Φθινόπωρο/Χειμώνας 2024/25: Τα νέα των αθηναϊκών εστιατορίων

Φρέσκα νέα από την αθηναϊκή εστιατορική σκηνή για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2024/25.

Φθινόπωρο/Χειμώνας 2024/25: Τα νέα των αθηναϊκών εστιατορίων

Καθώς σιγά σιγά μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στο φθινόπωρο κι ενώ οι γιορτές κοντοζυγώνουν, τα νέα των εστιατορίων είναι πολλά και πολύ ενδιαφέροντα. Καινούργια μενού, νέες συνεργασίες, μαγειρικές συναντήσεις, προσκλήσεις και προκλήσεις, νέα ανοίγματα. Φρέσκες ιδέες, του κουτιού, σε μία έντονη και νόστιμη σεζόν. Έχοντας διαλέξει μερικά από τα δεκάδες μηνύματα που έχω λάβει μέχρι στιγμής, σας τα μεταφέρω περιληπτικά. Εσείς, δεν έχετε παρά να πατήσετε πάνω στο κάθε όνομα ώστε να συνδεθείτε με τη σελίδα του εστιατορίου για να έχετε πρόσβαση σε όλες τις λεπτομέρειες.

ΣΠΟΝΔΗ
The Heritage

Heritage/Κληρονομιά, είναι το όνομα που έδωσε ο πάντα ανήσυχος και δημιουργικός Απόστολος Τραστέλης, ιδιοκτήτης και «ψυχή» της Σπονδής, σε μία σειρά πέντε γαστρονομικών βραδιών, μία κάθε μήνα, η κάθε μία με προσκεκλημένο έναν σεφ από το παρελθόν του σπουδαίου αυτού εστιατορίου, αυτού που πριν από σχεδόν 30 χρόνια εισήγαγε στους Αθηναίους την έννοια της υψηλής γαστρονομίας. Του εστιατορίου που λειτούργησε και λειτουργεί ακόμη σαν φυτώριο γνώσης και εμπειρίας, ουσιαστικά σαν άτυπη σχολή γαστρονομίας, δείχνοντας τον δρόμο σε πολλούς από όσους εργάστηκαν στην κουζίνα του για να ανοίξουν τα δικά τους πανιά και να καταξιωθούν στον χώρο τους. Οι πέντε chefs, Γκίκας Ξενάκης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Παύλος Κυριάκης, Παναγιώτης Γιακαλής και Τάσος Στεφάτος, καθώς και οι τέσσερις pastry chefs Γιώργος Πλατινός, Δημήτρης Χρονόπουλος, Αλέξανδρος Κούφας και Σπύρος Πεδιαδιτάκης, θα επιστρέψουν στα γνώριμα μέρη και θα μαγειρέψουν ξανά, μαζί με τον executive chef της Σπονδής Arnaud Bignon, για να μας χαρίσουν μαγικές βραδιές, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν.

Η αυλαία ανοίγει στις 13 Νοεμβρίου με τον χαρισματικό Γκίκα Ξενάκη (Aleria) ο οποίος, μαζί με τον Arnaud Bignon, υπόσχονται να μας παρασύρουν σε ένα νοσταλγικό γευστικό μονοπάτι. Για να δείτε το μενού αυτής της πρώτης βραδιάς, καθώς και για να ενημερωθείτε για τις επόμενες ημερομηνίες όπως αυτές θα αναρτώνται σταδιακά, συνδεθείτε με τη Σπονδή εδώ.

KIKU
Ιαπωνία και Ιταλία: Παράλληλοι δρόμοι

Το Kiku, ένα από τα πλέον εμβληματικά εστιατόρια της Αθήνας, μας μύησε ήδη από το 1993 στα μυστικά της ιαπωνικής κουζίνας, παντελώς άγνωστης τότε στους περισσότερους, αν όχι σε όλους. Παρά τις αλλαγές στην ιδιοκτησία (σήμερα ανήκει στον Γιώργο Ανδρίτσο και είναι μέλος της S One Hospitality) και στον χώρο (από την οδό Δημοκρίτου ανέβηκε στην οδό Ξενοκράτους), κρατάει σταθερά και διαχρονικά όσα το έκαναν από την αρχή αγαπημένο: τη λεπτότητα των γεύσεων, την ομορφιά στο πιάτο και τις αρχές της άρτιας, διακριτικής και συγχρόνως ζεστής φιλοξενίας, εν ολίγοις τις αρχές της ιαπωνικής κουλτούρας.

Από τον φετινό Οκτώβριο το Kiku άνοιξε την κουζίνα και το μενού του στην Ιταλία, κρατώντας πάντως σταθερή την ιαπωνική πλευρά, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο στο κοινό μια εναλλακτική πρόταση δείπνου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Ιάπωνες λατρεύουν την Ευρώπη κι αγαπούν με πάθος την ιταλική κουζίνα. Καθώς δεν πρόκειται για fusion αλλά για συνάντηση σε ένα τραπέζι - και όχι σε ένα πιάτο – των δύο από τους πιο επιδραστικούς πολιτισμούς του κόσμου, οι γεύσεις παραμένουν ατόφιες και διακριτές. Έτσι, τα διάσημα nigiri, τα Kiku rolls, τα two ways prawn tempura και τα wagyu σε robata, κάνουν ζευγάρι με την pizza rucola, το μοσχαρίσιο carpaccio και τα ravioli bolognese.

