Γιατί με πιέζουν οι γιορτές; Πώς μπορώ να τις ξαναγαπήσω;
Οι γιορτές, αντί να μας γεμίζουν χαρά, συχνά μας προκαλούν πίεση και άγχος. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε;
Οι γιορτές, αντί να μας γεμίζουν χαρά, συχνά μας προκαλούν πίεση και άγχος. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε;
γράφει η Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παρά τη γενική αίσθηση χαράς και γιορτής, μπορεί να μετατραπούν σε πηγή άγχους.
Τι μπορεί να προκαλέσει πίεση κατά τη διάρκεια των γιορτών;
Πίεση για Τελειότητα
Οι γιορτές συνοδεύονται από την προσδοκία ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια: από τα δώρα και τη διακόσμηση μέχρι τις σχέσεις και τα συναισθήματα. Αυτή η πίεση για «ιδανικές γιορτές», σε συνδυασμό με το ότι πρέπει να καλύψεις την κάθε πτυχή της ζωής σου «όπως αρμόζει» στις μέρες αυτές, μπορεί να είναι εξουθενωτική.
Κοινωνικές Υποχρεώσεις
Η ανάγκη να παρευρίσκεσαι σε κοινωνικές εκδηλώσεις, οικογενειακές συγκεντρώσεις ή να οργανώνεις εσύ ο ίδιος γιορτινές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με την πεποίθηση πως πάντα θα πρέπει να φαίνεσαι χαρούμενος και ευχάριστος στους άλλους, μπορεί να αποβεί εξαντλητική.
Συναισθηματική Επιβάρυνση
Οι γιορτές μπορεί να ανασύρουν μνήμες απώλειας, οικογενειακών συγκρούσεων ή άλλων αρνητικών εμπειριών, προκαλώντας θλίψη, μελαγχολία ή θυμό.
Έλλειψη Προσωπικού Χρόνου
Οι προετοιμασίες και οι υποχρεώσεις των εορτών επιβαρύνουν το υπάρχον πρόγραμμα, αφήνοντας λίγο χρόνο για ξεκούραση ή αυτοφροντίδα.
Οικονομική Επιβάρυνση
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά συχνά συνοδεύονται από αυξημένα έξοδα για δώρα, διακοσμήσεις, φαγητό, πάρτι και ταξίδια. Η ανάγκη να ανταποκριθείς σε όλα τα παραπάνω και να μην απογοητεύσεις κάποιον από τους αγαπημένους σου μπορεί να προκαλέσει οικονομικό άγχος.
Εάν η πίεση και το άγχος σε κατακλύζουν, να τι μπορείς να κάνεις:
* Διαμόρφωσε ρεαλιστικές προσδοκίες. Δε χρειάζεται να αποδέχεσαι κάθε πρόσκληση ή να συμμετέχεις σε όλες τις δραστηριότητες. Δώσε προτεραιότητα σε ότι σε κάνει να νιώθεις όμορφα, μειώνοντας έτσι τη λίστα με τις υποχρεώσεις σου.
* Ξεκίνα τις ετοιμασίες νωρίς. Προγραμμάτισε ότι μπορείς για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν τις γιορτές, ώστε να αποφύγεις το άγχος της τελευταίας στιγμής.
* Βρες χρόνο για τον εαυτό σου. Η αυτοφροντίδα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας.
* Περιόρισε την υπερβολική έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εστίασε στις δικές σου στιγμές και στη δική σου ζωή και όχι στο τι κάνουν οι άλλοι!
* Εστίασε στη Σύνδεση με τους αγαπημένους σου. Οργάνωσε μικρές, ζεστές συναντήσεις χωρίς την πίεση του να πετύχεις το «τέλειο αποτέλεσμα». Οι γιορτές αποτελούν μια ευκαιρία να περάσεις χρόνο με άτομα που επιθυμείς στη ζωή σου και συχνά μπορεί να μην είναι και τόσο εύκολο να δεις στην καθημερινότητά σου και όχι ένα μέσο εντυπωσιασμού με δώρα και φανταχτερούς στολισμούς.
* Μείωσε τα έξοδα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητά σου και αντί για ακριβά δώρα, δοκίμασε τα χειροποίητα ή συμβολικά δώρα. Άλλωστε, τα μικρά πράγματα με προσωπική αξία είναι συχνά πιο πολύτιμα!
Αν οι γιορτές σε πιέζουν, είναι σημαντικό να θέσεις όρια και να εστιάσεις σε αυτά που έχουν πραγματικά αξία για σένα. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να χαρεί με τον τρόπο που σε εκφράζει και αγκάλιασε τις γιορτές με λιγότερη πίεση και περισσότερη αγάπη!