Στο Fine Mess η slow and low γαστρονομία συναντά την εκλεπτυσμένη κρεατοφαγία

Στο Fine Mess η Αθήνα βρήκε το Smokehouse που πρόσμενε καιρό μαθαίνοντας από πρώτο χέρι όλα όσα πρέπει να ξέρει για το slow and low από τους καλύτερους.

Στο Fine Mess η slow and low γαστρονομία συναντά την εκλεπτυσμένη κρεατοφαγία

Το αμερικανικό BBQ δεν είναι απλώς μια τεχνική ψησίματος—είναι μια ιεροτελεστία, μια γαστρονομική κουλτούρα που έχει εξελιχθεί μέσα στους αιώνες και μετρά εκατομμύρια αφοσιωμένους λάτρεις σε όλο τον κόσμο. Στην καρδιά αυτής της τέχνης βρίσκονται τέσσερα βασικά στοιχεία: το ξύλο, η φωτιά, ο καπνός και, φυσικά, το κρέας. Όταν αυτά τα τέσσερα συστατικά συνδυαστούν στη σωστή αναλογία, γεννιέται ένα αριστούργημα γεύσης—ένα κομμάτι μοσχαρίσιου ή χοιρινού κρέατος που, αφού ψηθεί αργά και υπομονετικά, καταλήγει να λιώνει στο στόμα.

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η μέθοδος slow and low, η οποία είναι το απόλυτο θεμέλιο του αμερικανικού BBQ. Όλη η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε ειδικά σχεδιασμένα BBQ smokers, όπου το ξύλο καίγεται αργά, δημιουργώντας χαμηλές και σταθερές θερμοκρασίες—συνήθως 100-120°C—και παράγοντας αρωματικό καπνό που διεισδύει βαθιά στις ίνες του κρέατος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 15 ώρες, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του κρέατος, καθώς και με το ξύλο που χρησιμοποιείται. Το πραγματικό μεγαλείο του αυθεντικού BBQ δεν αποτυπώνεται απλώς με λόγια—πρέπει να το δοκιμάσεις για να το καταλάβεις. Κάπου εδώ μπαίνει στη συζήτηση το Fine Mess το οποίο είχαμε παινέψει δεόντως μετά από ένα ιδιαίτερο δείπνο και μενού που είχαμε απολαύσει για το λατρεμένο Benriach ουίσκι. Από τότε μπήκε πολύ ψηλά στη λίστα μας και χαρήκαμε πολύ όταν μάθαμε πως διατήρησε την Bib Gourmand διάκρισή του στα βραβεία του οδηγού Michelin για το 2024.


Στην καρδιά της Αθήνας, το Fine Mess Smokehouse αναδεικνύεται ως ένας γαστρονομικός προορισμός που συνδυάζει την παράδοση του αμερικανικού μπάρμπεκιου με τη σύγχρονη κουζίνα, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους λάτρεις του καπνιστού κρέατος. Η ιστορία του ξεκινά το 2019, όταν η σεφ Έλενα Καπέρδα, μετά από ένα οδοιπορικό 21.000 χιλιομέτρων σε 39 πολιτείες των ΗΠΑ, εμπνεύστηκε να δημιουργήσει ένα αυθεντικό smokehouse στην Αθήνα, συνδυάζοντας την τεχνική του "low and slow" μπάρμπεκιου με τις αρχές της υψηλής γαστρονομίας.

Το εστιατόριο βρίσκεται στην οδό Δελφών 5, σε έναν χώρο που αποπνέει ζεστασιά και φιλοξενία. Η διακόσμηση συνδυάζει βιομηχανικά στοιχεία με ζεστές πινελιές, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που αντικατοπτρίζει την αμερικανική παράδοση του μπάρμπεκιου, προσαρμοσμένη στην αθηναϊκή αισθητική. Η ανοιχτή κουζίνα επιτρέπει στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν τη διαδικασία προετοιμασίας των πιάτων, ενισχύοντας την αίσθηση της αυθεντικότητας και της διαφάνειας. Αφού πήραμε τη θέση μας κοιτάξαμε τον κατάλογο με τα κοκτέιλ κι αφιερώσαμε μπόλικο χρόνο για να επιλέξουμε το κατάλληλο old fashioned μιας και στο μενού μπορείς να βρεις 8 διαφορετικές εκφράσεις σπάνιων αμερικανικών whiskeys.

To Rebel 100 (17€) μας κέρδισε αυτή τη φορά με τα αρώματα μπισκότου, toffee και βουτύρου να δένουν αρμονικά στο ποτήρι μας. Ωραιότατο και το Reckless (12€) από τη signature list μια γλυκόπιοτη εκδοχή του κλασικού zombie με yuzu, ανανά και orgeat. Aν είσαι φαν του ουίσκι τότε στη λίστα του Fine Mess θα βρεις εκλεκτά και premium αποστάγματα από όλο τον κόσμο που δένουν ιδανικά με το μενού που έχει επιμεληθεί η Ελίνα Καπέρδα. Εξίσου to the point η wine list με επιλογές του διεθνούς αμπελώνα κατά βάση αλλά και του ελληνικού. Για αρχή τα duck cones (9€) με κρέμα κουνουπιδιού, καπνιστή πάπια και βύσσινο μας δώσανε το κατάλληλο γευστικό καλωσόρισμα πριν περάσουμε στο Tropical Slaw (11€), μια δροσιστική πανδαισία με παντζάρι πίκλα, μάνγκο και κάσιους που μας επανασύστησε την αγαπημένη μας σαλάτα.

Η jacket potato (11€) με καπνιστή πανσέτα και μαύρη τρούφα ήταν ολόσωστα μαγειρεμένη και αποτέλεσε το κατάλληλο συνοδευτικό για χάρμα γεύσης, Pulled Pork (13€) με flatbread πατάτας, glazed ανανά και μαύρο σκόρδο. Έξοχα σιγομαγειρεμένο και με καλοπροαίρετες πικάντικες νότες ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα που δοκιμάσαμε πρόσφατα. Στις αδιαμφισβήτητες σπεσιαλιτέ του καταλόγου ήταν το Rabbit Sausage (14€) με gravy κρεμμυδιού, cranberry και breadcrumbs σε ασυναγώνιστη γεύση.

Συνεχίσαμε ακάθεκτοι με τα κυρίως και το Crispy Skin Pork Belly (22€) με κρέμα καραμελωμένης σελινόριζας, τζελ μήλου και rye whiskey. Μαεστρικά ψημένη με μια υπέροχα τραγανή και κρουστή πετσούλα και πλούσια γεύση διέγειρε ερεθιστικά τον ουρανίσκο μας πριν το απόλυτο best seller του Fine Mess το Salt Pepper & Smoke Brisket (23€). Εδώ μιλάμε για την αποθέωση του slow and low cooking τιμώντας τις Τεξανές παραδόσεις αυτού του λαχταριστού πιάτου. Το brisket από Black Angus έδεσε τέλεια με τον πουρέ τοπιναμπούρ και την gravy σως ανδεικνύοντας την γευστική υπεροχή του.

Στο τέλος το New York cheesecake (12€) με καραμελωμένη λευκή σοκολάτα, φραμπουάζ και σορμπέ σαγκουίνι ήταν γλυκός μονόδρομος κλείνοντας ένα δείπνο που θα θυμόμαστε καιρό.

 

 

Fine Mess

Δελφών 5, Κολωνάκι, τηλ.: 21 1115 5725

Facebook

Instagram

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v