Το Απόβραδο είναι ένα κρυμμένο αιγαλιώτικο ταβερνάκι που από το 1937 μας σερβίρει παϊδάκια λουκούμι

Αν είσαι παϊδακολάγνος τότε επιβάλλεται να κάνεις μια στάση στο Απόβραδο για να δοκιμάσεις τα πολυπαινεμένα του κρεατοεδέσματα κι όχι μόνο.

Το Απόβραδο είναι ένα κρυμμένο αιγαλιώτικο ταβερνάκι που από το 1937 μας σερβίρει παϊδάκια λουκούμι

Η ταβέρνα του Καστάνη (έτσι την έμαθαν και την αγάπησαν οι Αιγαλεώτες τις προηγούμενες δεκαετίες) ή το Απόβραδο, όπως είναι πια γνωστή, κρατά από το 1937 κι είναι μια από τις πιο ιστορικές ταβέρνες όλων των δυτικών προαστίων. Κρυμμένο σε ένα στενάκι της Θηβών απέναντι από το 8ο Δημοτικό σχολείο του Αιγάλεω το Απόβραδο (Μοσχονησίων και Μητέρας, Αιγάλεω, τηλ.: 21 0598 3554) βρίσκει πάντοτε τον τρόπο να προσελκύει πλήθος κόσμου για να δοκιμάσει τους μεζέδες του και δη τα κοσμαγάπητα παϊδάκια του που δικαίως έχουν αποκτήσει μεγάλη και καλή φήμη. Ξυπνώντας μνήμες μιας άλλης νοσταλγικής εποχής, είναι ο ορισμός της παραδοσιακής ταβέρνας που φιλοξένει και διοργανώνει τσιμπούσια δια ασήμαντου αφορμής. Αυτά δηλαδή που είναι και τα καλύτερα για να λέμε –όπως συνηθίζουμε άλλωστε- άλλη μια φορά τα πράγματα με το όνομά τους.

Τον χειμώνα το εσωτερικό της ταβερνίτσας κλέβει δικαίως τις εντυπώσεις καθώς φέρνει στον νου μπακαλοταβερνάκια της δεκαετίας του 1950 και 1960 με τα θηριώδη κρασοβάρελα να δεσπόζουν στο σκηνικό και να κλέβουν πολλά από τα φωτογραφικά μας κλικ. Παλιές διαφημιστικές επιγραφές και πλήθος παραδοσιακών μουσικών οργάνων επιβεβαιώνουν την ταβερνίσια καταγωγή του Απόβραδου και τον μαγκιόρικο χαρακτήρα του που παραμένει ίδιος κι απαράλλακτος εδώ και 85 περίπου χρόνια.

Το καλοκαίρι πάλι όταν ο υδράργυρος αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα απλώνει τα τραπεζάκια του στο υπερυψωμένο πεζοδρομάκι έξω από το ταβερνάκι γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε τα παϊδάκια γάλακτος (34€ το κιλό) και τα εκλεκτά μεζέδια είναι παντός καιρού. Τα πρώτα είναι η αδιαμφισβήτητη σπεσιαλιτέ του Απόβραδου κι αυτή που αναγκάζει τους θαμώνες του να συρρέουν στα μέρη του. Καλοψημένα, πεντανόστιμα και με μια λουκουμίσια essence αφού λιώνουν μπουκιά-μπουκιά στο στόμα δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγω να λείψουν από το τραπέζι σου.

Ωστόσο τα –μας τρέχουν τα σάλια όσο γράφουμε- παϊδάκια δεν είναι ο μόνος καλός γευστικός λόγος για να βρεθείς εκεί. Εμείς ξεκινήσαμε με μια θεόρατη χωριάτικη (8€) για να κάνουμε τις σωστές και πρόστυχες βούτες μας με το ψημένο και με λαδορίγανη ποτισμένο ψωμάκι μας πριν πέσουμε με τα μούτρα στα ορεκτικά.

Τα χειροποίητα παστουρμαδοπιτάκια (5,5€) και η μελιτζάνα στο πήλινο με κόκκινη σάλτσα με τρία τυριά (5,90€) μας έκλεψαν την καρδούλα. Το τηγανόψωμο (5€), το ψητό ροκφόρ με ντομάτα (5,90€) και το χωριάτικο σαγανάκι με λουκάνικο, πατάτες, αυγό, κεφαλοτύρι ψημένο και σερβιρισμένο σε παραδοσιακό τηγανάκι (6,90€) ακολούθησαν κατά πόδας βάζοντας φωτιά στον ουρανίσκο μας.

Τιμώντας τους μερακλήδες που μας συνόδευαν δοκιμάσαμε τους λαχανοντολμάδες (7,80€) που ξεχώριζαν από τα πιάτα ημέρας αλλά και το μοσχομυριστό αρνάκι γάλακτος στη λαδόκολλα (28€ το κιλό). Τα ψητά της ώρας είχαν την τιμητική τους στον κατάλογο επίσης κι όπως καταλαβαίνεις δεν γινόταν να αρνηθούμε τη γευστική δοκιμή που μας προτάθηκε από το ευγενέστατο και πολύ φιλικό προσωπικό της αιγαλιώτικης ταβερνίτσας. Το ψαρονέφρι (11,5€) ήταν εξαιρετικό όπως και το μοσχαρίσιο συκώτι (10,5€) ενώ ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στα μαμαδίσια γεμιστά κεφτεδάκια με τρία τυριά (10,5€) που ήταν όσο λαχταριστά φαντάζεσαι κι ακόμη παραπάνω. Συνοδέψαμε το τσιμπούσι με γλυκόπιοτο ροζέ χύμα κρασάκι Τυρνάβου, υψώνοντας τα ποτήρια για να ευχαριστήσουμε το προσωπικό για το γλυκό κέρασμα στο τέλος (σερβιρισμένο σε ποτηράκι) που ήταν ότι έπρεπε.

Ο λογαριασμός κατ’ άτομο για ένα πλήρες γεύμα συνοδεία κρασακίων δεν θα ξεπεράσει τα 20€ σε περίπτωση που δεν θες να βγάζεις έξω τα κομπιουτεράκια για να υπολογίσεις τις τιμές.

@in2life_gr Το Απόβραδο στο Αιγάλεω έχει ιστορία δεκαετιών και γεύσεις να γλείφεις τα δάχτυλα σου #αιγαλεω #ταβερνα #τιτρωμε #ελληνικοτικτοκ #in2life #αθηνα #εστιατορια_αθηνα #μεζεδοπωλείο #παϊδακια #μπεςφοργιουγαμω ♬ Troubled Soul - Paper Wings

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v