NEW HOTEL/ART LOUNGE & LOBBY BAR
Νέα σεζόν, καινούργια μενού

Στο New Hotel, ήδη από τον περασμένο μήνα, ξαναβρίσκουμε το brunch που έχει τόσο αγαπηθεί, και μάλιστα, αυτή τη χρονιά, σε δύο χώρους: στο πλήρως ανανεωμένο Lobby Bar του ισογείου, μια αστική όαση στο κέντρο της Αθήνας, και στο γνωστό εντυπωσιακό Art Lounge του 7ου ορόφου με την καταπληκτική θέα, την ξεχωριστή αισθητική των αδελφών Campana στη διακόσμηση και τις περιοδικές εκθέσεις έργων σύγχρονης τέχνης.

Ταυτόχρονα, ο executive chef Μπάμπης Κουντούρης δίνει φέτος ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην Ελλάδα, στα εκλεκτά της προϊόντα και στις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Το brunch εμπλουτίζεται, μεταξύ άλλων, με καγιανά και κυκλαδίτικη φρουτάλια, ενώ και στο βραδινό μενού του Art Lounge βρίσκουμε γευστικές μνήμες σε πιάτα της παράδοσης, ιδωμένα με τον δημιουργικό τρόπο του chef, όπως το ταρτάρ σουτζουκάκια (το έχω γευτεί και ένιωσα, πράγματι, πως βρίσκομαι σε οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι με τα σουτζουκάκια της αγαπημένης μου θείας), το χταπόδι στιφάδο και τα σκιουφιχτά με μοσχαρίσια πλευρά.

ARK
Το ημερολόγιο των Σεφ

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης υποδέχεται έξι αγαπημένους chefs από όλη την Ελλάδα σε μία σειρά ισάριθμων δείπνων. Από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη και από εκεί στις ορεινές, πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, ο Γιάννης Μπαξεβάνης, γνωστός και ιδιαιτέρως αγαπητός, γνώστης όσο λίγοι της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης, προσκαλεί τους chefs στην κουζίνα του, όπου ο καθένας, μαζί με τον ίδιο και την ομάδα του Ark, θα μαγειρέψουν ένα δείπνο έξι σταδίων με μοναδικό σκοπό την απόλαυση της ελληνικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα.

Αυτό που θα κάνει όμως το «Ημερολόγιο των Σεφ» ξεχωριστό, είναι η ευκαιρία που θα δοθεί σε παιδιά όλων των ηλικιών να επισκεφθούν την επόμενη μέρα του δείπνου το Ark, να γνωρίσουν τους σεφ από κοντά και να μαγειρέψουν μαζί τους ένα από τα πιάτα του μενού. Κύριος στόχος του Γιάννη Μπαξεβάνη και των καλεσμένων του είναι να περάσουν στα παιδιά την έννοια του Slow Food, να τα εκπαιδεύσουν στην ελληνική κουζίνα και να τα εμπνεύσουν, περνώντας τους μηνύματα για την αξία της μεσογειακής διατροφής, τη σημασία της διατήρησης των γευστικών μας παραδόσεων και το πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίζουμε τους Έλληνες παραγωγούς.

Αν και οι δύο πρώτες βραδιές με προσκεκλημένους τους Γρηγόρη Χέλμη από τον Βόλο και τον Μιχάλη Χάσικο από την Κρήτη έχουν ήδη ολοκληρωθεί, με μεγάλη επιτυχία όπως μαθαίνω, σημειώστε τις επόμενες:

·         14/11/2024 Γιάννης Γαβαλάς (Ηρακλειά)
·         28/11/2024 Ρένα Γιαννουλάκη (Κρήτη)
·         5/12/2024 Βασίλης Μουρατίδης / Γιάννης Παναγιωτίδης (Χαλκιδική / Θεσσαλονίκη)
·         12/12/2024 Μιχάλης Μάρθας (Τήνος)

COLONIAL (GOLF ΓΛΥΦΑΔΑΣ)
Σαββατιάτικα BBQ και Street Food

Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, τα μεσημέρια του Σαββάτου θα μοιάζουν με απόδραση στην εξοχή, μέσα στο καταπράσινο τοπίο του γκολφ. Όσο ο καιρός θα είναι καλός τα τραπέζια θα στρώνονται έξω, ενώ εφόσον η θερμοκρασία πέσει, τα τραπέζια θα μεταφερθούν στον εσωτερικό, κομψό και φιλόξενο χώρο του Colonial Restaurant, όπου η ατμόσφαιρα παραμένει εξίσου ζεστή και φιλική.

