Γιατί οι γυναίκες θέλουν λιγότερο σεξ αφού κάνουν παιδιά;

H μητρότητα μπορεί να προκαλέσει μειωμένη λίμπιντο και η διάθεση για σεξ να μεωθεί. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί οι γυναίκες θέλουν λιγότερο σεξ αφού κάνουν παιδιά;

Οι τεράστιες ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές που βιώνει μια νέα μητέρα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την σεξουαλική της επιθυμία και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η ζωή της αλλάζει άρδην, το σώμα της το ίδιο και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει είναι πολλές.

Ας δούμε αναλυτικά πού μπορεί να οφείλεται η μειωμένη διάθεση για σεξ μιας νέας μητέρας.

Κούραση και εξάντληση

Η μητρότητα είναι μια από τις πιο κουραστικές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Ο θηλασμός, το ατελείωτο ξενύχτι, η φροντίδα του μωρού και οι νέες ευθύνες που, θα έπρεπε να είναι αλλά συνήθως δεν είναι, μοιρασμένες 50-50 στο ζευγάρι, διαμορφώνουν μια καθημερινότητα γεμάτη εξάντληση, νεύρα και κόπωση. Πώς να έχει κανείς ενέργεια για σεξ στο τέλος της ημέρας μετά από όλα αυτά;

Ορμονικές αλλαγές

Το σώμα της γυναίκας μετά τον τοκετό βιώνει τεράστιες ορμονικές αλλαγές. Τα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων μειώνονται δραστικά, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη λίμπιντο. Επίσης, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η παραγωγή της ορμόνης προλακτίνης αυξάνεται, κάτι που βοηθά στην παραγωγή γάλακτος, όμως μπορεί να καταστείλει τη σεξουαλική επιθυμία. 

Ψυχολογική επιβάρυνση

Οι ψυχολογικές απαιτήσεις της μητρότητας, όπως το άγχος για την υγεία του παιδιού και η προσαρμογή στη νέα κατάσταση, δημιουργούν ένα γενικότερο κράμα συνθηκών που μπορεί να μειώσει τη διάθεση για σεξ. Πολλές γυναίκες έχουν όλη την προσοχή τους στραμμένη στο παιδί, με αποτέλεσμα να μην έχουν χρόνο ή διάθεση για προσωπικές στιγμές με τον σύντροφό τους.

Αλλαγές στο σώμα και μειωμένη αυτοπεποίθηση

Το σώμα της γυναίκας αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Η αύξηση βάρους, οι ραγάδες στο δέρμα, η χαλάρωση και άλλες φυσιολογικές αλλαγές επηρεάζουν την εικόνα που έχει η γυναίκα για τον εαυτό της και πιθανώς της προκαλούν ανασφάλεια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοπεποίθηση και να επηρεάσει τη διάθεση για σεξ. Όταν μια γυναίκα δεν αισθάνεται άνετα με το σώμα της, όπως και ένας άντρας, ενδέχεται να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή, λόγω ανασφάλειας ή αμηχανίας.

Είναι η «μητρική ταυτότητα» η απώλεια της σεξουαλικότητας;

Η απάντηση δεν είναι πάντα σαφής. Για πολλές γυναίκες, η μητρότητα αλλάζει την αίσθηση της ταυτότητας. Μια νέα μητέρα μπορεί να ξεκινήσει να βλέπει τον εαυτό της αρχικά ως μητέρα και δευτερευόντως ως σύντροφο, γεγονός που ενδέχεται να διαταράξει τον ρόλο της στη σχέση και να την κάνει να απομακρυνθεί από την σεξουαλική της πλευρά. Ενδέχεται μάλιστα, η συνεχής φυσική επαφή με το μωρό να την κάνει να νιώσει «χορτασμένη» από επαφή, και να μην αποζητά ερωτική οικειότητα.

Προβλήματα μετά τον τοκετό

Μετά τον τοκετό, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή λόγω τραυματισμού ή ράμματα, ορμονικές αλλαγές που προκαλούν ξηρότητα στον κόλπο, ή ακόμα και ψυχολογικές καταστάσεις όπως η επιλόχειος κατάθλιψη μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε νέα μητέρα βιώνει τη μητρότητα διαφορετικά και οι αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία είναι απόλυτα φυσιολογικές. Ο/η σύντροφος λοιπόν οφείλει να είναι υπομονετικός και να βοηθάει όσο πρέπει στην φροντίδα του μωρού. Η επικοινωνία και η αλληλοκατανόηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης. Αν πάλι αυτή πάψει να υπάρχει και οι τριβές συνεχίζονται για καιρό, τότε ένας ειδικός ψυχολόγος/σύμβουλος σχέσης μπορεί να είναι χρήσιμος.

Με πληροφορίες από WebMD, Healthline, APA

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v