Athenarum Portus Hotel & ViBo Bistrot: Ένα δίδυμο φιλοξενίας και εστίασης στον Πειραιά
Ένα ξενοδοχείο κι ένα μπιστρό συστεγάζονται και συνεργάζονται, φέρνοντας στον Πειραιά αέρα ανανέωσης.
Ένα ξενοδοχείο κι ένα μπιστρό συστεγάζονται και συνεργάζονται, φέρνοντας στον Πειραιά αέρα ανανέωσης.
Κακά τα ψέματα, οι μη Πειραιώτες, οι περισσότεροι τουλάχιστον, κατεβαίνουμε στο λιμάνι μόνο για να πάρουμε κάποιο πλοίο που θα μας πάει στα νησιά. Κάποιοι, πού και πού, πηγαίνουμε και σε κάποιο εστιατόριο, ταβέρνα ή μπαρ κι αυτό με το βλέμμα κολλημένο στο GPS προσέχοντας να μη χαθούμε στα δαιδαλώδη στενά. Έτσι, το διήμερο που πέρασα στον Πειραιά πρόσφατα, με σκοπό να γνωρίσω και να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου από ένα νέο project, μου φάνηκε λες και είχα πάει ταξίδι κάπου μακριά. Πρωτότυπο και άκρως διαφωτιστικό ήταν αυτό το διήμερο.
Το Athenarum Portus Hotel είναι ένα boutique ξενοδοχείο, μια ανάσα από το λιμάνι, σε μια γειτονιά που αλλάζει με ρυθμούς καταιγιστικούς αλλά όχι παραμορφωτικούς, όπως δυστυχώς συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας. Εδώ τα μικρά μαγαζιά-θησαυροί που πωλούν κάθε είδους εμπορεύματα γύρω από τη ναυτιλία και το yachting συνυπάρχουν - και θα συνεχίσουν στο μέλλον - με ναυτιλιακά γραφεία, κάποια από τα οποία εντυπωσιάζουν, αν μη τι άλλο, με τον όγκο τους. Θα συνεχίσουν να συμβιώνουν με παλιά λιμανίσια καφενεία, μπαρ και ξενοδοχεία, με μπακάλικα (κάνω ειδική αναφορά στον Μανδραγόρα, το υπέροχο αυτό μαγαζί που φέτος γιορτάζει 70 χρόνια νοστιμιάς και στο οποίο συρρέουν για να ψωνίσουν foodies από όλη την Αττική), με ψαράδικα και μανάβικα και με αρκετά καινούργια μικρά ξενοδοχεία σαν το Athenarum Portus, που προστίθενται στον αστικό ιστό για να καλύψουν την αυξανόμενη τουριστική ζήτηση.
Ο Θωμάς Πάντος, ιδιοκτήτης της Hotel Operation, της εταιρείας που διαχειρίζεται το Athenarum Portus, αναφέρει: «Ο Πειραιάς εξελίσσεται, διατηρώντας όμως την αυθεντικότητά του», και εξηγεί: «Το ξενοδοχείο μας σχεδιάστηκε ώστε να αποτελεί οργανικό κομμάτι αυτής της εξέλιξης, σεβόμενο την ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής». Η τοποθεσία του ξενοδοχείου, δίπλα σχεδόν στο μετρό, το λιμάνι και την αγορά, είναι όχι μόνον πρακτική αλλά και σημείο εκκίνησης για να ανακαλύψει κάποιος τα μυστικά που κρύβει η πόλη‧ και τέτοια έχει πολλά. Τα 49 κομψά σε διακόσμηση δωμάτια και σουίτες προσφέρουν άνεση και ηρεμία σε μια πόλη ζωντανή, μέρα-νύχτα. Το πρωινό στο Athenarum που σερβίρεται στον πρώτο όροφο είναι πλούσιο, νόστιμο και, ρίχνοντας βάρος στα ελληνικά προϊόντα, δίνει στους ξένους επισκέπτες μια καλή πρώτη ιδέα του τι είναι αυτό που κάνει την ελληνική διατροφή μοναδική και περιζήτητη.
Η φιλοξενία στο Athenarum γίνεται ακόμη πιο δελεαστική με τη συνεργασία του ξενοδοχείου με το πειραϊκό παράρτημα του Polis Hammam. Σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια βρίσκεσαι σε έναν κόσμο ηρεμίας και ευεξίας που προσφέρει μεγάλη γκάμα υπηρεσιών, ο σκοπός των οποίων είναι η αναζωογόνηση σώματος και πνεύματος.
