Η επέλαση της προβατίνας: Πού θα φας τα καλύτερα;

Η προβατίνα επελαύνει και κατακτά τις αθηναϊκές κουζίνες, τρυπώνοντας σε μερίδες παϊδάκια, σουβλάκια, σάντουιτς, μπεργκερόψωμα αλλά και πίτσες.

Η επέλαση της προβατίνας: Πού θα φας τα καλύτερα;

Είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε την προβατίνα κυρίως στις παραδοσιακές ταβέρνες της ελληνικής υπαίθρου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια εντυπωσιακή άνοδο της δημοτικότητάς της και στις αθηναϊκές κουζίνες κι έχουμε χαρά μεγάλη είναι η αλήθεια. Από τα πιο γνωστά εστιατόρια μέχρι τα πιο underground στέκια, η προβατίνα κατακτά τις καρδιές των foodies και όχι άδικα. Εμείς ακούσαμε τον μερακλήδικο χτύπο της καρδούλας μας και ακολουθήσαμε τα βήματα των Αθηναίων που συρρέουν στα πιο φημισμένα για την προβατίνα τους φαγάδικα της πρωτεύουσας.

Εν αρχή ην τα παϊδάκια          

Manari

Πλ. Αγίων Θεοδώρων 3, Αθήνα, τηλ.: 21 5215 3804

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Manári Taverna (@manaritaverna)


H νέα open fire greek ταβέρνα του Άρη Βεζενέ έχει κάνει την Αθήνα να παραμιλά κι ο βασικός λόγος δεν είναι άλλος από τα παϊδάκια προβατίνα που σερβίρει στο πεντανόστιμο μενού της.

Στο κέντρο της πλατείας των Αγίων Θεοδώρων που εξελίσσεται σε μια από τις πλέον ανερχόμενες γαστρονομικές πιάτσες της πόλης το Μanari στήνει ερωτικό χορό με τα μερακλήδικα ρουθούνια μας αφού καλοψήνει τα παϊδάκια του. Ζουμερό με όσο λιπάκι χρειάζεται και μαριναρισμένο όσο πρέπει με μπαχάρια, αλατοπίπερο και καρυκεύματα κάθε παϊδάκι θα σε φέρει πιο κοντά στον γευστικό παράδεισο. Λογαριασμός στα 30-35€ το άτομο με κρασάκι.

Ταβέρνα Παράδεισος

Τσακάλωφ 11, Πετρούπολη, τηλ: 21 0505 4254

Αν υπάρχει παράδεισος για τους λάτρεις του κρέατος, τότε σίγουρα ένα κομμάτι του βρίσκεται στην Πετρούπολη, όπου αυτή η οικογενειακή ταβέρνα σερβίρει κάθε λογής απολαυστικά πιάτα στην όμορφη αίθουσά της. Μεταξύ άλλων, μπορείς να απολαύσεις προβατίνα είτε σε σωστά κομμένα και ψημένα παϊδάκια, είτε σε μερίδα φιλέτο με ψητή ντοματούλα – ή ακόμα και τα δύο, αν το επιθυμείς. Τα αρνίσια παϊδάκια είναι εξίσου νόστιμα, όπως και τα ζυγουρένια. Λογαριασμός στα 20€ με κρασί.

Κιτσαρώνας                                                                                                            

Π. Μελά 8, Αχαρνές, τηλ: 210 2465141

Οι φανατικοί επισκέπτες της συχνά την αποκαλούν «η καλύτερη ταβέρνα στα Βαλκάνια», και παρότι αυτό ίσως ακούγεται υπερβολικό, ίσως να μην είναι εντελώς αβάσιμο. Από το 1955, ο Κιτσαρώνας προσφέρει αξεπέραστη ποιότητα φαγητού, με παϊδάκια προβατίνα που ξεχωρίζουν για το ψήσιμό τους και τη γεύση τους, καθώς και θεϊκές χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες, όπως τις έφτιαχναν παλιά. Εδώ θα φας και θα χορτάσεις πλήρως, με κόστος γύρω στα 20€ ανά άτομο.

Μαραθωνίτης

Υμηττού 253 & Βίνγκελμαν 3, Μετς, τηλ: 210 7017404

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία, αυθεντικό και παρεΐστικο, το υπόγειο κουτούκι του Μαραθωνίτη φημίζεται για δύο πράγματα: για τα μυθικά παϊδάκια προβατίνα του και για τα διαολεμένα νόστιμα φρυγαδέλια του. Προς ώρας θα αφιερώσουμε έναν μικρό ύμνο στα πρόβεια παϊδάκια, τα οποία συγκαταλέγονται στα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει ποτέ χάρη στο πεντανόστιμο κρεατάκι τους και το μαστόρικο ψήσιμό τους. Λογαριασμός στα 20-23€ το άτομο με κρασάκι.

Σταφυλόμελι

Οδός Κερατέας-Αναβύσσου 77, Κερατέα, τηλ: 229906441


Από τις πιο αγαπημένες εξοχικές ταβέρνες της Κερατέας το Σταφυλόμελι έχει το όνομα μα πάνω από όλα τη χάρη να μας προσφέρει παϊδάκια προβατίνας σκέτο λουκούμι. Αν νομίζεις ότι υπερβάλλουμε σου απευθύνουμε πρόσκληση/ πρόσκληση να έρθεις μαζί μας στο επόμενο σεμινάριο παϊδακογνωσίας που θα διοργανώσουμε στα μέρη του για τον μερακλήδικο ουρανίσκο σου και μόνο. Ο λογαριασμός στα 20€ το άτομο.

