Όποιος δεν συμφωνεί με τον αντιχιτλερισμό, θα εκτελείται

Οι αυστριακοί απαγόρευσαν συναυλία με έργα του Μίκη Θεοδωράκη λόγω αντισημιτικών του δηλώσεων του τελευταίου! Τώρα, αυτό δεν σας φαίνεται περίεργο;  
Οι αυστριακοί απαγόρευσαν συναυλία με έργα του Μίκη Θεοδωράκη λόγω αντισημιτικών του δηλώσεων του τελευταίου! Μα, τι γίνεται σε αυτόν τον κόσμο; αναρωτήθηκα στην ανάγνωση της είδησης.

Δεν είναι ότι ξεχνώ πως οι λαοί με το πιο «επιβαρυμένο» παρελθόν έγιναν βασιλικότεροι του βασιλέως και φυσούν και το γιαούρτι, αλλά δεν σταματά να μου κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο αυτοί που τάχθηκαν στο πλευρό του ναζισμού προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία μέσα από σύγχρονες απαγορεύσεις.

Δεν θυμάμαι κάτι για αντισημιτικές δηλώσεις του Θεοδωράκη, αλλά για να το είπε η Πρόεδρος της… πυρίμαχης πλέον γερμανικής Βουλής έτσι θα είναι.

Το πρόβλημα όμως ξεκινά μετά τις δηλώσεις. Επειδή μια συγκεκριμένη εξουσία, ένα συγκεκριμένο κράτος επέλεξε τον όλεθρο και προχώρησε στην γενοκτονία ενός λαού θα απαγορεύεται να έχιε κανείς άποψη για τον συγκεκριμένο λαό; Ή θα πρέπει να έχει μόνο καλή άποψη; Ή μήπως θα πρέπει να την κρατά για τον εαυτό του; Σε ποια λογική βάση; «Μη μας θυμίζετε τα κρίματά μας;».

Όπως διαπίστωσαν οι απανταχού ηγέτες απολυταρχικών καθεστώτων, δια της πιέσεως η ιστορία δεν εξαφανίζεται και οι λαοί δεν πειθαρχούν. Το έργο Μαουντχάουζεν σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη επρόκειτο να παιχθεί την 5η Μαΐου στον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης του ομώνυμου στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Ο στιχουργός είχε βρεθεί ως αιχμάλωτος στο συγκεκριμένο στρατόπεδο και ο μουσικοσυνθέτης είναι έχει ουκ ολίγα τραγούδια γράψει κατά του φασισμού. Νομίζω ότι πραγματικά θα ταίριαζε να ακουστεί εκεί το έργο και για λόγους σημειολογίας.

Εκτός και αν πίσω απο την "πόρτα" στον Μίκη Θεοδωράκη κρύβεται όχι ο υποτιθέμενος αντισημιτισμός του αλλά οι αντιγερμανικές δηλώσεις που έκανε προσφατα λόγω μνημονίου και Μέρκελ. Αλλά δεν θέλω να πω τέτοια πράγματα για τους αγαπημένους μας συνοδοιπόρους στην πορεία για την Ενωμένη Ευρώπη...  

  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v