.
Για άλλη μια φορά χαράζουμε τον δικό μας δρόμο κι επισκεπτόμαστε αυθεντικές γειτονιές που οι φούρνοι τους έχουν ψωμάκι και κουλούρια κι όχι κριτσίνια με ασπαρτάμη και παπαρουνόσπορο. Πάμε σε κουτούκια, οινομαγειρία και ταβερνάκια που κρατούν το μενού τους μικρό και πεντανόστιμο κι αδιαφορούν για το σεβίτσε που επελαύνει, τα τραχανότα και τα wagyu. Τιμάμε ακόμη τα σουβλατζίδικα και τις καντίνες που το κρατάνε αληθινό και πειραιώτικο κάνοντας απόβαση σε Μανιάτικα και Καμίνια δύο από τις πιο μαγκιόρικες και μερακλήδικες γειτονιές του αθηναϊκού σύμπαντος.
Ασκληπιού 43, Μανιάτικα, τηλ: 21 0420 6202
Κάπου στα Μανιάτικα, σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από τον σταθμό του μετρό, βρίσκεται ένα μικρό γωνιακό μεζεδοπωλείο που φροντίζει με αγάπη τους θαμώνες του, σερβίροντας πιάτα εμπνευσμένα από τη γαστρονομική παράδοση της Σύρου.
Το Στέκι του Γίγαντα μοιάζει σαν να ξεπήδησε από μια άλλη εποχή, αποπνέοντας μια ζεστασιά που σε κερδίζει από την πρώτη σου επίσκεψη. Ο Θεοδόσης Μαραγκουδάκης ανέδειξε τη συριανή κουζίνα μέσα από τον κατάλογο, και πολύ καλά έκανε – αν μας ρωτάτε. Eπιβάλλεται να δοκιμάσεις την χειροποίητη παστουρμαδόπιτα τα τυροπιτάκια της Κυρά-Φανής με μέλι, την τηγανιά από αρνίσια συκωταριά, τους εξαιρετικούς σπιτικούς λαχανοντολμάδες, την «τούρτα του Γίγαντα» (με αυγά μάτια με πατατούλες, παστουρμά και σουτζούκι), καθώς και το μπιφτέκι του Γίγαντα, γεμιστό με παστουρμά και φέτα. Λογαριασμός περί τα 20€ το άτομο με κρασάκι και κερασμένο γλυκάκι στο τέλος.
Ιωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια, τηλ: 210 4814438
Από το 1944 μέχρι σήμερα, στέκει στο ίδιο σημείο, κουβαλώντας τη γοητεία μιας άλλης εποχής. Ξεκίνησε ως μπακαλοταβέρνα, πέρασε στα χέρια της επόμενης γενιάς και έπειτα της μεθεπόμενης, για να εξελιχθεί σε ένα αυθεντικό οινομαγειρείο που τιμά την παράδοση. Η χαρακτηριστική ρετρό ταμπέλα του παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο, σαν σήμα κατατεθέν, ενώ το μαγαζί εξακολουθεί να συγκεντρώνει καθημερινά μερακλήδες κάθε ηλικίας που ξέρουν να εκτιμούν την καλή, σπιτική κουζίνα. Εδώ τρώμε πατατούλες baby μελωμένες στη γάστρα με ζωμό κρεάτων, προβατίνα στη βέργα, παπαρδέλες με μανιτάρια και κοτόπουλο, λαχανοντολμάδες, αρνάκι τσιγαριαστό, κοκορετσάκι και τυροπιτάρι. Λογαριασμός μαζί με κάποιο τσιπουράκι από τις δεκάδες ετικέτες του στα 18-20€ το άτομο.
Σάμου 16 & Ζανέττου, Καμίνια, τηλ: 210 4818171
Σε αυτό το μοντέρνο μεζεδοπωλείο, οι γεύσεις της στεριάς και της θάλασσας συναντιούνται σε έναν κατάλογο που αναδίδει αέρα Κυκλάδων και συγκεκριμένα… Μυκόνου. Ο Μπούσουλας, πιστός στο όνομά του, σε καθοδηγεί σε ένα ταξίδι γεύσης που ξεκινά με την αυθεντική Μόστρα Μυκόνου — παξιμάδι με ελαιόλαδο, πικάντικη κοπανιστή, τριμμένη ντομάτα και ρίγανη — και συνεχίζει με μυκονιάτικη πίτα γεμιστή με τυροβολιά, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο.
Η συνέχεια είναι εξίσου νόστιμη και αναπάντεχη: μυκονιάτικο λουκάνικο λουσμένο με ξιδάτη σάλτσα και αρισμαρί, σαγανάκι που ισορροπεί τη λιπαρότητα του λαδοτυριού με το πικάντικο του σουτζουκιού και το βελούδινο αυγό μάτι, ψαράκια τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα που μοσχοβολούν, κριθαρότο με γαρίδες και μύδια που θυμίζει θαλασσινή πανδαισία, και καλαμαράκια που παντρεύονται αρμονικά με πέστο βασιλικού. Λογαριασμός στα 18-22€ το άτομο με κρασάκι.
