Του fine dining το ανάγνωσμα στο See|ds

Βρεθήκαμε στο See|ds, δοκιμάσαμε το μενού του και μας γεννήθηκε άμεσα η ανάγκη να μιλήσουμε για την υψηλή γατρονομία που ευτυχώς κατακτά το αθηναϊκό κέντρο.

Του fine dining το ανάγνωσμα στο See|ds

Δεν χρειάζεται να είσαι μόνιμος θαμώνας των fine dining εστιατορίων της πρωτεύουσας για να διαπιστώσεις ότι η αθηναϊκή γαστρονομία διάγει τις καλύτερες μέρες του βίου της κι αντεπιτίθενται κατακτώντας το ένα μετά το άλλο τα διεθνή και Michelin βραβεία. Ολοένα και περισσότερα εστιατόρια προστίθενται στη μακρά αυτή λίστα κι είναι μεγάλη μας χαρά να τα επισκεπτόμαστε και να δοκιμάζουμε το μενού τους. Το See|ds (Ουμπλιανής 14 και Διοχάρους 27, Ιλίσια, τηλ. 210 7235 116 )είχε μπει εδώ και καιρό στα γαστρονομικά μας ραντάρ κι αυτό δεν συνέβη επειδή μπήκε στη main selection λίστα του Οδηγού Michelin για το 2023.

Ο βασικότερος λόγος ήταν τα διθυραμβικά σχόλια που είχαμε ακούσει από φημισμένους γευσιγνώστες αλλά και πλήθος κόσμου που σχολίαζε φωναχτά κι άκρως επαινετικά το μενού που ετοίμασε ο σεφ Δήμος Σαμουράκης και η ομάδα του. Εμείς βρεθήκαμε στον χώρο του πολυτελούς εστιατορίου ένα βράδυ Πέμπτης του φετινού Νοέμβρη και σίγουρα επαναπροσδιορίσαμε τον όρο fine dining που επελαύνει σε όλη την χώρα, αφού στο Seeds συναντήσαμε την καλώς εννοούμενη επιτομή του.

Ο Δήμος Σαμουράκης και ο Αλέξανδρος Μπελλώνιας –συνιδιοκτήτες του εστιατορίου- με μακρά προϋπηρεσία στον χώρο του hospitality φρόντισαν να μας αποσαφηνίσουν την δική τους fine dining εκδοχή, τονίζοντας πως: Συνολικά, η λογική του fine dining αφορά στην αναβάθμιση του χώρου μέσα από το φαγητό σε μια μορφή τέχνης, όπου κάθε πτυχή είναι προσεκτικά σχεδιασμένη για να ευχαριστήσει και να εντυπωσιάσει τις αισθήσεις των πελατών. Περιλαμβάνει την προσεκτική προσοχή στη λεπτομέρεια, την εξαιρετική εξυπηρέτηση και την αναζήτηση της γαστρονομικής αριστείας.

Ο χώρος του εστιατορίου ήταν κομψότατος με προσοχή σε κάθε δυνατή διακοσμητική λεπτομέρεια και τεράστια έργα τέχνης να δεσπόζουν στους τοίχους. Μετά την επιβεβαίωση της κράτησής μας –καλό είναι να προνοήσεις αντίστοιχα, ειδικά αν θελήσεις να επισκεφθείς το εστιατόριο κάποιο παρασκευοσαββατοκύριακο) ανεβήκαμε στον πάνω χώρο κι αφού καθίσαμε στο μοναστηριακό τραπέζι, δοκιμάσαμε το chef’s welcome συνοδεία ενός γλυκόπιοτου drink με περγαμόντο πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ. Από το welcome ξεχωρίσαμε το cheese σάντουιτς με αγκινάρα Ιερουσαλήμ και το εξαιρετικό τσάι μανιταριών με λάδι πεύκου και μοσχάρι που μας εντυπωσίασε από την πρώτη κιόλας γουλιά.

Το μενού στο Seeds αλλάζει ανάλογα με την εποχικότητα κάθε τρεις μήνες και προσαρμόζεται στα καλούδια που «ευημερούν» ανά εποχική περίοδο. Εμείς δοκιμάσαμε την φθινοπωρινή εκδοχή επιλέγοντας το short story menu (65€ το άτομο). Υπάρχει αντίστοιχα η degustation menu επιλογή η οποία περιλαμβάνει 13 πιάτα (95€ το άτομο) αλλά και η δυνατότητα να διαλέξεις τα πιάτα που επιθυμείς A La Carte. Πολλές και οι wine pairing επιλογές για να συνοδέψεις τα πιάτα με το κατάλληλο κρασί από την διαλεχτή wine list που περιέχει οίνους τόσο από τον διεθνή όσο κι από τον ελληνικό αμπελώνα. Εμείς συνοδεύσαμε το γεύμα μας με ένα Charlie Villard Sauvignon Blanc από τη Χιλή, ένα εκλεκτό λευκό κρασί που αποπνέει την κομψότητα και την φρεσκάδα της αγαπημένης και φημισμένης ποικιλίας.

