Πώς θα νικήσεις την καμπούρα

Οι ώμοι σου γέρνουν μπροστά, κρεμασμένοι, το κεφάλι σου θυμίζει χελώνας και η σπονδυλική σου στήλη είναι κυφωτική; Ώρα να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

Πώς θα νικήσεις την καμπούρα

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας κάθε χρόνο παραπονούμενοι ότι πονάνε και νιώθουν ότι το σώμα τους είναι δυσλειτουργικό λόγω κακής στάσης σώματος.

Και μπορεί οι κλινικές μελέτες να μην έχουν βρει κάποια απευθείας σύνδεση της κακής στάσης με τις ενοχλήσεις σε σημεία όπως η μέση ή ο αυχένας, όμως τα ανέκδοτα στοιχεία είναι σαφή: η στάση του σώματος έχει σημασία και μια σωστή στάση μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, αλλά και να δείχνεις πιο ωραί@.

Αν νιώθεις ότι η στάση σου θέλει δουλίτσα, θα πρέπει να αποδεχτείς ότι κάτι τέτοιο θα χρειαστεί χρόνο και συνέπεια. Μην περιμένεις «γρήγορες διορθώσεις».

Αν πάλι δεν ξέρεις τι είναι σωστή στάση και τι όχι, τότε ρίξε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο με την αξιολόγηση της στάσης μιας νεαρής κοπέλας, στην οποία εντοπίζονται μερικές πολύ κοινές κακές ευθυγραμμίσεις σε αρθρώσεις, κοινές σε πολύ κόσμο και πιθανώς να τις έχεις κι εσύ αν διαβάζεις τώρα αυτές τις γραμμές.

Οι πιο βασικές είναι οι εξής:

* Κεφάλι που γέρνει προς τα μπρος, σαν το κεφάλι της χελώνας

* Ώμοι «πεσμένοι» μπροστά, με έσω στροφή 

* Αδύναμη άνω πλάτη με κυφωτική θέση, σαν «στρογυλεμμένη»

* Στενός και μαζεμένος θώρακας

Παρατηρείς ομοιότητες με τη στάση σου; Πολύ πιθανό και είναι λογικό αν δεν γυμνάζεσαι ή/και αν περνάς πολλές ώρες καθισμένος σε μια οθόνη ή ένα γραφείο.

Πώς μπορείς λοιπόν να την αλλάξεις αν δεν έχεις κάποιον έμπειρο να σε βοηθήσει - αν και θα έπρεπε; Δες παρακάτω μερικές ασκήσεις που μπορεί να σε βοηθήσουν.

Προσοχή όμως. Αν πονάς ή έχεις οποιαδήποτε έντονη ενόχληση πέρα από τις τυπικές, οι παρακάτω ασκήσεις μπορεί να μην είναι για σένα. Καλύτερα να ζητήσεις τη γνώμη κάποιου ειδικού πριν τις δοκιμάσεις ή ακόμα καλύτερα να του πεις να σου προτείνει ποιες ταιριάζουν στην περίπτωσή σου.

Περπάτημα: Ναι, δεν το περίμενες αυτό, όμως το συχνό και σωστό περπάτημα μπορεί να βοηθήσει. Αρκεί να περπατάς κοιτώντας μπροστά, με ίσιο το σώμα σου. Προσπάθησε να περπατάς τουλάχιστον 30-40 λεπτά κάθε μέρα.

Facepulls: Γυμνάζουν τους μυς της άνω πλάτης (ρομβοειδείς, τραπεζοειδείς) οι οποίοι ελέγχουν την ωμική ζώνη και αναστρέφουν την κυφωτική θέση. Κάνε 2-3 σετ των 15 επαναλήψεων 2-3 φορές την εβδομάδα.

Κωπηλατική με βάρος του σώματος: Επίσης γυμνάζει τους μυς της άνω πλάτης και βοηθά στην ορθοσωμία αν εκτελεστεί σωστά. Μπορείς να την κάνεις με έναν ιμάντα άσκησης ή στο γυμναστήριο στο Smith για 2-3 σετ των 15-20 επαναλήψεων, αλλάζοντας την κλίση για να τη δυσκολέψεις/ευκολύνεις.

Μονόζυγο: Βοηθάει στην κινητικότητα των ώμων και αποσυμφορεί την σπονδυλική στήλη, ενώ γυμνάζει και τους μυς της πλάτης. Ξεκίνα με λάστιχο ή σε μηχάνημα και κάνε όσες περισσότερες επαναλήψεις μπορείς με σωστή τεχνική για 2-3 σετ.

Κρεμάσματα: Δοκίμασε να κρεμαστείς από ένα μονόζυγο για 20 δευτερόλεπτα μέχρι… όσο μπορείς και κάν’το συχνά μέσα στη μέρα. Το κρέμασμα διατείνει όλο το σώμα, πέρα από το να δυναμώνει την λαβή σου, και αποσυμφορεί την σπονδυλική στήλη.

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v