Πώς να αποφύγεις τους ενοχλητικούς συναδέλφους;

Έχεις πέσει σε πολύ ενοχλητικούς συναδέλφους; Ψάχνεις εναγωνίως τρόπους να τους αποφεύγεις πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια της δουλειάς; Έλα μαζί μας να γίνουμε πολλοί.

Πώς να αποφύγεις τους ενοχλητικούς συναδέλφους;

Οι σχέσεις στο χώρο εργασίας μπορεί να είναι δύσκολες, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με συναδέλφους που είναι ενοχλητικοί ή απλώς δεν ταιριάζουν με το χαρακτήρα σου. Είναι σημαντικό να μπορείς να προστατεύσεις την ηρεμία σου και να διατηρήσεις την παραγωγικότητά σου, χωρίς να επηρεάσεις αρνητικά τις επαγγελματικές σου σχέσεις. Για αυτό θα σου χρειαστούν οι χρήσιμες συμβουλές που αλιεύσαμε διαδικτυακά και θα σε κάνουν ξεφτέρι στην αποφυγή των ενοχλητικών συναδέλφων σου, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η συνεργασία και το κλίμα στη δουλειά.

Διατήρησε την ευγένεια αλλά βάλε τα όρια σου

Όταν χρειάζεται να συνεργαστείς με κάποιον που θεωρείς ενοχλητικό, είναι σημαντικό να παραμένεις ευγενικός. Ωστόσο, πρέπει να θέσεις όρια. Μάθε να λες «όχι» όταν κάποιος προσπαθεί να πάρει περισσότερο χρόνο από αυτόν που έχεις διαθέσιμο. Μπορείς να πεις κάτι όπως: «Συγγνώμη, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι πολύ απασχολημένος. Μπορούμε να μιλήσουμε αργότερα;»

Χρησιμοποίησε τη γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος μπορεί να μεταδώσει πολλά. Αν θέλεις να αποτρέψεις κάποιον από το να σε προσεγγίσει, χρησιμοποίησε κλειστή γλώσσα του σώματος, όπως να κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια ή να στρέφεις το σώμα σου μακριά. Το βλέμμα που δείχνει ότι είσαι απασχολημένος μπορεί επίσης να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Προσοχή ωστόσο στην αγένεια!

Φόρα ακουστικά

Ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την ανεπιθύμητη προσοχή είναι να φοράς ακουστικά. Ακόμα κι αν δεν ακούς κάτι συγκεκριμένο, η εικόνα των ακουστικών μπορεί να κάνει τους άλλους να διστάσουν να σε ενοχλήσουν, πιστεύοντας ότι είσαι συγκεντρωμένος στη δουλειά σου.

Δημιούργησε έναν ήρεμο χώρο εργασίας

Αν είναι δυνατόν, προσπάθησε να τοποθετήσεις το γραφείο σου σε σημείο που σου επιτρέπει να ελέγχεις τις αλληλεπιδράσεις. Ένας χώρος με λιγότερη κίνηση ή μακριά από τις κοινόχρηστες περιοχές θα σε βοηθήσει να έχεις τον έλεγχο του περιβάλλοντός σου. Αν η εργασία σου επιτρέπει την επιλογή της τηλεργασίας, μπορείς επίσης να διαπραγματευτείς περισσότερες ημέρες εργασίας από το σπίτι.

Τα προγραμματισμένα ραντεβού θα σε σώσουν

Αν οι ενοχλητικοί συνάδελφοι σε διακόπτουν συνεχώς, προσπάθησε να τους ενθαρρύνεις να προγραμματίζουν ραντεβού για τις συζητήσεις τους. Μπορείς να τους πεις: «Θα προτιμούσα να ορίσουμε μια ώρα για να το συζητήσουμε αυτό, έτσι ώστε να μπορέσω να συγκεντρωθώ στο θέμα».

Απομακρύνσου διακριτικά

Αν η κατάσταση είναι πιο επίμονη, μπορείς να απομακρυνθείς διακριτικά. Αν βρίσκεσαι σε έναν χώρο όπου δεν μπορείς να αποφύγεις τη συνομιλία, αναζήτησε μια ευκαιρία να ολοκληρώσεις την κουβέντα ευγενικά και να επιστρέψεις στη δουλειά σου, λέγοντας κάτι όπως: «Καλή η παρέα σας, αλλά πρέπει να γυρίσω στο γραφείο, γιατί το deadline μου είναι πολύ αυστηρό και θα βρω μπελά».

Κράτησε αποστάσεις στο διαδίκτυο και στα social media

Οι ενοχλητικοί συνάδελφοι δεν περιορίζονται μόνο στον φυσικό χώρο. Στην εποχή της τηλεργασίας και της συνεχούς συνδεσιμότητας, μπορεί να δέχεσαι ενοχλητικά μηνύματα ή emails. Μην απαντάς αμέσως σε μηνύματα που δεν είναι επείγοντα, και μην διστάζεις να χρησιμοποιήσεις τη δυνατότητα "Μην Ενοχλείτε" στις εφαρμογές επικοινωνίας.

Απευθύνσου στον προϊστάμενο αν χρειαστεί

Αν κάποιος συνάδελφος είναι υπερβολικά πιεστικός ή ακόμα και τοξικός, μη διστάσεις να απευθυνθείς στον προϊστάμενό σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου και να ζητάς υποστήριξη όταν οι σχέσεις στον εργασιακό χώρο επηρεάζουν αρνητικά την αποδοτικότητά σου και την ψυχική σου υγεία. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να σου γυρίσει μπούμερανγκ κάτι τέτοιο, για αυτό κράτα το ως τελευταία λύση.

Αναζήτησε συμμάχους

Είναι πολύ πιθανό να μην είσαι ο μόνος που βρίσκει ενοχλητική τη συμπεριφορά κάποιου συναδέλφου. Αναζήτησε άλλους συναδέλφους με τους οποίους μπορείς να έχεις μια θετική και υποστηρικτική σχέση. Οι σύμμαχοι μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφύγεις τις αλληλεπιδράσεις με τους ενοχλητικούς συναδέλφους και να δημιουργήσεις ένα πιο άνετο περιβάλλον εργασίας.

Εστίασε στην εργασία σου

Τέλος, η καλύτερη άμυνα έναντι των ενοχλητικών συναδέλφων είναι να εστιάζεις στην εργασία σου. Όταν δείχνεις ότι είσαι επικεντρωμένος και αφοσιωμένος στις ευθύνες σου, οι άλλοι είναι λιγότερο πιθανό να σε διακόψουν χωρίς λόγο. Η αφοσίωση στην εργασία σου θα σε βοηθήσει επίσης να κρατήσεις την απόσταση που χρειάζεσαι για να παραμείνεις παραγωγικός και ήρεμος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v