Πού ΔΕΝ είναι η φάση: Τρωγοπίνοντας σε Γαλάτσι και Λαμπρινή

Παραδοσιακά ψητοπωλεία, κρητικά ρακάδικα, μαμαδίσια μαγειρευτά και μπαράκια να τα πιείς στο ποτήρι, σε δύο γειτονιές εκτός φάσης.

Πού ΔΕΝ είναι η φάση: Τρωγοπίνοντας σε Γαλάτσι και Λαμπρινή

Τι θα πει «πού ΔΕΝ είναι η φάση»; Θα πει ότι, οι γειτονιές που περιλαμβάνονται στη νέα αγαπημένη μας σειρά θεμάτων, απευθύνονται πρωτίστως στους κατοίκους και δευτερευόντως (ή και καθόλου) στους επισκέπτες τους, έχουν παραδοσιακούς φούρνους αντί για deli ειδικευμένα στους σπόρους chia, και παρεΐστικα ταβερνάκια αντί για χιπ μπραντσάδικα. Με δυο λόγια, και πολύ αργήσαμε να συμπεριλάβουμε το Γαλάτσι και τη Λαμπρινή. Τι λες, πάμε μια βόλτα;

Θα ξεκινήσουμε από τις Λεύκες (Λεωφόρος Γαλατσίου 100, τηλ.: 210 292 4458) δικαιωματικά, γιατί είναι το πρώτο μαγαζί που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε το Γαλάτσι. Στον ωραιότερο ίσως κήπο της περιοχής, που τον χειμώνα ζεσταίνεται από άφθονες σόμπες, αλλά και στο χουχουλιάρικο εσωτερικό, δοκιμάζουμε νοστιμιές σαν τις πατάτες με κρέμα από Αρσενικό Νάξου, κιμά λουκάνικου και λάδι τρούφας, τη φάβα με λεντίνες μανιτάρια, λάδι μαïντανού, λάδι πιπεριάς και φρέσκια ρίγανη, τα ραβιόλι με μελιτζάνα, μοτσαρέλα, guanciale και αφρό πεκορίνο και τον κόκορα με ζυμαρικό Καλαμαράτα και αφρό παρμεζάνας. Για φουλ έξτρα γεύμα με κρασί, θα υπολογίσεις περί τα 25-30€ το άτομο. Δες και τον αναλυτικό τιμοκατάλογο εδώ

Η Βοσκοπούλα (Σιβόρων 87, Γαλάτσι, τηλ.: 210 2933285) πιθανότατα δεν χρειάζεται συστάσεις, αν έχεις φίλους παροικούντες την περιοχή. Νοσταλγικό ψητοπωλείο-ταβερνάκι που μετρά τα χρόνια του σε δεκαετίες, από το 1980 όταν και πρωτοάνοιξε, και συνεχίζει ακάθεκτο να σερβίρει ένα κοντοσούβλι να γλείφεις τα δάχτυλά σου, αλλά και μερακλίδικο κοκορέτσι, λουκάνικο χωριάτικο με μουστάρδα μελιού, γιαγιαδίσια κεφτεδάκια, πολίτικο κεμπάπ, παϊδάκια ζυγούρι και άλλα κρεατοφαγικά και πεντανόστιμα. Συνοδεύεις με τα κλασικά ορεκτικά, από τα οποία ξεχωρίζει η οφτή πατάτα, και πληρώνεις γύρω στα 20€ το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου. Αναλυτικό μενού εδώ

Μια που πιάσαμε την κρεατοφαγία, αξίζει να κάνουμε ειδική μνεία στα δύο θρυλικά και κοσμαγάπητα σουβλατζίδικα της γειτονιάς, τον Νίκο τον Καλαβρυτινό (Εκάβης 63, τηλ.:21 0213 0154) που φημίζεται μεταξύ άλλων για το κοντοσούβλι και τη γιγάντια σκεπαστή του, και τον Γύρο του Νικ (Γεωργίου Χατζηδάκη 8, τηλ.: 21 0223 3470) ένα από τα λίγα μέρη στην Αθήνα που εξακολουθούν να φτιάχνουν χειροποίητο γύρο. Τα τυλιχτά και στα δύο από 3,30€.