Η γαστρονομική εμπειρία του επισκέπτη του ξενοδοχείου δεν σταματά στο πρωινό γιατί στο ισόγειο υπάρχει το ViBo Bistrot, το «αδελφάκι» του γνωστού στεκιού της Γλυφάδας που έχει αγαπηθεί από τον κόσμο από την πρώτη στιγμή που άνοιξε, λίγα χρόνια πριν. «Πιστεύουμε στον Πειραιά και στη δυναμική του», τονίζει ο Νίκος Σκρέμπος, ιδιοκτήτης του ViBo, και συνεχίζει: «Η πόλη είναι έτοιμη για γαστρονομικές εμπειρίες υψηλών προδιαγραφών και το ViBo έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη». Ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, φιλοξενεί τόσο τους επισκέπτες του ξενοδοχείου όσο και οποιονδήποτε ψάχνει να γευτεί μια κουζίνα σύγχρονη αλλά και οικεία, κατ’ εξοχήν μεσογειακή και πάνω απ’ όλα εύγευστη.
Το ViBo Bistrot υποδέχεται τους επισκέπτες του με εξαιρετική θέρμη και επαγγελματισμό, κάνοντάς τους να αισθανθούν άνετα μέσα κι έξω, σε ένα περιβάλλον ατμοσφαιρικό αλλά χωρίς επιτήδευση. Έτσι, τις ώρες που πέρασα εκεί – και δεν ήταν λίγες – είδα ανθρώπους που, ενόσω εργάζονταν στο laptop, απολάμβαναν τον καφέ τους, το τσάι ή ένα smoothie με ένα γλυκό, περαστικούς που ξαπόσταιναν από τα τριγύρω ψώνια στα μαγαζιά με μια μπίρα ή ένα ποτήρι κρασί κι ένα σνακ, ζευγάρια και φίλους που χαίρονταν το χαλαρό brunch του Σαββατοκύριακου και άλλες παρέες που έκαναν τη βραδινή τους έξοδο. Το όνομα ViBo συνδέει τις λέξεις Vita και Bona, δηλαδή την καλή ζωή, αυτή που φέρνει κοντά τους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι, αυτή που μας χαρίζει στιγμές χαράς και συντροφικότητας.
Στα μενού του ViBo Bistrot – όπου σεφ, όπως και στο μαγαζί της Γλυφάδας, είναι ο Μιχάλης Ρούμπας, ενώ τα γλυκά έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Χρονόπουλος – ο καθένας από εμάς βρίσκει αυτό που θα τον κάνει χαρούμενο κάθε στιγμή της ημέρας ενώ, συγχρόνως, δεν χάνεται σε ατελείωτες και ασύνδετες μεταξύ τους προτάσεις. Ο κατάλογος του φαγητού αρχίζει με ορεκτικά: η σούπα κολοκύθας (€ 9) με κατσικίσιο τυρί και ελαφρά spicy λάδι chili είναι must, το ίδιο και η σαλάτα (€ 10) με το παντζάρι, αμύγδαλα, μους φέτας και αμύγδαλα, αλλά και το νοστιμότατο μοσχαρίσιο tartar (€ 17) με σιναπόσπορους, μαγιονέζα τρούφας, έξτρα λεπτοκομμένα τσιπς πατάτας και ευωδιαστά μυρώνια. Στα κυρίως πιάτα, μεταξύ άλλων, βρίσκουμε σκιουφιχτά ζυμαρικά με χοιρινό και το υπέροχο τυρί βολάκι από την Άνδρο (€15), λαβράκι με κριθαράκι σαν γιουβέτσι με ζωμό από μάραθο και αυγοτάραχο (€ 18) αλλά και μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας χιουνκάρ και μπισκότο γραβιέρας (€ 17). Το επιδόρπιο που δοκίμασα, συνδύασε εξαιρετικά μια βελούδινη κρέμα σοκολάτας με τραγανό crumble και sauce κακάο (€ 10) σε ένα λιμπιστικό αλλά ανάλαφρο σύνολο. Από ό,τι μου είπαν, το μεγάλο χιτ στα γλυκά είναι η μηλόπιτα την οποία δεν δοκίμασα γιατί απλούστατα δεν είχε μείνει χώρος στο στομάχι μου. Δεν πειράζει, το αφήνω για την επόμενη φορά.
Εάν κάποιος προτιμά να απολαύσει το κρασί του ή το cocktail του με κάτι πιο ελαφρύ, μπορεί να επιλέξει από μια σειρά flatbreads (€ 11-13) ή να μοιραστεί με τη συντροφιά του ένα πλατό με εκλεκτά τυριά και αλλαντικά (€ 18 για 2 άτομα και € 28 για 4). Μιλώντας για κρασί και cocktails, στο ViBo, τόσο της Γλυφάδας όσο και του Πειραιά, δίνουν μεγάλη έμφαση στο ποτό. Η λίστα των κρασιών είναι αξιοσημείωτη χωρίς να είναι αχανής, διατρέχει πρωτίστως τον ελληνικό αμπελώνα αλλά και τον διεθνή, έχει πολλές επιλογές και σε ποτήρι και είναι σωστά τιμολογημένη. Η λίστα των cocktails (€ 10-12) έχει κλασικά και πιο σύγχρονα ποτά για όλα τα γούστα, ενώ και αυτή είναι όσο πρέπει περιεκτική.