Μετά το chefs welcome κατεβήκαμε κάτω στη βασική σάλα του εστιατορίου όπου τα βλέμματά μας τράβηξε η ανοιχτή κουζίνα με τους σεφ να ετοιμάζουν με χειρουργικές κινήσεις σχεδόν την ανοιχτή πραμάτεια τους. Λίγα λεπτά αργότερα οι ίδιοι θα μας σέρβιραν τα πιάτα του μενού κάνοντας τις απαραίτητες συστάσεις με τα δημιουργήματά τους. Όσο ετοιμάζονταν αυτά παρατηρήσαμε τις χορογραφικές κινήσεις των υπευθύνων του σέρβις που άφηναν και στη συνέχεια αφαιρούσαν σερβίτσια από το τραπέζι μας σε πλήρη σύμπνοια με τους σεφ που παρουσίαζαν όλα όσα έπρεπε να ξέρουμε για τα υλικά και τον τρόπο μαγειρέματος των πιάτων.

Η κολοκύθα (20€) που κατέφθασε σε σχήμα κομμένου κουκουναριού στο τραπέζι μας έκλεψε όπως αναμενόταν τις φωτογραφικές εντυπώσεις αρχικά. Στη συνέχεια κέρδισε το στοίχημα και των γευστικών εντυπώσεων αφού επρόκειτο για έναν υπέροχο πουρέ κολοκύθας, με μαρμελάδα μπέικον, τυλιγμένο στη σειρά με ψητούς κολοκυθόσπορους –οι οποίοι και δίνουν το σχήμα κουκουναριού- αλλά και μια σάλτσα με μελάσα, τρούφα και βαλσάμικο που ήταν άκρως νόστιμη.

Στη συνέχεια δοκιμάσαμε το καλαμάρι (26€) με λάχανο Σαβόι, φύλλα άγριου σκόρδου και μιας σως αμυγδάλου. Μισό ψημένο σε σάλτσα σκόρδου και μισό ωμό το καλαμάρι ήταν λουκούμι χαρίζοντας μας ένα επίσης έξοχο «λουλουδάτο» φωτογραφικό ενσταντανέ πριν το απολαύσουμε. Έπειτα στο τραπέζι μας ήρθε ένα πολύ νόστιμο φουά γκρα (22€) πάνω σε μπριος με τουρσί πράσινου μήλο και σάλτσα Butterscotch που ήρθε να απογειώσει γευστικό το συγκεκριμένο πιάτο.

Εν συνεχεία δοκιμάσαμε ένα εξαιρετικό πιάτο που –αν μας ρωτάς- κέρδισε στο photo finish τα υπόλοιπα. Ο ημίπαστος μπακαλιάρος (30€) ο οποίος παστώνεται σε αλάτι και ζάχαρη στο See|ds σερβίρεται συνοδεία ψητού σπανακιού, πράσου και μιας πιπεράτης σάλτσας αστακού και συνδυάζει αρμονικά τόσο γνώριμες γεύσεις σε ένα πιάτο που είναι περήφανο για την ελληνικότητά του και πολύ καλά κάνει. Ακολούθησε η φραγκόκοτα (32€) σε φάκελο με τραγανή πετσούλα πάνω κάτω με κρέας από μπούτι και στήθος, συνοδεία ψητού σέσκουλου με σάλτσα Perigueax και πορτσίνι. Ισορροπημένο πιάτο με ευφυείς γευστικούς συνδυασμούς μπήκε κι αυτό άμεσα στη λίστα των αγαπημένων μας.

Δεν αργήσαμε καθόλου να δοκιμάσουμε και τα επιδόρπια. Αρχικά δοκιμάσαμε μια μους σοκολάτας με κομμάτια φυστικιού, φυτικό βούτυρο, παγωτό αλμυρής καραμέλας και μια φλοίδα σοκολάτας  πριν σηκωθούμε για να πάμε στον χώρο της ανοιχτής κουζίνας. Εκεί μας περίμεναν οι σεφ με μια μίνι γλυκιά τετραλογία η οποία περιλάμβανε μια madeleine, ένα σουδάκι με καφέ, μια μπαλίτσα λευκής σοκολάτας με κάσιους –που θέλαμε τη συνταγή για να εθιστούμε με την ησυχία μας στο σπίτι- κι ένα κομμάτι σοκολάτας dark με κάστανο.

Οικεία, γευστικότατη, ντελικάτη, κομψή, στοχευμένη, ισορροπημένη κι ιδιάζουσα η κουζίνα του See|ds έσπειρε μέσα μας τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα ξανασυναντηθούμε για να δοκιμάσουμε και τη χειμερινή version του μενού. Στο τέλος πήραμε ως αναμνηστικό και το ενυπόγραφο από τον σεφ μενού της ημέρας.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v