Το Mistico στο Κιάτο είναι η χαρά του κρεατοφάγου
Το Mistico στο Κιάτο ειδικεύεται στην κρεατοφαγία κι είναι η τέλεια αφορμή για εκδρομή στο Κιάτο για να δοκιμάσεις αρνίσια πικάνια, κοντοσούβλι μαύρου χοίρου κι άλλα εκλεκτά κοψίδια.
Το Mistico στο Κιάτο ειδικεύεται στην κρεατοφαγία κι είναι η τέλεια αφορμή για εκδρομή στο Κιάτο για να δοκιμάσεις αρνίσια πικάνια, κοντοσούβλι μαύρου χοίρου κι άλλα εκλεκτά κοψίδια.
Kάποιοι θα βρεθούν να σου πουν ότι το Κιάτο τραβιέται περισσότερο το καλοκαίρι ένεκα της θάλασσας, όμως καλό θα ήταν να τους πεις κι εσύ με τη σειρά σου, ότι μάλλον δεν είναι καλοφαγάδες. Βλέπεις, αν ήταν θα σε πίεζαν να οργανώσεις μια μονοήμερη προς Κιάτο μεριά για χάρη του Mistico το οποίο άνοιξε πριν λίγο καιρό κι έκτοτε αποτελεί σταθερή αναφορά στα χείλη των καλοφαγάδων και δη των κοψιδοφάγων της περιοχής κι όχι μόνο.
Με κουζίνα εμπνευσμένη από τόπους της Ελλάδας, λίστα κρασιών που επικεντρώνεται στον ελληνικό αμπελώνα, απολαυστικά κοκτέιλ και ποτά, το Mistico προσφέρει μια απολαυστική all day dining εμπειρία με θέα στη θάλασσα. Το δυνατό του σημείο ωστόσο είναι ξεκάθαρα το κρεατοφαγικό μενού που επιμελήθηκε ο Θάνος Στασινός και θα ενθουσιάσει και τον πλέον δύστροπο food lover που θα βρεθεί στα μέρη του. Σου έχουμε κι ένα πολύ ενδιαφέρον Backstory για τη δημιουργία του Mistico το οποίο αρχικά θα στεγαζόταν σε έναν χώρο στην Αττική. Το κτίριο ωστόσο κάηκε ολοσχερώς κι ο Πέτρος Παλαιολόγος (ιδιοκτήτης του Mistico) αποφάσισε να μεταφέρει το εστιατορικό του όραμα περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα ( υπολόγισε 80 λεπτά οδήγησης περίπου) με σκοπό να αναβαθμίσει γαστρονομικά την περιοχή.
Μπαίνοντας στον χώρο συναντάς ένα εντυπωσιακό grill house που παραπέμπει σε ευρωπαϊκά roast houses με το ξύλο να κυριαρχεί στον διώροφο χώρο, ο οποίος σύντομα θα διαθέτει και πισίνα στην οροφή του για pool meat bar καταστάσεις. Η επιβλητική μπάρα του Mistico σε καλεί δίπλα της για να τα πείτε και να τα πιείτε με την παλιοπαρέα, ωστόσο δίχως άλλο το πλέον φωτογραφημένο κι αγαπημένο σημείο του Mistico είναι το υπόγειο κελάρι, το οποίο μπορείς να βλεφαριάζεις κι από τα διάφανα γυαλότουβλα δίπλα σχεδόν στην είσοδο του εστιατορίου. Αφού βγάλεις τις απαραίτητες φωτογραφίες καλό θα ήταν να πας μια βόλτα σε αυτό και να χαζέψεις τις εξαιρετικές ετικέτες που κοσμούν τις βάσεις του. Διαλεγμένες μία προς μία αναδεικνύουν την wine list του σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες που συναντήσαμε πρόσφατα. Διαλέξαμε το Δέλεαρ από το Οινοποείο Σεμέλη (7€ το ποτήρι, 32€ το μπουκάλι) το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 35 περίπου λεπτών κι αξίζει να προστεθεί ως στάση στη μονοήμερή σου αφού πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα οινοποιεία της χώρας.