Το brunch στο ViBo Bistrot είναι πλούσιο και πολύ νόστιμο. Τα αυγά μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους (δύο ειδών φριτάτες, στραπατσάδα, ψητά σε κοκοτιέρα και scrambled), έχει αρκετά σάντουιτς και μπριός, έχει και croque madame αλλά και γεμιστό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Σε όλα τα παραπάνω οι τιμές κυμαίνονται από € 8 έως € 9. Στα γλυκά προστίθενται δύο ειδών pancakes (€ 10). Υπάρχουν υγιεινές επιλογές σε bowls και smoothies (€ 6-7), τσάι και ροφήματα βοτάνων (€ 4,5). Ο καφές εδώ είναι επιστήμη, τόσο λόγω της ποιότητάς του (μονοποικιλιακός από την Αιθιοπία κατ’ αποκλειστικότητα για το ViBo) όσο και της επιμέλειας ετοιμασίας του, καθώς και των πολλών επιλογών (espresso, φίλτρου, latte, cappuccino, cold brew, affogato κ.α. σε τιμές από € 3,20 έως € 5,50).
Τι λέτε λοιπόν; Μήπως να ετοιμάζατε ένα μικρό βαλιτσάκι για ένα διήμερο περιήγησης στα ωραία του Πειραιά; Ένα διήμερο τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά, σχεδόν εξωτικό, κι εντελώς σουρεαλιστικό.
Κι ένα τελευταίο νέο που μόλις έλαβα κι έτσι προλαβαίνω να σας ενημερώσω από εδώ, είναι ότι τα ViBo Bistrot, της Γλυφάδας και του Πειραιά, με σύνθημα «Κάθε Κρασί, μια Ιστορία», εγκαινιάζουν μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένη στην εξερεύνηση του σύγχρονου ελληνικού αμπελώνα. Με όραμα τη δημιουργία ενός ζωντανού χώρου συνάντησης ανάμεσα σε καταξιωμένους παραγωγούς και οινόφιλους, τα δύο καταστήματα φιλοδοξούν να συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωση της οινικής κουλτούρας μας.
Το πρώτο κεφάλαιο αυτής της συναρπαστικής διαδρομής γράφεται με τη συμμετοχή του ιστορικού Κτήματος Στροφιλιά, σε δύο παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στα Vibo Bistrot της Γλυφάδας και του Πειραιά, την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025.
"Τα Wine Stories σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τα Vibo, με επίκεντρο την ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού αμπελώνα και των δημιουργών του", δηλώνει ο Νίκος Σκρέμπος. "Επιλέξαμε το Κτήμα Στροφιλιά για να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι, καθώς αποτελεί λαμπρό παράδειγμα του πώς η παράδοση συναντά την καινοτομία στην ελληνική οινοποίηση."
Πρωταγωνιστές της βραδιάς θα είναι δύο εμβληματικές ετικέτες που αφηγούνται η καθεμία τη δική της μοναδική ιστορία. Η "Στροφιλιά Σπάνιες Γαίες Single Vineyard Ταμπούρι", ένα αριστοτεχνικά οινοποιημένο Cabernet Franc, αποκαλύπτει τη δυναμική των ελληνικών terroir και η "Στροφιλιά Terra Σαββατιανό Πέρασμα", μια καινοτόμος προσέγγιση στην εμβληματική ποικιλία της Αττικής. Οι οινόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυτές τις ιστορίες υπό την καθοδήγηση έμπειρων οινολόγων. Από το σύστημα LYRA που μεγιστοποιεί την έκθεση των σταφυλιών στον ήλιο, μέχρι τις λεπτομέρειες της οινοποίησης και τα γαστρονομικά ταξίδια που προτείνει κάθε ετικέτα, κάθε πτυχή αυτών των κρασιών θα ξεδιπλωθεί σε μια βραδιά αφιερωμένη στην τέχνη του οίνου.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, συνιστάται έγκαιρη κράτηση (στοιχεία Επικοινωνίας: Vibo Γλυφάδας, Γρηγορίου Λαμπράκη 16. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2108948202 και Vibo Πειραιά, Ναυαρίνου 10.Τηλέφωνο κρατήσεων:2104220422).
Πληροφορίες (πατήστε πάνω σε κάθε όνομα)