Στο Γίδι γιορτάζουμε τη χρυσή εποχή της προβατίνας

Το Γίδι αποθεώνει στο μενού την προβατίνα κι εμείς του χρωστάγαμε καιρό μια επίσκεψη για να δοκιμάσουμε τα εκλεκτά κοψίδια της αγαπημένης χασαποταβέρνας.

Στο Γίδι γιορτάζουμε τη χρυσή εποχή της προβατίνας

Το Γίδι άνοιξε πριν κάποια χρόνια στη Μεταμόρφωση κι έκτοτε συνεχίζει ακάθεκτο το θεάρεστο έργο του υπηρετώντας πιστά τον σκοπό που δεν ήταν άλλος από το revival της παλιάς καλής χασαποταβέρνας. Με ένα μενού βγαλμένο από τα υγρά όνειρα των κρεατολάγνων και των κοψιδοφάγων δειπνοσοφιστών της παρέας, το Γίδι έχτισε το μερακλήδικο όνομά του μέσα από την αναβίωση θρυλικών πιάτων όπως το φρυγαδέλι, το σπληνάντερο, το αντικριστό, τα τζιέρια αλλά και από κολασμένα twists όπως οι πατάτες χάος και η πίτσα προβατίνας.

Ένα κρύο βράδυ του Δεκέμβρη περάσαμε τις πόρτες του και κατευθυνθήκαμε στο εσωτερικό του το οποίο είχε στολιστεί κατάλληλα λόγω των Χριστουγέννων. Τα τραπεζάκια είχαν την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους χαρίζοντας την ιδιωτικότητα που επιζητούν οι συνδαιτημόνες, κι εμείς δεν χάσαμε καθόλου χρόνο, ρίχνοντάς το στην ανάγνωση του μενού. Η εσωτερική σάλα ήταν πολύ μεγάλη μα δεν έχανε τη ζεστασιά της, ενώ η αυλή που το καλοκαίρι ζει μεγάλες δόξες, είχε εφοδιαστεί με τις κατάλληλες σόμπες και είχε περιφραχτεί με τζαμαρία για να ζεσταθεί έξτρα.

Πριν ξεκινήσει η επιδρομή στα πιάτα διαλέξαμε τα κρασιά μας από την wine list (σε τιμές από 6€ το ποτήρι/ 19€ η φιάλη) η οποία βροντοφώναξε την αγάπη της για τον ελληνικό αμπελώνα συμπεριλαμβάνοντας εξαιρετικές προτάσεις από διαλεγμένες μία προς μία ετικέτες. Πρώτο ήρθε στο τραπέζι μας το χειροποίητο ψωμάκι, το οποίο κι εξαφανίσαμε με λίγες χαψιές καθώς ήταν πεντανόστιμο, ανοίγοντάς μας κι άλλο την όρεξη. Επιλέξαμε τη γιαννιώτικη σαλάτα (9€) με μαρούλι, φρέσκο κρεμμυδάκι, κατσικίσια φέτα και κρατσανιστό φύλλο χωριάτικο και δεν χάσαμε, καθώς η δροσιά που χάρισε στον ουρανίσκο μας ήταν ουρανοκατέβατη. Το μοσχαρίσιο καρπάτσιο (12€) και το προσούτο προβατίνας (8€) δεν θα μπορούσε να λείψουν φυσικά από το τραπέζι μας. Το πρώτο ήρθε χοντροκομμένο και πασπαλισμένο με φυλλαράκια δεντρολίβανου ενώ το δεύτερο σε λευκές μυρωδάτες φετούλες που αναδείκνυε την νοστιμιά της απόλυτης πρωταγωνίστριας του μενού στο Γίδι.

Προσπεράσαμε τις πατάτες χάος (16€) με διπλό τυρί ρακλέτ και πικάντικο λουκάνικο καθώς ήμασταν αποφασισμένοι για μια κρεατοκατάνυξη δίχως αύριο. Αγκαλιαστήκαμε και προσευχηθήκαμε σαν έφτασε το φρυγαδέλι (12€) να είχε μείνει κι άλλη μερίδα καθώς μία δεν είναι ποτέ αρκετή. Αν τώρα δεν ξέρεις τι είναι το φρυγαδέλι με πόνο καρδιάς που το αποχωριστήκαμε μετά από λίγες μπουκιές θα σου πούμε ότι πρόκειται για συκωτάκι μοσχαρίσιο με μπόλιες. Ιδανικά ψημένο και μαριναρισμένο όσο πρέπει για να μην χαθεί η γεμάτη και ιδιαίτερη γεύση του σίγουρα αποτέλεσε την έκπληξη του καταλόγου.

Την λαχτάρα μας για λίγο φρυγαδέλι ακόμα κάλυψε ευτυχώς το κοκορετσάκι (15€) το οποίο ήταν σκέτο λουκούμι και το χοιρινό κοντοσούβλι (12,70€) καθώς το σπληνάντερο (12€) δυστυχώς είχε τελειώσει. Η πίτσα προβατίνας (15€) δικαιολογημένα προκαλεί ακόμα και σήμερα έναν χαμό στα social media συνοδευόμενη από φράουλες, μαγιονέζα αβοκάντο και πίκλες κρεμμυδιού, όμως εμείς είχαμε πάει εκεί και για τα παϊδάκια και δεν μπορούσαμε παρά να τα τιμήσουμε δεόντως. Οι επιλογές τρεις: Παϊδάκι αρνίσιο (42€ το κιλό), παϊδάκι πρόβατο (30€ το κιλό) και παϊδάκι πρόβατο φιλέτο (36€ το κιλό). Όντας παραδοσιακοί πήγαμε με τη δεύτερη επιλογή και δεν αφήσαμε μήτε κοκαλάκι στο πιάτο. Το κρέας ήταν ζουμερότατο με το απαραίτητο λιπάκι να απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα κι όσο πρέπει ψημένο για να προκαλέσει μια έκρηξη χαράς στους σιελογόνους αδένες μας. Την επόμενη φορά δεσμευτήκαμε να επισκεφθούμε το Γίδι Παρασκευή ή Σάββατο προκειμένου να προπαραγγείλουμε δύο από τις πιο λαοφιλείς σπεσιαλιτέ του μενού, το αντικριστό (45€ το κιλό) και τον σιδηρόδρομο πρόβατο (26€ το κιλό). Οι λάτρεις του μοσχαριού μπορούν να βρουν εξαιρετικές κοπές στον κατάλογο (σε τιμές από 40€ το κιλό) όμως καλό είναι να γνωρίζουν ότι σαν την προβατίνα δεν έχει.

Η σούμα του λογαριασμού αν αποφύγεις τις premium κοπές δεν θα ξεπεράσει τα 35€ το άτομο μαζί με ποτήρι κρασί για ένα κρεατοφαγικό τσιμπούσι που θα θυμάσαι για καιρό.

Γίδι

Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, τηλ.: 21 0282 8848

Facebook

Instagram

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v