Πώς θα προστατεύσεις την καρδιά σου στην εμμηνόπαυση

Η «είσοδος» στην εμμηνόπαυση εγκυμονεί κινδύνους μεταξύ άλλων και για την καρδιά σου. Πώς θα προστατευτείς;

Πώς θα προστατεύσεις την καρδιά σου στην εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση συνήθως ξεκινά μετά τα 50 και αποτελεί μια περίοδο στην οποία το σώμα περνά μια σειρά αλλαγών.

Όπως διαβάζουμε στη σελίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η πτώση των οιστρογόνων που προστατεύουν τη καρδιά κατά την αναπαραγωγική ηλικία, αυξάνει την πιθανότητα καρδιοπάθειας. 

Ο λόγος είναι πως τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους και γίνονται πιο σκληρά και η αρτηριακή πίεση και η κακή χοληστερόλη (LDL) αυξάνονται. Έτσι, καθώς το γυναικείο σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες ορμονολογικές του συνθήκες, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα το σωματικό βάρος να αυξάνεται και να μετατρέπεται κυρίως σε κοιλιακό λίπος.

Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και μία αυξημένη ανοχή στην ινσουλίνη και κάποιες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 που είναι ένας από τους παράγοντες για τυχόν εκδήλωση εμφράγματος.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να προστατεύσεις την καρδιά σου;

Διατήρησε υγιές βάρος

Προσπάθησε να διατηρήσεις το σωματικό σου βάρος σε υγιή επίπεδα. Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα.

Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή

Περιορισμός κορεσμένων και τρανς λιπαρών: Προτίμησε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Κατανάλωσε άφθονα φρούτα και λαχανικά: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά.

Περιόρισε την πρόσληψη αλατιού: Η μείωση του αλατιού μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Ενσωμάτωσε δημητριακά ολικής άλεσης: Προτίμησε τρόφιμα όπως βρώμη, κινόα και καστανό ρύζι, που βοηθούν στη διατήρηση της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα.

Ασκήσου

Αερόβια άσκηση: Προσπάθησε να ασκείσαι τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Το περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση ή η ποδηλασία είναι εξαιρετικές επιλογές.

Άσκηση με βάρη: Ενδυνάμωσε τους μυς σου με ασκήσεις με βάρη ή άλλες αντιστάσεις (μηχανήματα, λάστιχα, ιμάντες κ.α.), που βοηθούν στη διατήρηση της οστικής μάζας και τη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Διάβασε επίσης: Τι είδους άσκηση πρέπει να κάνω στην Εμμηνόπαυση; 

Κόψε το κάπνισμα

Όπως θα ξέρεις, το κάπνισμα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Κατανάλωσε αλκοόλ με μέτρο

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να βλάψει την καρδιά.

Περιόρισε το άγχος

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία. Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή απλές ασκήσεις αναπνοής.

Κάνε τακτικά τσεκ απ

Παρακολούθησε τακτικά την πίεση σου για να προλάβεις τυχόν προβλήματα και κάνε τακτικούς αιματολογικούς ελέγχους για να παρακολουθείς τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.

Με πληροφορίες από heart.org, Mayo Clinic, health.harvard.edu και menopause.org

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v