Στο Rock n Roll το φαγητό είναι πιο ροκ από ποτέ
Με τον Άνταμ Κοντοβά στο τιμόνι, το θρυλικό Rock n Roll ροκάρει ακόμα πιο δυνατά κι εμείς το αγαπάμε σαν τότε.
Με τον Άνταμ Κοντοβά στο τιμόνι, το θρυλικό Rock n Roll ροκάρει ακόμα πιο δυνατά κι εμείς το αγαπάμε σαν τότε.
Πόσα μαγαζιά από αυτά που έγραψαν ιστορία στην αθηναϊκή διασκέδαση υπάρχουν σήμερα; Ελάχιστα. Και σε πόσα από αυτά εξακολουθούμε να πηγαίνουμε; Σε ακόμα λιγότερα. Ήταν αρχές Ιανουαρίου του 1988 όταν, σε ένα μου ταξίδι από τη Γαλλία στην οποία ζούσα τότε, οι φίλοι μου με πήγαν στο μαγαζί που, αν και είχε ανοίξει μόλις λίγες μέρες πριν, τον Δεκέμβριο του 1987, είχε ήδη γράψει τις πρώτες χρυσές σελίδες του στη ζωή των Αθηναίων. Ένα θα σας πω: σηκωτή με πήγαν το επόμενο πρωί στο αεροδρόμιο, με μαύρα γυαλιά κι ένα τεράστιο χαμόγελο. Το πώς έφτασα στο Παρίσι σώα και αβλαβής και, κυρίως, πώς σκαρφάλωσα με τη βαλίτσα στο διαμέρισμά μου του έκτου ορόφου - χωρίς ασανσέρ, βεβαίως -, παραμένει ακόμα άλυτο αίνιγμα!
Από τότε έχουν περάσει 37 ολόκληρα χρόνια κι αν πλέον έχουμε παραδώσει τη σκυτάλη των επικών ξεφαντωμάτων σε νεότερες γενιές, θα επιστρέφουμε στο Rock n Roll, έστω λιγότερο συχνά, μα πάντα με την ίδια χαρά.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το φαγητό σε ένα τέτοιο μαγαζί δεν έχει και μεγάλη σημασία και ότι, οπωσδήποτε, δεν είναι ο πρωτεύων λόγος για τον οποίο πάει κανείς εκεί. Κι όμως, το φαγητό στο Rock n Roll, πέρα από απαραίτητο καύσιμο γιατί ως γνωστόν νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, ήταν από την αρχή ένα από τα μεγάλα του ατού. Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν και πολλές επιλογές για λίγο διαφορετικές γεύσεις.
Από τον πρώτο καιρό, λοιπόν, το φαγητό στο Rock n Roll ταίριαξε με τη μουσική και τον χορό, με τα ποτά, με τους ανθρώπους. Για όλους εμάς που κλείναμε, από βδομάδα σε βδομάδα, τα θρυλικά τραπέζια των ημικυκλικών booths με τους δερμάτινους καναπέδες της κάτω σάλας, για το καθιερωμένο μεσημεριανό σαββατιάτικο γλέντι, το burger ήταν αυτό που όλοι παραγγέλναμε. Πέρα από το ότι μας χόρταινε, δεν έβρισκες τότε πραγματικά καλό burger, σχεδόν πουθενά στην Αθήνα.
Αν και δεν θυμάμαι ποια ακριβώς ήταν η χρονιά που το φαγητό έγινε ακόμα πιο διασκεδαστικό, θυμάμαι, όμως, ότι ήταν ο Χριστόφορος Πέσκιας που έκανε την αλλαγή κι έβαλε τον πήχυ ψηλά, εισάγοντας πρωτοφανή για την εποχή στοιχεία από τις κουζίνες του κόσμου.
Φέτος, η 38η σεζόν του Rock n Roll που μόλις ξεκίνησε, έφερε στις κουζίνες του έναν από τους πιο ροκ σεφ που γνωρίζω, τον Άνταμ Κοντοβά. Είναι τολμηρός, ανατρεπτικός, με μυαλό που στροφάρει και φαντασία που οργιάζει, είναι και εξαιρετικά νόστιμος. Είναι αυτός που αρωματίζει το βούτυρο με φύκια wakame, είναι αυτός που στο βελούδινο tataki τόνου δίνει έξτρα δύναμη με τις πίκλες από παντζάρι και τη vinaigrette σόγιας. Είναι ο ίδιος που τσιγκλάει τον ουρανίσκο μας με ginger και chili στο κατά τα άλλα απαλό sando γαρίδας με μους αβοκάντο κι εκείνος, επίσης, που αρωματίζει τη μαγιονέζα με κάρι στο εντυπωσιακό hotdog.
Οι φτερούγες του τηγανιτού κοτόπουλου κατά τον Άνταμ Κοντοβά είναι ροκ και πολύ σέξι, απίστευτα τραγανές εξωτερικά, τέλεια ζουμερές μέσα, βουτάνε σε σος μπλε τυριού και ροκάρουν παρέα με τις πίκλες αγγουριού. Δεν μπορείς να σταματήσεις με καμία δύναμη μέχρι να εξαφανιστούν από το πιάτο.
Η bolognese κάνει την επανάστασή της ξαπλώνοντας αναιδέστατα πάνω στο μοσχομυριστό από δυόσμο και καβουρδισμένους κουκουναρόσπορους γιαούρτι, το οποίο με τη σειρά του ξαπλώνει πάνω στο αφράτο flatbread, φέρνοντας στην κάθε μπουκιά λεβαντίνικη νοστιμιά.
Και φτάνουμε στο σήμα κατατεθέν του Rock n Roll, το burger. Ο Άνταμ Κοντοβάς το θέλει smashed σε αφράτο bun, ψημένο με μαεστρία για να είναι, όπως του αξίζει, τραγανό απ’ έξω και χυμώδες μέσα, με τσένταρ, μπέικον και τη βαθιά νοστιμιά του μαύρου σκόρδου. Οι υπέροχες τηγανιτές πατάτες επιτελούν άρτια τον κάθε άλλο παρά βοηθητικό, σαγηνευτικά αποπλανητικό τους ρόλο.
Στο Rock n Roll του 2024 δεν είναι όλα ακριβώς ίδια όπως το 1987. Κάποια στοιχεία έχουν αλλάξει, πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει αλλιώς μετά από τόσα χρόνια και σχεδόν τρεις γενιές; Αυτά όμως που μένουν είναι και τα πιο πολύτιμα. Αυτά που θα βρίσκουμε κάθε φορά που θα περνάμε την είσοδο. Κι αν τα νέα παιδιά του σήμερα μας κοιτάζουν λίγο περίεργα, εμείς θα τους απαντάμε yeah, we keep rocking, we keep rolling and we are still here!
Rock n Roll (πατήστε εδώ για την ιστοσελίδα όπου θα βρείτε και το μενού)
Λουκιανού 6, Κολωνάκι
Τηλ. 210 721 0065