Οι παρέες θα μπορούν να επιλέξουν από το μενού δελεαστικές κρεατοφαγικές προτάσεις που θα ψήνονται εκείνη την ώρα και street food γεύσεις, όλα επιμελημένα από τον σεφ του Colonial. Tri tip, τρυφερό κοτόπουλο και μοσχαρίσια short ribs θα βγαίνουν από τα υπαίθρια μπάρμπεκιου, όπως και λαχταριστά burgers, hotdog buns και άλλες νόστιμες εκπλήξεις και συνοδευτικά, που θα κάνουν τα μεσημέρια αυτά ανεπιτήδευτα χαλαρά και εξαιρετικά απολαυστικά.

Η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπες προγραμματισμένες ημερομηνίες είναι οι εξής:

·         9 Νοεμβρίου
·         23 Νοεμβρίου
·         7 Δεκεμβρίου
·         14 Δεκεμβρίου
·         21 Δεκεμβρίου

NIDO
Χειμωνιάτικη αλεγρία στη φωλιά του Nido

Nido στα ισπανικά σημαίνει φωλιά. Κρυμμένο, όπως είναι, στο μικρό κολωνακιώτικο στενό της Λεβέντη, είναι το μέρος στο οποίο ξεχνάς ό,τι σε βαραίνει και σε προβληματίζει, είναι το μέρος στο οποίο χαλαρώνεις και περνάς καλά, ο ορισμός δηλαδή της λέξης στέκι.

Ο chef και συνιδιοκτήτης Νίκος Θωμάς και η ομάδα του άλλου αγαπημένου εστιατορίου Simul, έφτιαξαν εδώ ένα freestyle μαγαζί, από όπου απουσιάζει κάθε πρωτόκολλο. Τα πιάτα του Νίκου Θωμά, πάντα ανατρεπτικά νόστιμα, με νέες προσθήκες από φέτος (όπως το κουνουπίδι με vinaigrette από kombu-wasabi και φιστίκι Αιγίνης και η τερίνα πατάτας με ketchup από πιπεριά Φλωρίνης και παστό κρόκο αυγού), μπαίνουν στη μέση για μοίρασμα, η λίστα των κρασιών αυγατίζει και οι funky μουσικές παίζουν για να μας φτιάξουν το κέφι, κάνοντας τον χειμώνα που έρχεται πιο φωτεινό, πιο αλέγρο.

KOUMKAN
Η γοητεία του παλιού κόσμου

Αυτό το φθινόπωρο, το κοσμοπολίτικο grand hotel bar αναβιώνει στο κηφισιώτικο Hotel Semiramis, με γενναίες δόσεις αληθινού στιλ. Έμπνευση του γνωστού chef Άρη Βεζενέ ο οποίος, συν τοις άλλοις είναι Creative Director του νέου ομίλου φιλοξενίας Green Garlic και αρχιτεκτονικό δημιούργημα του αναδυόμενου νεοϋορκέζικου γραφείου Manhattan Projects, το Koumkan αποτελείται από δύο ξεχωριστούς χώρους, το μπαρ και το εστιατόριο, όπου το μενού είναι σχεδιασμένο στην ίδια λογική του all-time classic.

Το Koumkan δεν είναι ένα ακόμα μπαρ ξενοδοχείου αλλά, όπως ήταν κάποτε το ομώνυμο παιχνίδι τράπουλας που μεσουράνησε στη δεκαετία του ’60, είναι ένας χώρος κοινωνικής σύνδεσης, επικοινωνίας και αποσυμπίεσης. Σχεδιασμένο με τρόπο που να ευνοεί τόσο την ιδιωτικότητα, όσο και την ανάγκη to see and to be seen. Συμπυκνώνει τάσεις και ανάγκες των καιρών, αλλά έχει τις ρίζες του στα ουσιαστικά στοιχεία των μπαρ μιας άλλης εποχής, εκεί που κάποιος αισθάνεται ξεχωριστός έχοντας την αίσθηση ότι βρίσκεται στον δικό του χώρο, εκεί όπου ο μπάρμαν γνωρίζει πώς πίνει το ποτό του. Καθώς το Koumkan άνοιξε μόλις προχθές, αναμείνατε περισσότερες λεπτομέρειες μόλις το επισκεφθώ.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ

Μόλις προ ολίγων ημερών έμαθα ότι το Artisanal της Κηφισιάς άλλαξε χέρια και από την ιδιοκτησία των Φώτη Σεργουλόπουλου και Βαγγέλη Γερασίμου που το έκαναν ένα από τα πιο αγαπημένα και ιδιαίτερα στέκια της πόλης, πέρασε στον Γιάννη Παρίκο, τον chef που, μεταξύ άλλων επιτευγμάτων κατά τη διάρκεια της εικοσιπεντάχρονης πορείας του, υπήρξε για πολλά χρόνια το δεξί χέρι του Λευτέρη Λαζάρου στο Βαρούλκο και που από το περσινό καλοκαίρι επιχειρεί σε δύο εξαιρετικά εστιατόρια στην Πάρο. Όπως με ενημέρωσε ο Γιάννης Παρίκος, που είναι ενθουσιασμένος από αυτή την εξέλιξη, το νέο Artisanal θα ανοίξει στις αρχές του 2025. Εν αναμονή, λοιπόν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v