Αραχώβης 21, Καμίνια, τηλ.:21 0420 0222
Αν είσαι ψαροφάγος τότε το Ψαράκι Μεζέ όπως προδίδει και το όνομά του μοιάζει ταμάμ επιλογή για σένα και την παρέα σου. Η μπακαλοταβερνίσια διακόσμηση δίνει έξτρα πόντους ζεστασιάς στα θαλασσινά τσιμπούσια σου εκεί.
Αξίζει να δοκιμάσεις χταποδάκι τσιγγελάτο ψητό, φλογέρες καβουριού, γαριδοπιτάκια του γλάρου, αχινοσαλάτα, καλαμαράκια τηγανιτά, καβούρι στο μαντέμι, σαρδέλες φιλέτο πεταλουδάτες, γιουβετσάκι θαλασσινών, μάγουλα σαλάχι, αλλά και φιλετίνια χοιρινά. Ο λογαριασμός; Μόλις 17-20€ ανά άτομο, μαζί με τα απαραίτητα ουζάκια για τη συνοδεία.
Κομοτηνής 37, Καμίνια, τηλ.: 21 0481 3325
Μικρό, αλανιάρικο και μερακλίδικο, το Καπηλειό του Ζάχου είναι μια αυθεντική ψαροταβέρνα που έχει δει άπειρα τσιμπούσια να γράφονται στα τραπέζια του – και συνεχίζει ακάθεκτο. Χωμένο σε μια γωνιά που μοσχοβολάει τηγάνι και θαλασσινή αύρα, το μαγαζί σερβίρει φρεσκότατους μεζέδες που σε στέλνουν απευθείας σε νησί: γαριδάκι συμιακό, μύδια σαγανάκι, τηγανητά μπακαλιαράκια, παστός μπακαλιάρος στο τηγάνι, ψαράκια ημέρας και άλλα καλούδια που τσιμπολογιούνται με ρυθμό.
Η ψαρόσουπά του; Σου ‘ρχεται κατακούτελα – δυνατή, μυρωδάτη και πεντανόστιμη, είναι το απόλυτο comfort food για τους μυημένους. Η φάβα του λουκούμι, και οι πατατούλες κομμένες στο χέρι, όπως παλιά, τραγανές και χορταστικές. Ρίξε μέσα και δυο ουζάκια, και με 15-17€ το άτομο έχεις κάνει τραπέζι που θα θυμάσαι καιρό.
Παλαμηδίου 1, Μανιάτικα, τηλ.:21 0420 1514
Οικογενειακό ταβερνάκι με μια στροφή της Λεωφόρου Θηβών σε περιμένει για να σε τρατάρει παραδοσιακά μεζεδάκια που μπορεί να μην βρίθουν πρωτοτυπίας όμως παραμένουν νοστιμότατα. Ο χώρος στα όρια του καλτ, θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε σκηνικό ταινίας του Οικονομίδη, κι αυτό μόνο καλό το λες. Εδώ τρώμε σύγκλινο Μάνης καπνιστό, φέτα ψητή με ντομάτα και πιπεριά, φάβα, μυδοπίλαφο, γαριδομακαρονάδα, μυδοπίλαφο και κοτοπουλάκι για τους αλλόθρησκους ψαροφάγους. Συνοδεύεις με ουζάκι και δίνεις περί τα 17-20€ το άτομο.
Λακωνίας 20, Μανιάτικα, τηλ.: 21 0420 0018
Οι Σουβλακολάγνοι της περιοχής πίνουν νερό στο όνομα του Σωτήρη από τα Μανιάτικα που έχει λαχταριστά τυλιχτά και καλοψημένα καλαμάκια για να καλοταΐσει τους θαμώνες του που περιμένουν υπομονετικά στην ουρά του. Καλαμάκι χοιρινό, κεμπάπ και γύρος μοσχάρι ξεχωρίζουν από την πραμάτεια του αν μας ρωτάς και αν η μερακλήδικη καρδούλα σου το λέει, τότε αξίζει να δοκιμάσεις τις θηριώδεις φεγγαρόπιτες που είναι το best seller του Σωτήρη. Οι πίτες ξεκινούν από 3,50€.
Αγίου Ελευθερίου 45, Καμίνια, τηλ.: 21 6070 8084
Όλοι της γης οι νηστικοί και πεινασμένοι έρχονται σε αυτή την τιμημένη καντίνα για να ξεπεινάσουν και να τεστάρουν τις αντοχές των σιαγόνων τους. Μπεργκεράρες και σαντουιτσάρες σε περιμένουν εδώ σε λαχταριστά μπιφτεκόψωμα που θα σε βάλουν σε μεγάλο δίλημμα –μην πούμε και τρίλημμα- για αυτό που θα διαλέξεις τελικά. Εμείς στηρίζουμε ανεπιφύλακτα το Σουτζούκ λουκούμ με 2 κεμπάπ, κρεμμύδι, πατάτες τηγανητές, ελαφρώς πικάντικο γιαούρτι και σάλτσα ντομάτας και το Μπέικον μάσρουμ μπέργκερ με διπλό μπιφτέκι μοσχαρίσιο, μετσοβόνε, μπέικον και σκορδομανίταρο σβησμένο με Jack Daniels και μαγιονέζα. Τα μπέργκερ ξεκινούν από 4€.