Πώς θα καταλάβουμε την κατάθλιψη στους ηλικιωμένους;
Η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία συχνά περνά απαρατήρητη. Ποια είναι τα σημάδια που φανερώνουν πρόβλημα;
Η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία συχνά περνά απαρατήρητη. Ποια είναι τα σημάδια που φανερώνουν πρόβλημα;
Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους είναι ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα που συνήθως περνά απαρατήρητο λόγω των διαφορών στα συμπτώματα, σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες.
Αντί για έντονη θλίψη, η κατάθλιψη σε άτομα τρίτης ηλικίας μπορεί να εκδηλώνεται μέσω αλλαγών στη σωματική υγεία, όπως απώλεια ενέργειας, προβλήματα στον ύπνο, μειωμένη όρεξη ή σωματικοί πόνοι.
Ποια σημάδια «δείχνουν» ότι υπάρχει πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης;
Αλλαγές στη διάθεση και συμπεριφορά
Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλεί συνεχείς αισθήσεις απελπισίας, ενοχής ή αδυναμίας. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να γίνονται πιο αποσυρμένοι κοινωνικά, αποφεύγοντας δραστηριότητες που άλλοτε τους ευχαριστούσαν. Επίσης, η ευερεθιστότητα ή η απογοήτευση χωρίς προφανή αιτία μπορεί να είναι ένδειξη ψυχικής επιβάρυνσης.
Σωματικά συμπτώματα
Η κατάθλιψη συχνά συνδέεται με σωματικούς πόνους, όπως πονοκεφάλους ή προβλήματα στην κοιλιά, που δεν μπορούν να εξηγηθούν από κάποια φυσική αιτία. Η σωματική κόπωση χωρίς λόγο είναι ένα ακόμα προειδοποιητικό σημάδι.
Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου και διατροφής
Η διαταραγμένη όρεξη ή απώλεια ενδιαφέροντος για το φαγητό είναι κοινά σημάδια κατάθλιψης. Παράλληλα, τα προβλήματα ύπνου, είτε πρόκειται για υπερβολικό ύπνο είτε για αϋπνία, αποτελούν σημαντικά συμπτώματα.
Αδυναμία συγκέντρωσης
Οι ηλικιωμένοι με κατάθλιψη συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν ή να λάβουν αποφάσεις. Αυτή η δυσκολία μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ανικανότητας και να μειώσει την ποιότητα ζωής τους.
Απώλεια ενδιαφέροντος για την προσωπική φροντίδα
Η παραμέληση της προσωπικής υγιεινής ή της εμφάνισης μπορεί να υποδεικνύει καταθλιπτική διάθεση. Αυτή η αδιαφορία για καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να είναι ένα βασικό σημάδι ψυχολογικής αποδιοργάνωσης.
Αυξημένη χρήση αλκοόλ ή φαρμάκων
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρησιμοποιούν φάρμακα ή αλκοόλ ως τρόπο αυτοθεραπείας, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη.
Αλλαγές στη μνήμη ή στην πνευματική λειτουργία
Η κατάθλιψη μπορεί να συνδεθεί με γνωστικές δυσκολίες, όπως προβλήματα μνήμης. Αυτό μπορεί να συγχέεται με άνοια, κάτι που καθιστά τη διάγνωση πιο δύσκολη.
Απομόνωση και μοναξιά
Η μοναξιά, η οποία είναι πολύ συχνή στην τρίτη ηλικία, μπορεί να οδηγήσει ή να επιδεινώσει την κατάθλιψη. Ειδικά οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους ή έχουν χάσει τον σύντροφό τους μπορεί να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο.
Ψυχολογική κόπωση
Η συνεχής ψυχολογική κόπωση και η αίσθηση ότι η ζωή δεν έχει νόημα μπορεί να είναι ένδειξη μιας βαθιάς ψυχολογικής κατάστασης που απαιτεί θεραπευτική παρέμβαση.
Πώς την αντιμετωπίζουμε;
Η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη σε κάθε ηλικία και ένας συνδυασμός ψυχοθεραπείας, φαρμακευτικής αγωγής και κοινωνικής υποστήριξης είναι πιθανό να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας.
Όμως, σημαντικό ρόλο παίζει η αναγνώριση των συμπτωμάτων από την οικογένεια και τους φίλους, ώστε ο ηλικιωμένος να λάβει άμεσα βοήθεια.
Το τακτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, η άσκηση και η ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών είναι επίσης σημαντικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Με πληροφορίες από National Institute on Aging, greatseniorliving.com