Πέρα από τα κρασιά, η λίστα με τα κοκτέιλ ήταν εξίσου γλυκόπιοτη. Από τις signature επιλογές δοκιμάσαμε το Arcane (11€) με Skinos Mastiha, κρασί ροδάκινο, βερμούτ, Prosecco κι elderflower και το πολύ ιδιαίτερο Enigma (11€) με παλαιωμένο τσίπουρο, Μezcal, λικέρ φράουλα, αγαύη, πράσινη πιπεριά και λάιμ λίγο πριν πέσουμε με τα μούτρα στα μυρωδάτα ορεκτικά. Πάρε χαρτί και σημείωνε όσα ξεχωρίσαμε από την λίστα τους, η οποία έκρυβε παραδοσιακές συνταγές και μυρωδάτα αρώματα από όλη τη χώρα. Η τυρόπιτα Σκοπελίτικη (9€) με τυρί πετρωτό Σερρών και άνηθο ήταν όσο κριτσανιστή και τραγανή θέλαμε, ενώ η λαδένια (9€) μια παραδοσιακή πίτα από την Κίμωλο έκλεψε τις εντυπώσεις με την τέλεια γευστική ισορροπία της.
Το χειροποίητο λουκάνικο από κόκορα (13€) με σάλτσα παστιτσάδας ήταν πιο κολασμένο κι από όσο ακούγεται κι ήδη μαζεύουμε υπογραφές για να μπει σε όλες τις αθηναϊκές κουζίνες. Το μοσχαράκι κοκκινιστό με κρούστα από γραβιέρα και τρούφα (12,5€) ήταν το μαγειρευτό twist που χρειαζόμασταν, ενώ οι μερακλήδες της παρέας σώπασαν και κράτησαν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τα γλυκάδια στη μπόλια (10€) με σάλτσα καπνιστής ρέγγας. Οι λάτρεις των ζυμαρικών είχαν έναν καλό λόγο να πουν για την κατσικομακαρονάδα που είναι ένα από τα αδιαμφισβήτητα must του καταλόγου όπως και το κοντοσούβλι μαύρου χοίρου (24€) που έκανε τις κρεατοφάγες καρδούλες μας να σκιρτήσουν σε κάθε μπουκιά. Το θηριώδες κοντοσούβλι κοτόπουλο (10€) επίσης απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές στο τραπέζι, λίγο πριν την εμφάνιση της αρνίσιας πικάνια (26€) που τράβηξε όλα τα φωτογραφικά φλας άμα τη εμφανίσει.
Μάστορες στο πρόβατο οι Πελοποννήσιοι όπως πιθανόν ήδη να ξέρεις, ήταν οι κατάλληλοι για να παρουσιάσουν αυτό το πιάτο που πρέπει επειγόντως να δοκιμάσεις για να Michelin άσχετο (pun intended). Ζουμερότατο, καλοψημένο και χωρίς περιττά καρβουνιασμένα λιπάκια ήταν και το παϊδάκι προβατίνα (19€ το κιλό) επιβεβαιώνοντας την εμπειρία κι το μεράκι των ψηστών του Mistico.
Tα ξυλοφουρνιστά κρεατικά καλούδια του καταλόγου χρήζουν ειδικής αναφοράς με το αρνί (30€ τα 1500-2000 γραμμάρια) και τον κόκορα στη σχάρα (32€ τα 1500-1800 γραμμάρια) να κερδάνε με το σπαθί τους την κορυφή των προτιμήσεων.
Ο λογαριασμός για ένα υπέρ-χορταστικό γεύμα δεν θα ξεπεράσει τα 27-30€ το άτομο μαζί με κρασί αν ψάχνεις τη σούμα, εφόσον αποφύγεις τις premium κοπές του μενού που θα ανεβάσουν κατά τι το κόστος.
Mistico
Mιαούλη 5, Κιάτο, τηλ.: 2742 023000