Σουβλάκι ή σάντουιτς ή και τα δύο;

Hoocut

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 9, Μοναστηράκι, τηλ.: 21 0324 0026

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αγαπήσαμε το Hoocut δεν είναι άλλο από το τυλιχτό με την προβατίνα το οποίο δικαιολογημένα κλέβει τις εντυπώσεις των μερακλήδων  θαμώνων του. Η αφράτη πιτούλα αγκαλιάζει τα λεπτοκομμένα και ζουμερά κομματάκια κρέατος συνοδεία φρέσκιας ντοματούλας, κρεμμυδιού και μιας πικάντικης σαλτσούλας κάνοντας το τελικό αποτέλεσμα γευστικό χάρμα. Η πίτα στα 4,20€.

Ο Έλβις

Πλαταιών 29, Κεραμεικός τηλ.: 2103455836

Μοναδικός, αδιαμφισβήτητος και πολυχρονεμένος ο βασιλιάς των καλαμακίων ακούει στο όνομα Έλβις κι αράζει ενίοτε στα νοητά σύνορα Κεραμεικού και Μεταξουργείου κι ενίοτε στην Παγκρατάρα. Θα τον καταλάβεις από τις ουρές κόσμου και κοσμάκη που περιμένει ένα καλαμάκι προβατίνα για να φτιάξει γευστικά η μέρα του. Μπελαλής και γενναιόδωρος τα κάνει βαρβάτα τα άτιμα τα καλαμάκια. H τιμή του στα 2,20€ το τεμάχιο.

Story Streat

Θηβών 474, Αιγάλεω, τηλ.:21 6001 1775

H ιστορία του Story Streat ξεκίνησε από μια θρυλική καντίνα στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά (απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο) και συνεχίζεται με το 2ο «κατάστημα» στο Αιγάλεω που ήρθε να απογειώσει τη δημοφιλία του. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από τα viral videos στα social media που μας σύστησαν τις σαντουιτσάρες του και δη αυτό το πεντανόστιμο ψωμένιο κτήνος με μαριναρισμένο φιλέτο προβατίνας φέτα, ντομάτα, κρεμμύδι, πατάτες τηγανητές και σως. Η τιμή του στα 8,50€.

Μπέργκερ ή πίτσα για να αποτρελαθείς;

Street Habit

Λεωνίδου 41, τηλ.: 21 1424 4293

Το Street Habit έχει αποθεωτικές κριτικές στο Google (4,9 στα 5 σε 420 κριτικές) κι ο βασικότερος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το θηριώδες μπέργκερ προβατίνας που σερβίρει πια σε όλη την Αθήνα. Το περήφανο και τιμημένο ηπειρώτικο μπέργκερ του καταλόγου (στα 8,5€) με πρόβατο μαγειρεμένο σε μπύρα, καπνιστό τυρί, φασολάκι πίκλα, ντομάτα και χειροποίητη mayo με καραμελωμένα πράσσα θα σε κάνει να αναφωνήσεις: «προς τι η δίαιτα μπρος στην ευτυχία»;

Γίδι

Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, τηλ: 210 2828848

To Γίδι ήρθε πριν λίγα χρόνια στο Νέο Ηράκλειο για να μας συστήσει και πάλι μια αστική γαστρο-χασαποταβέρνα η οποία θα συνέβαλλε τα μέγιστα για να ανέβει η προβατίνα στον κρεατοθρόνο της. Εδώ εκτός από παϊδάκια πρόβεια, θα φας και φιλετάκια προβατίνας και σιδηρόδρομο πρόβατο που βάζει κάτω την πικάνια και προσούτο προβατίνας να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει. Το απόλυτο χάιλαιτ του καταλόγου ωστόσο είναι η πίτσα προβατίνα με πίκλες κρεμμυδιού, φράουλες και μαγιονέζα αβοκάντο.

Την γκουρμέ προβατίνα δεν θα την ξαναβρίσεις


H προβατίνα όπως γράψαμε προελαύνει κι εκτός από μαγκιόρα ενίοτε είναι και πιο κυριλέ, κάνοντας απόβαση και σε γκουρμέ εστιατόρια. Πριν αρχίσεις τα οπισθοδρομικά σε παρακαλούμε να πας μια βόλτα στο Jerár (Aγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, τηλ.: 210 9755764) και να δοκιμάσεις καρέ προβάτου στον Tsiftis (Μιχαλακοπούλου και Σεβαστείας, Ιλίσια, τηλ: 210 7754246) για να κάνεις μια μπουκιά την δικιά του προβατίνα μπούτι με ευβοιώτικο κατσικίσιο τυρί, άγρια ρίγανη μαζεμένη από τον Ελικώνα, ζωμό από τα κόκαλα της, φρέσκο ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι αλλά και στην Raw Bata (Λακωνίας 33, Αμπελόκηποι, τηλ.:21 0692 3796) για να σε καλοταΐσει τον ξινόχοντρο τραχανά με προβατίνα και γιαούρτι.

 

 

 

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v