Τα οφέλη της «αποσύνδεσης» από τη δουλειά

Άσε κάτω επιτέλους το κινητό και σταμάτα να απαντάς σε email που αφορούν τη δουλειά ενώ έχεις φύγει από αυτή. Αντ’ αυτού διάβασε όσα σημαντικά έχουμε να σου πούμε.

Τα οφέλη της «αποσύνδεσης» από τη δουλειά

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η εργασία συνδέεται όλο και περισσότερο με την καθημερινή μας ζωή, ειδικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Δυστυχώς είναι πολύ εύκολο να βρεθείς προσκολλημένος στα επαγγελματικά καθήκοντα ακόμα και μετά το πέρας του ωραρίου, ελέγχοντας email, απαντώντας σε μηνύματα ή γράφοντας μια λίστα εκκρεμοτήτων για τις επόμενες μέρες. Άσε κάτω το ρημάδι το κινητό και σταμάτα να τσεκάρεις τα καταραμένα email, καθώς η δουλειά σου τελείωσε και πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να χαλαρώσεις.

Μας συγχωρείς για τον τόνο μας αλλά καλό είναι να μάθεις πως η συνειδητή «αποσύνδεση» από τη δουλειά κάθε φορά που τελειώνεις είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία σου. Αν τώρα δεν μας πιστεύεις καλό είναι να τσεκάρεις τη λίστα με τα οφέλη που προκύπτουν για τον εαυτό σου όταν αποσυνδέεσαι από κάθε είδους εργασιακό ζήτημα, επιστρέφοντας σπίτι.

Βελτίωση της ψυχικής υγείας

Όταν συνεχίζεις να ασχολείσαι με τη δουλειά εκτός ωραρίου, το μυαλό σου δεν έχει τον χρόνο να ξεκουραστεί. Η συνεχής έκθεση σε επαγγελματικές απαιτήσεις αυξάνει τα επίπεδα άγχους και μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout). Η αποσύνδεση σου επιτρέπει να χαλαρώσεις και να μειώσεις την ψυχική φόρτιση, προστατεύοντας την ψυχική σου υγεία.

Τι μπορείς να κάνεις:

Κλείσε τις ειδοποιήσεις από εφαρμογές εργασίας εκτός ωραρίου.

Θέσε όρια στο πότε και πώς θα απαντάς σε επαγγελματικά μηνύματα.

Προστασία της σωματικής υγείας

Η χρόνια υπερκόπωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο, κόπωση και αύξηση του στρες, που συνδέονται με προβλήματα όπως υπέρταση και καρδιαγγειακές παθήσεις. Η αποσύνδεση από τη δουλειά βοηθά το σώμα σου να ξεκουραστεί και να ανακάμψει, προσφέροντάς σου καλύτερη ποιότητα ύπνου και μεγαλύτερη ενέργεια την επόμενη μέρα.

Τι μπορείς να κάνεις:

Δοκίμασε να καθιερώσεις μια ρουτίνα χαλάρωσης πριν τον ύπνο.

Αφιέρωσε χρόνο σε σωματική άσκηση και ευεξία, όπως γυμναστική, πιλάτες γιόγκα ή περίπατο.

Καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής

Η αποσύνδεση σου επιτρέπει να αφιερώσεις ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σου ή σε δραστηριότητες που σε ευχαριστούν. Η καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής βελτιώνει την ποιότητα των σχέσεων και την προσωπική σου ευτυχία.

Τι μπορείς να κάνεις:

Δώσε προτεραιότητα σε δραστηριότητες που σε γεμίζουν, όπως τα χόμπι σου.

Φρόντισε να περνάς χρόνο με ανθρώπους που αγαπάς, χωρίς περισπασμούς από τη δουλειά.

Αύξηση παραγωγικότητας και δημιουργικότητας

Η ξεκούραση επιτρέπει στο μυαλό να «φορτίσει» και ενισχύει την ικανότητά σου να σκέφτεσαι δημιουργικά και να λαμβάνεις καλύτερες αποφάσεις. Έτσι, όταν επιστρέφεις στη δουλειά μετά από αποσύνδεση, μπορείς να είσαι πιο αποδοτικός και συγκεντρωμένος.

Τι μπορείς να κάνεις:

Δοκίμασε να κάνεις μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Χρησιμοποίησε τεχνικές όπως το "time blocking" (μια μέθοδος διαχείρισης χρόνου που χωρίζει την ημέρα σε μπλοκ χρόνου αφιερωμένα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες ή εργασίες) για καλύτερη διαχείριση χρόνου.

Παίρνεις ξανά τον έλεγχο της ζωής σου

Η συνήθεια να ασχολείσαι συνεχώς με τη δουλειά μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο της καθημερινότητάς σου. Η αποσύνδεση σε βοηθά να βάλεις όρια και να θέσεις προτεραιότητες με βάση τις δικές σου ανάγκες. Είναι ένας τρόπος να ανακτήσεις την αυτονομία σου και να ζεις με περισσότερη επίγνωση.

Τι μπορείς να κάνεις:

Οριοθέτησε τον χρόνο εργασίας και απόλαυσε τις στιγμές εκτός δουλειάς χωρίς ενοχές.

Ενσωμάτωσε τεχνικές ενσυνειδητότητας (mindfulness)-τσέκαρε το διαφωτιστικό βίντεο- στην καθημερινότητά σου, ώστε να είσαι παρών στη στιγμή.

Κι η καριέρα σου θα σε ευγνωμονεί μακροπρόθεσμα

Η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή βοηθά στην πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης. Αν διαχειρίζεσαι καλύτερα τον χρόνο και την ενέργειά σου, μπορείς να παραμείνεις παραγωγικός και ευχαριστημένος με τη δουλειά σου μακροπρόθεσμα, αποφεύγοντας την ψυχολογική εξάντληση.

Τι μπορείς να κάνεις:

Αν παρατηρείς σημάδια κόπωσης, πάρε άδεια ή διάλειμμα χωρίς τύψεις.

Επικοινώνησε με τον εργοδότη σου αν χρειάζεσαι περισσότερο ευέλικτο ωράριο.

Ανάπτυξη υγιών συνθηκών εργασίας

Όταν οι εργαζόμενοι δίνουν προτεραιότητα στην αποσύνδεση, ενθαρρύνεται μια κουλτούρα που προάγει την ευεξία και την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ τους. Αυτό συνεπακόλουθα όχι μόνο βελτιώνει το ηθικό των συναδέλφων αλλά συμβάλλει και σε ένα πιο υγιές εργασιακό περιβάλλον που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.

Τι μπορείς να κάνεις:

Μοιράσου τις εμπειρίες και τις στρατηγικές σου με συναδέλφους.

Αν έχεις ηγετικό ρόλο, δώσε το παράδειγμα προωθώντας την ισορροπία εργασίας-ζωής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v