Τα εκπληκτικά οφέλη του ποπ κορν για την υγεία
Το ποπ κορν, πέρα από το σινεμά, είναι μια εξαιρετική επιλογή και για ισορροπημένη διατροφή. Όσα πρέπει να ξέρεις για τη θρεπτική του αξία.
Ποπ κορν, ποιος θα περίμενε ότι το λατρεμένο σνακ που συνοδεύει τις προβολές ταινιών κρύβει αρκετά οφέλη για την υγεία; Το ποπ κορν, πέρα από τη νόστιμη γεύση του, είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, αρκεί φυσικά να προσέξουμε τι ποπ κορν καταναλώνουμε – και πώς.
Μάθε περισσότερα για τα εκπληκτικά οφέλη του ποπ κορν και πώς μπορείς να το εντάξεις σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Το ποπ κορν προέρχεται από τον ολόκληρο σπόρο του καλαμποκιού, καθιστώντας το ένα προϊόν ολικής άλεσης. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει και τα τρία μέρη του σπόρου: το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο, προσφέροντας έτσι μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών.
Μια τυπική μερίδα ποπ κορν, αντιστοιχεί σε περίπου τρία φλιτζάνια (24 γραμμάρια) και μας δίνει:
Περίπου 90-100 θερμίδες.
3 γραμμάρια πρωτεΐνης
1-1,5 γραμμάρια λίπος, με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
18-19 γραμμάρια υδατάνθρακες
3,5-4 γραμμάρια φυτικών ινών, καλύπτοντας περίπου το 14-16% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Μικρές ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η νιασίνη και το φυλλικό οξύ.
Αξίζει να σταθούμε στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς συμβάλλει στην αίσθηση κορεσμού και στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος.
Οι φυτικές ίνες στο ποπ κορν βοηθούν στην κανονικότητα των εντερικών κινήσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φυτικών ινών έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αιμορροΐδων και εκκολπωματίτιδας.
Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε θερμίδες και της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, το ποπ κορν μπορεί να συμβάλει στην αίσθηση πληρότητας, βοηθώντας στον έλεγχο της όρεξης και στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.
Tο ποπ κορν περιέχει σημαντικές ποσότητες πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Αυτές οι ενώσεις συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως το ποπ κορν, μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Η προσθήκη βουτύρου, ελαίων ή αλατιού μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, μειώνοντας τα οφέλη του ποπ κορν.
Φτιάξε το ποπ κορν στο σπίτι σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο. Έτσι ελέγχεις καλύτερα τα συστατικά και αποφεύγεις τα ανθυγιεινά πρόσθετα.
Απόφυγε την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων βουτύρου, αλατιού ή ζάχαρης. Για επιπλέον γεύση, χρησιμοποίησε φυσικά μπαχαρικά.
Αν πάρεις ποπ κορν, διάβασε την ετικέτα και απόφυγε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο ή τεχνητά πρόσθετα.
Με πληροφορίες από Healthline