Πώς θα μάθεις να λες «όχι»

Δεν είναι εύκολο, το ξέρουμε, αλλά με λίγη εξάσκηση και μερικές σοφές συμβουλές όλοι μπορούμε να μάθουμε να λέμε λίγα παραπάνω «όχι».

Πώς θα μάθεις να λες «όχι»

Είναι μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες ενηλικίωσης, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν την περνάνε στα 20-κάτι, αλλά στα 40-κάρι. Τώρα που το σκεφτόμαστε, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες αυτός ακριβώς να είναι ο λόγος που το να μάθεις να λες όχι είναι μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες ενηλικίωσης.

Δεν θα πούμε ψέματα πως είναι εύκολο: Η ανάγκη για αποδοχή, που γίνεται τάση να τους έχουμε όλους ικανοποιημένους, είναι βαθιά ριζωμένη στους περισσότερους ανθρώπους. Θέλει κόπο και προσπάθεια για να ξεριζωθεί, αλλά γίνεται. Και να πώς θα τα καταφέρεις.

Κατανόησε τις προτεραιότητές σου

Σκέψου τι είναι πραγματικά σημαντικό για σένα. Όταν γνωρίζεις τις προτεραιότητές σου, γίνεται πιο εύκολο να απορρίψεις πράγματα που δεν τις εξυπηρετούν. Για παράδειγμα, αν κυνηγάς μια προαγωγή στη δουλειά, είναι καλή ιδέα να μην ξενυχτάς κάθε μέρα με τους φίλους σου. Και το ανάποδο: Αν η κοινωνική σου ζωή είναι αυτή που σε κάνει χαρούμενο/η, και νιώθεις ότι την έχεις παραμελήσει τελευταία, είναι καλή ιδέα να αφήσεις να αναλάβει κάποιος άλλος εκείνο το καινούριο project στη δουλειά.

Άκουσε τα συναισθήματά σου

Εάν νιώθεις πίεση ή άγχος στη σκέψη να πεις «ναι» σε κάτι που σου προτείνουν ή σου ζητάνε, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι πρέπει να πεις «όχι». Αυτό που λέμε ένστικτο είναι πολλές φορές συναίσθημα, το οποίο έχουμε μάθει να φιμώνουμε γιατί ζούμε σε κοινωνίες με διάφορους κανόνες. Παραμένει, όμως, αλάθητο.

Ξεκίνα με μικρά «όχι»

Δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις λέγοντας «όχι» σε σημαντικά θέματα. Δοκίμασε να αρνηθείς μικρά πράγματα και παρατήρησε πώς νιώθεις. Αν δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις τα μικρά από τα μεγάλα, σκέψου για παράδειγμα πως μικρό «όχι» είναι να αρνηθείς μια πρόσκληση για μπύρες μετά τη δουλειά, μεγάλο είναι να αρνηθείς να αναλάβεις νέα καθήκοντα στη δουλειά.

Χρησιμοποίησε απλές και ξεκάθαρες απαντήσεις

Μπορείς να πεις «όχι» με ευγένεια και σεβασμό χωρίς να χρειάζεται να δώσεις εκτενείς εξηγήσεις. Παραδείγματος χάριν, μπορείς να πεις «λυπάμαι αλλά δεν θα μπορέσω» ή «ευχαριστώ για την πρόταση, αλλά δεν θα τα καταφέρω». Έτσι κόβεις και την συζήτηση, και δεν αφήνεις περιθώρια στον άλλο να επιμείνει, σε αντίθεση με το να έλεγες πως έχεις να κάνεις το χ άλλο πράγμα, περίπτωση στην οποία ο συνομιλητής σου θα αντιπρότεινε να αλλάξετε μέρος ή ώρα, να πας πριν ή μετά, να σε βοηθήσει με αυτό που υποτίθεται είχες να κάνεις, και χίλια δύο άλλα που απλά θα έπρεπε να αυξήσουν τον αριθμό των «όχι» που είσαι αναγκασμένος/η να πεις.

Μην φοβάσαι τις συνέπειες

Σκέψου ότι αν κάποιος σε εκτιμά πραγματικά, θα σεβαστεί το «όχι» σου. Αν αντιδράσει αρνητικά, ίσως δεν είναι τόσο σημαντικός όσο νόμιζες. Το να απογοητεύσεις κάποιον είναι φυσιολογικό και αναπόφευκτο μερικές φορές. Σκέψου το κι έτσι: Κι εσύ έχεις απογοητευτεί πολλές φορές από διάφορους ανθρώπους, χωρίς απαραίτητα να αλλάξει η γνώμη σου για εκείνους ή να φτάσεις στο σημείο να τους βγάλεις από τη ζωή σου επειδή σου είπαν και μερικά «όχι».

Θυμήσου ότι λες «ναι» στον εαυτό σου

Όταν λες «όχι» σε κάτι που δεν θέλεις, ουσιαστικά λες «ναι» σε κάτι που είναι πιο σημαντικό για σένα. Δεν χρειάζεσαι την έγκριση κανενός για το τι είναι σημαντικότερο κάθε φορά. Ακόμα και αν απορρίψεις πρόταση εξόδου για να κάτσεις να κοιτάς το ταβάνι, σημαίνει απλά ότι η χαλάρωσή σου είναι σημαντικότερη τη συγκεκριμένη μέρα από την κοινωνικοποίηση, κι αυτό είναι απολύτως θεμιτό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v