Λαχταριστά κέικ με φρούτα για να φτιάξεις σπίτι
Τι γίνεται όταν το αγαπημένο μας κέικ ενισχύεται με φρούτα; Σίγουρα γίνεται ακόμα πιο λαχταριστό.
Τι γίνεται όταν το αγαπημένο μας κέικ ενισχύεται με φρούτα; Σίγουρα γίνεται ακόμα πιο λαχταριστό.
Τα φρούτα δίνουν στο κέικ έξτρα γεύση, δυνατό άρωμα και χρώμα, ενώ έχουν την ιδιότητα να το κάνουν ακόμα πιο ζουμερό και λαχταριστό.
Ψήθηκες; Δες πώς θα φτιάξεις και θα ψήσεις τρεις λαχταριστά φρουτο-κέικ.
Κέικ μπανάνα με καρύδια
Υλικά: 120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, 140 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα, 2,5 γρ. βανίλια εκχύλισμα, 75 γρ. αυγό, 20 γρ. κρέμα γάλακτος, 5 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 4 γρ. μπέικιν σόδα, 3 γρ. μπέικιν πάουντερ, 5 γρ. αλάτι, 250 γρ. μπανάνα, καθαρισμένη, πολτοποιημένη, 50 γρ. καρύδια, σπασμένα
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη μπέικιν σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το αυγό, την κρέμα, το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως, για περίπου 2-3 λεπτά.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο μέτριο, προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι σε 3 δόσεις και μόλις ομογενοποιηθεί προσθέτουμε τη μπανάνα και συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθεί, για περίπου 1 λεπτό. Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα για μισό λεπτό περίπου.
Σε μία αντικολλητική φόρμα για κέικ 24*10*6 εκ. που έχουμε αλείψει με βούτυρο, στρώνουμε το μείγμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 160°C μέχρι το κέικ να έχει ψηθεί στο κέντρο του (βυθίζουμε στο εσωτερικό του ένα καλαμάκι ή ένα μικρό μαχαίρι και αν βγει στεγνό, το κέικ είναι έτοιμο), για περίπου 45 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφού το αφήσουμε να κρυώσει λίγο, το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Κέικ μήλου
Υλικά: 180 ml ελαιόλαδο, 80 ml χυμό πορτοκαλιού, 380-480 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, (ανάλογα τα μήλα που θα χρησιμοποιήσουμε), 4 αυγά, μεσαία, 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, 1 κ.γ. αλάτι
Για τα μήλα: 5 μήλα, (1 κιλό), 1 κ.σ. κανέλα, τριμμένη, 1/4 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο, 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι, και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι μέσα στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Παίρνουμε μια βουτυροαλευρωμένη στρογγυλή φόρμα με τρύπα διαμέτρου 26 εκ.
Με μία κουτάλα προσθέτουμε το 1/3 από τη ζύμη.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό μείγμα της γέμισης με τα μήλα.
Ρίχνουμε ακόμα 1/3 της ζύμης και προσθέτουμε το άλλο μισό μείγμα από τα μήλα στη φόρμα.
Τέλος καλύπτουμε με το τελευταίο τρίτο από τη ζύμη.
Λειαίνουμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα κουτάλι και χτυπάμε τη φόρμα μας στην επιφάνεια εργασίας για να καλύψει η ζύμη τα κενά.
Ψήνουμε στον φούρνο για 60-70 λεπτά στην πάνω σχάρα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Κόβουμε το κέικ σε κομμάτια και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.
Κέικ λεμονιού με γλάσο
Υλικά: 180 γρ. βούτυρο + λίγο για τη φόρμα, 200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη, 4 αυγά, 1 κάψουλα σκόνη βανίλιας, 10 γρ. (1/2 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ, 250 γρ. (2 κοφτές κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα, 50 γρ. (1/4 κούπας) χυμός λεμονιού, ξύσμα από 2 λεμόνια
Για το γλάσο: 150 γρ. (1 + 1/4 κούπας) ζάχαρη άχνη, 3 κ.σ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τη βανίλια, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Μόλις ενσωματωθούν τα αυγά και αφρατέψει το μείγμα, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, χτυπώντας σε πιο χαμηλή ταχύτητα.
Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Σταματάμε λίγο το μίξερ για να μαζέψουμε το μείγμα από τα τοιχώματα του μπολ και χτυπάμε για ακόμα 2 λεπτά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα ή μια μακρόστενη του κέικ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα (η στρογγυλή δεν θα καλυφθεί μέχρι πάνω με το μείγμα).
Ψήνουμε για 50 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι – αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Γλάσο:
Βάζουμε την άχνη σε ένα μπολ και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού λίγο λίγο, ανακατεύοντας με ένα σύρμα, μέχρι να γίνει ένα στεκούμενο γλάσο.
Το περιχύνουμε πάνω από το χλιαρό κέικ. Αφήνουμε να κρυώσει το κέικ και να σταθεροποιηθεί το γλάσο.