Πικάντικα μπαχαρικά: Οι χρήσεις και τα οφέλη τους
Λίγο πιπεράκι, τσίλι, κουρκουμάς και τζίντζερ την ημέρα τον γιατρό κάνουν πέρα θα μπορούσε κάποιος να πει αν διάβαζε το άρθρο μας και ποιος θα τον αδικούσε;
Λίγο πιπεράκι, τσίλι, κουρκουμάς και τζίντζερ την ημέρα τον γιατρό κάνουν πέρα θα μπορούσε κάποιος να πει αν διάβαζε το άρθρο μας και ποιος θα τον αδικούσε;
Τα πικάντικα μπαχαρικά δεν είναι απλώς ένα «σιγουράκι» για να προσθέσεις ένταση και βάθος στις γεύσεις σου. Κρύβουν μέσα τους μια σειρά από οφέλη για την υγεία και τη διατροφή σου, ενώ μπορούν να μεταμορφώσουν ακόμα και το πιο απλό πιάτο σε μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική εμπειρία που θα θυμάσαι για καιρό. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε σε ποιες συνταγές σου θα χρειαστείς τα πιο γνωστά πικάντικα μπαχαρικά, πριν από σένα για σένα εξηγώντας σου παράλληλα πώς θα ωφελήσουν την υγεία σου.
Κόκκινο πιπέρι (Cayenne)
Χρήσεις: Το κόκκινο πιπέρι χρησιμοποιείται ευρέως σε σούπες, σάλτσες, μαρινάδες και κρέατα. Μπορείς να το προσθέσεις σε ρύζι, όσπρια ή ακόμα και σε smoothies για μια πικάντικη πινελιά.
Οφέλη: Το κόκκινο πιπέρι επιταχύνει τον μεταβολισμό και βοηθά στην καύση θερμίδων, ενώ ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Παράλληλα περιέχει καψαϊκίνη, μια ουσία που μπορεί να μειώσει τον πόνο και να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία.
Μαύρο πιπέρι
Χρήσεις: Το μαύρο πιπέρι είναι ευέλικτο και ταιριάζει σχεδόν παντού – από σαλάτες και σούπες μέχρι ψητά κρέατα και λαχανικά.
Οφέλη: Βελτιώνει την πέψη και βοηθά στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ενώ έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρά σου από τη φθορά. Εκτός των άλλων συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Κουρκουμάς
Χρήσεις: Ο κουρκουμάς έχει γήινη γεύση και χρησιμοποιείται σε κάρυ, σούπες, μαρινάδες, ακόμα και smoothies ή latte (γνωστό ως "χρυσό γάλα").
Οφέλη: Ο κουρκουμάς, γνωστός και ως το "χρυσό μπαχαρικό", είναι ένα από τα πιο ευεργετικά μπαχαρικά για την υγεία σου. Περιέχει την κουρκουμίνη, μια ισχυρή βιοδραστική ουσία με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η οποία χαρίζει στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό χρυσαφί χρώμα του.
Η κουρκουμίνη βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, κάνοντας τον κουρκουμά πολύτιμο για τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, και για την προστασία από φλεγμονώδεις ασθένειες.
Η ίδια ουσία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας τα κύτταρα από τη φθορά και μειώνοντας τον κίνδυνο εκφυλιστικών ασθενειών, όπως η γήρανση και ο καρκίνος. Ο κουρκουμάς συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ενώ ενισχύει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, προστατεύοντας την καρδιά σου.
Τσίλι (Ξηρό ή σε σκόνη)
Χρήσεις: Το τσίλι δίνει ένταση σε μαγειρευτά, σάλτσες, tacos, stir-fries και μαρινάδες.
Οφέλη: Το τσίλι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, προστατεύοντας την καρδιά. Η καψαϊκίνη –η οποία βρίσκεται σε αφθονία στο τσίλι κι όπως προαναφέραμε- έχει αναλγητικές ιδιότητες, μειώνοντας πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς.
Συν τοις άλλοις είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις, ενώ τέλος διεγείρει την κυκλοφορία, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία των αιμοφόρων αγγείων.
Πάπρικα (Γλυκιά και καυτερή)
Χρήσεις: Η πάπρικα είναι ιδανική για σούπες, πατάτες, κρέατα και πιάτα με αυγά. Χρησιμοποιείται επίσης σε μείγματα μπαχαρικών, κι είναι απαραίτητο συστατικό ενός πετυχημένου μπάρμπεκιου.
Οφέλη: Η πάπρικα περιέχει βιταμίνη C και καροτενοειδή, που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν την υγεία του δέρματος. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνες A και E βοηθά το ανοσοποιητικό σου να λειτουργεί αποτελεσματικά.
Παράλληλα η πάπρικα ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η βιταμίνη Α που περιέχει προστατεύει την όραση και μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Τζίντζερ
Χρήσεις: Το τζίντζερ χρησιμοποιείται φρέσκο, σε σκόνη ή σε μορφή ελαίου. Ταιριάζει σε σούπες, stir-fries, γλυκά, τσάι και smoothies για να τα απογειώσει γευστικά.
Οφέλη: Το τζίντζερ είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει τη ναυτία, είτε πρόκειται για ταξιδιωτική δυσφορία, εγκυμοσύνη, είτε παρενέργειες από θεραπείες. Επιπρόσθετα οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στη μείωση του πόνου σε περιπτώσεις όπως η αρθρίτιδα και οι μυϊκοί πόνοι. Το τζίντζερ παράλληλα ενισχύει την παραγωγή πεπτικών ενζύμων, προλαμβάνει το φούσκωμα και ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές.
Σκόρδο σε σκόνη
Χρήσεις: Το σκόρδο σε σκόνη χρησιμοποιείται σε μαρινάδες, σάλτσες, πίτσες και κρέατα. Μπορείς να το προσθέσεις σε λαχανικά ή ζυμαρικά για πιο έντονη γεύση.
Οφέλη: Εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ενώσεις θείου, όπως η αλισίνη, το σκόρδο σε σκόνη μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Οι αντιμικροβιακές και αντιιικές ιδιότητες του σκόρδου βοηθούν το σώμα σου να καταπολεμά λοιμώξεις και κρυολογήματα. Το σκόρδο συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ οι αντιοξειδωτικές ενώσεις του προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
Τέλος, το σκόρδο ενισχύει την παραγωγή ενζύμων στο πεπτικό σύστημα, προάγοντας την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Μοσχοκάρυδο
Χρήσεις: Το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται σε πουρέ πατάτας, σούπες, γλυκά και ζεστά ροφήματα, όπως σοκολάτα ή καφές απογειώνοντας το pairing μαζί τους.
Οφέλη: Το μοσχοκάρυδο βοηθά στη μείωση της δυσπεψίας, του φουσκώματος και της ναυτίας, ενώ διεγείρει την παραγωγή πεπτικών ενζύμων. Παράλληλα βοηθά στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας γιατί περιέχει μυριστικίνη, μια ουσία που υποστηρίζει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την υγεία του νευρικού συστήματος. Τέλος, το μοσχοκάρυδο καταπραΰνει πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς, χάρη στις φυσικές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του.