Στο Gorlomi πάμε για ιταλικό φαγητό που τιμά την πατρίδα του

Για πραγματική ιταλική κουζίνα και μια γενναία δόση κινηματογραφικού στιλ, πάμε στο Gorlomi.

Στο Gorlomi πάμε για ιταλικό φαγητό που τιμά την πατρίδα του

Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ την ιταλική κουζίνα, αυτό είναι γεγονός. Όμως, σε πόσα από τα δεκάδες βαφτισμένα ιταλικά εστιατόρια, στην Αθήνα και σε όλη την επικράτεια, τρώμε αυθεντικό ιταλικό φαγητό; Σε ελάχιστα‧ το μέτρημα, με το ζόρι πιάνει διψήφιο νούμερο. Ένα από αυτά είναι το Gorlomi και μάλιστα φιγουράρει πολύ ψηλά στην κατάταξη.

Το εστιατόριο, που είναι στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στην οδό Πλουτάρχου, μετράει μόλις έναν χρόνο και κάτι ζωής κι από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του έκανε τρελό σουξέ. Είναι όμορφο, ζωηρό, έξω καρδιά, κι αυτό φαίνεται στις λογιών λογιών παρέες που το κατακλύζουν κάθε βράδυ. Είναι ποζάτο χωρίς να το φωνάζει και κομψό με μία αμεσότητα που σε κερδίζει. Έχει και μία κινηματογραφικότητα, κι όχι μόνο σε ό,τι αφορά το όνομά του (ο Gorlomi, είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας του 1978 Inglorious Bastards, στην οποία άλλαξε κυριολεκτικά τα φώτα ο Tarantino με το μοναδικό, ταραντινικό, ανορθόδοξο και ανορθόγραφο βλέμμα του στο Άδωξοι Μπάσταρδη / Inglourious Basterds), αλλά και σε όλη τη χορογραφία του χώρου, συμπεριλαμβανομένου του θεαματικού σερβιρίσματος πολλών πιάτων.

Ο σχεδιασμός και η δημιουργία του μενού οφείλεται στον Luca Piscazzi, εμπνευσμένο σεφ, που διαπρέπει στο μισελενάτο εστιατόριο Pelagos της Four Seasons, ενώ τα ηνία στην εκτέλεση κρατά με επιτυχία ο Σωτήρης Γιαννόπουλος. Η αυθεντικότητα των γεύσεων και, βεβαίως, η νοστιμιά τους, είναι τα στοιχεία που είναι παρόντα από την αρχή μέχρι το τέλος του γεύματος. Είναι στην τέλεια focaccia και τη φίνα mortadella που τη συνοδεύει, είναι στη λεπτοκομμένη τραγανή αγκινάρα με το λαδολέμονο και την ωριμασμένη παρμεζάνα, είναι και στα εμβληματικά κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα, είναι και στα φρέσκα ζυμαρικά reginette με μπρόκολο και καπνιστή πανσέτα.

Ακόμα πιο πολύ θαύμασα το vitello tonnato για τον απλό λόγο ότι πουθενά δεν θα το βρεις σε πιο αυθεντική, νόστιμη και ισορροπημένη εκτέλεση, όπως δεν θα βρεις αλλού την cotoletta alla Milanese να τιμά το όνομά της, δηλαδή με το κόκαλο άθιχτο, όχι αλύπητα χτυπημένη με τον μπάτη ώστε να χάσει τους χυμούς της και με χρυσαφένια, και μυρωδάτη κρούστα, άψογα τηγανισμένη και τραγανή. Το λαβράκι στο «τρελό νερό» (acqua pazza), με τις vongole και τα λαχανικά, είναι ελαφρύ και πολύ νόστιμο.

Η χορογραφημένη ετοιμασία à la minute και το σερβίρισμα του tiramisu δεν είναι μόνο θέαμα προς τέρψη των ματιών αλλά έχει και λόγο γιατί τα σαβαγιάρ δεν προλαβαίνουν να ρουφήξουν πολύ καφέ, αφήνοντας έτσι, στο αγαπημένο – μα δυστυχώς πολύπαθο στις περισσότερες εκτελέσεις – γλυκό να κρατήσει την υπόστασή του και να δώσει, επίσης, αβάντα στην υποδειγματικά βελούδινη κι αέρινη  κρέμα mascarpone.

Το Gorlomi δεν είναι ένα φτηνό εστιατόριο (το κόστος κατ’ άτομο κυμαίνεται μεταξύ €70 και €90 χωρίς ποτό), δύσκολα θα πας εκεί μια και δυο φορές την εβδομάδα. Να σας πω, όμως, πως χίλιες φορές να βγαίνω λιγότερο συχνά αλλά εκεί που πηγαίνω να ξέρω πως τα χρήματα που θα ξοδέψω αξίζουν, παρά να τρώω κάπου αδιάφορα και, κυρίως, σε τάχαμου ιταλικά εστιατόρια που μόνο στο όνομα θυμίζουν την υπέροχη κουζίνα της αγαπημένης μας γειτονικής χώρας. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως με τις γιορτές ante portas, το πολύ όμορφα στολισμένο Gorlomi θα κάνει την έξοδο σε αυτό μια χαρούμενη και πεντανόστιμη εμπειρία.

GORLOMI (πατήστε εδώ για να συνδεθείτε με την ιστοσελίδα)
Πλουτάρχου 9, Κολωνάκι
106 73 Αθήνα
Τηλ. 210 7251 855

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v