Στο Dal Professore Gastro Bar η ιταλική κουζίνα έχει κάτι να σου πει

Το Dal Professore Gastro Bar άνοιξε πρόσφατα στην Πραξιτέλους κι έχει όλα τα φόντα να γίνει το νέο after office στέκι σου χάρη στις κοκτεϊλάρες και την αυθεντική ιταλική του κουζίνα.

Στο Dal Professore Gastro Bar η ιταλική κουζίνα έχει κάτι να σου πει

Αν κάτι μας έχεις διδάξει η περιήγησή μας στα αγαπημένα γαστρονομικά στέκια της πόλης, είναι πως «άνθρωπο που δεν του αρέσει το ιταλικό, μην τον εμπιστεύεσαι». Ιταλικό από ιταλικό εστιατόριο ωστόσο διαφέρει κι ήρθε επιτέλους η ώρα να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, μιας και στη χώρα μας έχουμε μια συγκεχυμένη άποψη περί ιταλικής κουζίνας που δεν θα έπρεπε. Βλέπεις, έχουμε συνηθίσει να δοκιμάζουμε κι ενίοτε να απολαμβάνουμε signature ιταλικά πιάτα (λέγε με καρμπονάρα ή πίνσα) με ελληνικές προσμίξεις (βάλε κρέμα γάλακτος να τελειώνουμε) είτε στα υλικά είτε στην εκτέλεση μια συνταγής. Για αυτόν τον λόγο χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν συναντάμε νέους χώρους που τιμούν και τηρούν απαρέγκλιτα τις αυθεντικές συνταγές της γειτονικής χώρας.

Ο λόγος για το Dal Professore Gastro Bar (Πραξιτέλους 14, Αθήνα, τηλ.: 694 920 1694) που επισκεφθήκαμε λίγο καιρό αφότου άνοιξε για να δοκιμάσουμε τα καλούδια του μενού του. Σε μια από τις πιο δημοφιλείς πιάτσες του αθηναϊκού κέντρου –λέγε με και Πραξιτέλους- το Dal Professore Gastro Bar φιλοδοξεί να γίνει το νέο after office στέκι της πόλης κι αν μας ρωτάς έχει όλα τα φόντα αλλά και τις ευλογίες μας για να το πετύχει. Μόλις βρεθείς στον χώρο δεν γίνεται παρά να μην εντυπωσιαστείς από τον υπέροχο χώρο που στεγάζει το ιταλικό gastro bar κι έχει ολούθε ντελικάτες πινελιές στην διακόσμηση του και πανέμορφα έργα τέχνης, που σύντομα θα το αναγάγει σε ένα από τα πλέον instagrammable μέρη της πρωτεύουσας.

Η τεράστια μπάρα σε καλεί να την επισκεφθείς και να ανέβεις σε ένα από τα σκαμπουδάκια της ώστε να βλεφαριάσεις τον πλούσιο κατάλογο κοκτέιλ και κρασιών που έχουν εμπνευστεί οι άνθρωποι του Dal Professore. Tα είχαν ονοματίσει μάλιστα με ήρωες του ιταλικού σινεμά προσθέτοντας μια σπιρτόζα διάθεση κατά τη γευστική δοκιμή τους. Εμείς δοκιμάσαμε το Vittorio De Sica (10€) με blend από ρούμι, yuzu, passion fruit, λάιμ και πορτοκάλι και το Toto’s (10€) με τζίν, αγγούρι, χαμομήλι, δεντρολίβανο, τζίντζερ, λάιμ και γκρέιπφρουτ) και χαμένοι δεν βγήκαμε αφού ήταν αμφότερα εξαιρετικά. Την επόμενη φορά δεσμευτήκαμε ότι θα δοκιμάσουμε και το Rocco Siffredi (11€) με bourbon, αχλάδι, αλμυρή καραμέλα και bitter λεμόνι καθώς έχουμε ακούσει τα καλύτερα και για δαύτο.

Στη συνέχεια πήραμε θέση στο τραπεζάκι μας που είχε ήδη υποδεχθεί τα στιλάτα σερβίτσια του, καθώς είχε φτάσει η πιο μεγάλη ώρα που δεν είναι άλλη από αυτή της δοκιμής. Οι επιλογές του μενού κάλυπταν όλο το εύρος αυτού που αποκαλούμε ιταλική κουζίνα, ακολουθώντας κατά γράμμα τις παραδοσιακές συνταγές της βόρειας αλλά και της νότιας Ιταλίας που έδωσαν τα φώτα τους στους σεφ του Dal Professore Gastro Bar.

Ξεκινήσαμε με τα Aranchini Carbonara (13€) που ήταν έξτρα τραγανές παναρισμένες κροκέτες ρυζιού, γεμιστές με guanciale σε κρέμα πεκορίνο και βελουτέ ντομάτας που έδινε έναν έξτρα γευστικό τόνο στο τελικό αποτέλεσμα. Το Formaggio e funghi grigliati (13€) είναι ένα σαγανάκι από καπνιστή provola και μανιτάρια στη σχάρα που αξίζει να μπει στις επιλογές των ορεκτικών που θα παραγγείλεις αν επισκεφθείς το Professore. Συνεχίσαμε με την παραδοσιακή pinsa margherita (12€) η οποία και κατέφθασε σε ένα ξύλινο υπερυψωμένο δισκάκι και μοσχοβόλησε το τραπέζι μας. Μοτσαρέλα, σάλτσα ντομάτας και βασιλικός ήταν τα υλικά που χρειαζόσουν για να πεις κι ένα Mamma Mia μπαίνοντας στο κλίμα των ιταλικών επιφωνημάτων χαράς κι απόλαυσης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και με τη Muffata (15,50€) η οποία φάνταζε τουλάχιστον προκλητική με μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα, speck και κρέμα βαλσάμικο.

Κάπου εδώ είχε έρθει κι η ώρα των ζυμαρικών με τα Spagghetoni Carbonara Tartufata (19€) να διαλύουν τις όποιες αμφιβολίες είχαμε για το πιο αγαπημένο πιάτο που δοκιμάσαμε. Tα σπαγγετόνι αργής ξήρανσης Rummo έδεσαν υπέροχα με τον κρόκο αυγού, το guanciale, το πεκορίνο Romano το πιπέρι Sichuan και τη φρέσκια μαύρη τρούφα γιατί κάπου πρέπει να μπει κι ένα τέλος με την κρέμα γάλατος στην καρμπονάρα παιδιά. Αν μας συνοδέψει κάποιος πιο μερακλής στην επόμενη επίσκεψή μας είναι βέβαιο ότι θα βάλουμε στη μέση το λουκάνικο αγριογούρουνου στη σχάρα με πατάτες κροκάν (14€).

Για το μόνο που δεν πρόκειται να μαλώσουμε με κανέναν, αυτό είναι για το γλυκό στο τέλος αφού εδώ δίνουμε τα ηνία της γευστικής μας διασκέδασης στο χειροποίητο τιραμισού (8,5€) που έλιωνε σε κάθε μας πιρουνιά και πολύ καλά έκανε γιατί οι Ιταλοί ξέρουν από γλυκά και πρέπει να τους εμπιστευόμαστε.

Αν θες μια χείρα βοηθείας στον υπολογισμό του κόστους ενός πλήρους γεύματος με ποτήρι κρασί ή κοκτέιλ τότε να σου πούμε ότι θα δώσεις περί τα 25-30€ το άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v