Πώς να μην ξεπαραδιαστείς με τα σχολικά ψώνια;

Αν είσαι γονιός και μπατζετάρεις ήδη για τις επερχόμενες σχολικές αγορές, τότε είναι βέβαιο ότι χρειάζεσαι μια χείρα βοηθείας.

Πώς να μην ξεπαραδιαστείς με τα σχολικά ψώνια;

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκεται πια προ των πυλών κι ήδη οι περισσότεροι γονείς έχουν βγάλει έξω τα τεφτέρια τους προσπαθώντας τα υπολογίσουν το διόλου ευκαταφρόνητο μπάτζετ που πρέπει να βγει από τον οικογενειακό προϋπολογισμό κι αφορά τα έξοδα για τα σχολικά είδη. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις το κόστος και να εξοικονομήσεις χρήματα χωρίς να στερήσεις από τα παιδιά σου τα απαραίτητα.

Κάνε μια λίστα με τα απαραίτητα

Πριν βγεις στα μαγαζιά, φτιάξε μια λίστα με τα είδη που χρειάζονται τα παιδιά σου. Δες τι ακριβώς απαιτεί το σχολείο και τι υπάρχει ήδη στο σπίτι. Μην αγοράζεις πράγματα που δεν είναι απαραίτητα. Έτσι, θα έχεις ένα συγκεκριμένο στόχο και θα αποφύγεις τις περιττές αγορές.

Έλεγξε τα παλιά σχολικά είδη

Πριν αγοράσεις καινούρια, ρίξε μια ματιά στα σχολικά είδη που έχουν απομείνει από την προηγούμενη χρονιά. Πιθανότατα υπάρχουν μολύβια, τετράδια ή τσάντες που είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Έτσι, θα χρειαστεί να αγοράσεις λιγότερα πράγματα.

Σύγκρινε τιμές online και στα καταστήματα

Πριν αγοράσεις κάτι, κάνε μια έρευνα αγοράς τόσο στα φυσικά καταστήματα όσο και online. Συχνά θα βρεις μεγάλες διαφορές στις τιμές των ίδιων προϊόντων. Επίσης, πολλά καταστήματα προσφέρουν εκπτώσεις και προσφορές στο διαδίκτυο, τις οποίες μπορείς να εκμεταλλευτείς.

Αγόρασε σε μεγάλες ποσότητες

Ορισμένα είδη, όπως χαρτικά, στυλό ή μολύβια, μπορείς να τα αγοράσεις σε μεγαλύτερες ποσότητες για να εξοικονομήσεις χρήματα μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, αν γνωρίζεις άλλους γονείς, μπορείτε να κάνετε κοινές αγορές και να μοιραστείτε το κόστος.

Προτίμησε προϊόντα χωρίς επώνυμα λογότυπα

Τα σχολικά είδη με επώνυμα λογότυπα είναι συχνά ακριβότερα. Εάν δεν είναι απαραίτητα, προτίμησε απλά και ποιοτικά προϊόντα που είναι πιο οικονομικά. Τα παιδιά συνήθως δεν χρειάζονται τα πιο ακριβά αντικείμενα για να έχουν μια καλή σχολική εμπειρία.

Περίμενε τις εκπτώσεις

Αν δεν είναι απαραίτητο να αγοράσεις όλα τα σχολικά είδη αμέσως, μπορείς να περιμένεις τις εκπτώσεις του φθινοπώρου. Τότε, θα βρεις πολλά είδη σε πολύ καλύτερες τιμές. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, πολλές αγορές μπορείς να τις κάνεις με μερική καθυστέρηση.

Φτιάξε μόνος σου κάποια είδη

Αν έχεις χρόνο και διάθεση, μπορείς να φτιάξεις μόνος σου κάποια σχολικά είδη, όπως σημειωματάρια, καλύμματα για βιβλία ή ακόμα και μολυβοθήκες. Έτσι, όχι μόνο θα εξοικονομήσεις χρήματα, αλλά θα δημιουργήσεις και μοναδικά αντικείμενα που τα παιδιά σου θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα.

Αντάλλαξε με άλλους γονείς

Μπορείς να επικοινωνήσεις με άλλους γονείς και να ανταλλάξετε σχολικά είδη που δεν χρειάζεστε πλέον. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποκτήσεις καινούρια πράγματα χωρίς να ξοδέψεις καθόλου χρήματα. Μπορείς να οργανώσεις μια μικρή συνάντηση για ανταλλαγή ειδών ή να το κάνεις μέσω διαδικτύου.

Μην παρασυρθείς από τις προσφορές

Πολλά καταστήματα προσελκύουν τους καταναλωτές με προσφορές και εκπτώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεσαι όλα όσα προτείνουν. Πριν αγοράσεις κάτι, σκέψου αν το χρειάζεσαι πραγματικά. Η καλύτερη τακτική είναι να ακολουθήσεις τη λίστα που έχεις φτιάξει από την αρχή.

Δώσε προτεραιότητα στην ποιότητα

Παρόλο που η εξοικονόμηση χρημάτων είναι σημαντική, μην ξεχνάς την ποιότητα. Κάποια φθηνά προϊόντα μπορεί να μην αντέξουν και να χρειαστεί να τα αντικαταστήσεις σύντομα, πράγμα που τελικά θα σε κοστίσει περισσότερο. Αναζήτησε προϊόντα που έχουν καλή ποιότητα σε προσιτή τιμή.

Με αυτά τα απλά βήματα, μπορείς να κάνεις τις αγορές σου πιο οικονομικές και ταυτόχρονα να παρέχεις στα παιδιά σου ό,τι χρειάζονται για μια επιτυχημένη σχολική χρονιά. Ο προγραμματισμός και η προσοχή στις λεπτομέρειες θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις περιττά έξοδα και να αξιοποιήσεις καλύτερα τον προϋπολογισμό σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v