Οι λάτρεις των μαγειρευτών τιμούν δεόντως τη Σιλβάνα (Λεωφ. Βεΐκου 81, τηλ.: 21 0222 3721) που σερβίρει σε έναν λιτό αλλά συμπαθέστατο χώρο παραδοσιακά πιάτα ημέρας, που ξεκινούν από μαμαδίσια γιουβαρλάκια, γίγαντες στον φούρνο και πρασόρυζο με λάχανο, και φτάνουν σε μοσχαράκι κοκκινιστό, χοιρινό λεμονάτο, σουτζουκάκια σμυρναίικα και ρεβιθάδα που θα σου ζεστάνει το μέσα σου. Με χύμα κρασάκι, δύσκολα θα πληρώσεις περισσότερα από 15€ το άτομο.

Και κρητική κουζίνα έχουμε, τι νόμιζες; Στο ρακάδικο Κουζουλέων (Παπαφλέσσα 18, τηλ.: 21 0222 0244) θα πιάσεις τραπεζάκι στο συμπαθέστατο, παρεΐστικο εσωτερικό του, με θέα στα αντικρυστά που σιγοψήνονται και ετοιμάζονται για το τραπέζι σου, το οποίο θα φορτώσεις επίσης με απίθανες πατάτες με στάκα και αυγά, σιουφιχτά με απάκι και γραβιέρα, ωραία πιτούλα Σφακιανή και λουκάνικο ξυδάτο. Συνοδεύεις προφανώς με ρακές, μην είσαι ιερόσυλος/η, και πληρώνεις γύρω στα 20€ το άτομο.

Και από τα του φαγητού περνάμε στα του πιώματος: Το Chloe (Λητούς 1 & Λεωφ. Βεΐκου 55, τηλ: 210 2134387) είναι ένα πεντάμορφο all day στέκι, με το τζάκι του, τα χαλιά στο πάτωμα και τις χουχουλιαστές του πολυθρόνες να φτιάχνουν την τέλεια ατμόσφαιρα για χειμωνιάτικο καφεδάκι νωρίς και ποτό αργότερα. Το αγαπάμε ιδιαιτέρως για τα κοκτέιλ του (από 9€) όπως το ομώνυμο Chloe με βότκα Poliakov, λάιμ, κανέλα και passion fruit, και το Strawberry express με τζιν Tanqueray, μαστίχα, λάιμ και έλαια φράουλας. Αν πεινάσεις, παίζουν ωραία μπεργκεράκια, ζυμαρικά και πίνσες.

Το A Priori (Τράλλεων 71, Λαμπρινή, τηλ: 21 0291 0799) πήρε πριν από λίγα χρόνια τη θέση του ιστορικού καφενείου της Λαμπρινής, που λεγόταν Άρτιον, και είναι κι αυτό ένα σούπερ στιλάτο all day café bar, που μας κακομαθαίνει με κοκτέιλ (από 8€) σαν το Gin Hive με τζιν, περγαμόντο, λάιμ, μέλι, αφρό από ροδάκινο και τζίντζερ και μοσχοκάρυδο, και το North Side Melon με βότκα, μαστίχα, πεπόνι, μέντα, λάιμ και bitters. Φτιάχνει και πεντανόστιμα σάντουιτς και πρωινά από το πρωί, έχει και ωραίο smash μπέργκερ και ενδιαφέρουσες πίτσες (από 10,50€) σαν τη Salsiccia με σάλτσα ντομάτας San Marzano, fior di latte, salsiccia, Nduja, ντοματίνια κονφί, τυρί stracchino και βασιλικό.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη A PRIORI ATHENS (@apriori_athens)


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v