Στον Μπαλατσούρα οι λουκουμάδες είχαν τη δική τους ιστορία

Ο δρόμος μάς έφερε στο ιστορικό λουκουματζίδικο-γαλακτοπωλείο του Αιγάλεω που άνοιξε το 1930 και άλλη μια φορά κάναμε τεμενάδες στου Μπαλατσούρα τους λουκουμάδες.

Στον Μπαλατσούρα οι λουκουμάδες είχαν τη δική τους ιστορία

Αν βρεθείς στο Αιγάλεω και σου έρθει η όρεξη για γλυκό είναι βέβαιο ότι θα σε στείλουν σούμπιτο στον Μπαλατσούρα. Βλέπεις, πρόκειται για το παλαιότερο γαλακτοπωλείο-λουκουματζίδικο της περιοχής αφού πρωτοάνοιξε το 1930 και θέλει μόλις 5 χρόνια για να κλείσει έναν αιώνα ζωής. Πλέον οι θρυλικοί λουκουμάδες φτιάχνονται από την τρίτη γενιά των Μπαλατσούρων οι οποίοι κρατάνε ίδια και απαράλλακτη τη μυστική συνταγή για αυτές τις κολασμένες μελένιες μπουκιές που έχουν παραδεισένια θαρρείς γεύση. 

Πριν λίγα χρόνια ο Μπαλατσούρας μετακινήθηκε για ελάχιστα μέτρα μεταφέροντας το γαλακτοπωλείο επί της οδού Θηβών, στην αρχή της Γρηγορίου Κυδωνιών σε μια περιοχή που για χρόνια βρίσκονταν τα προσφυγικά του Αιγάλεω. Αυτό φυσικά δεν άλλαξε την καθημερινότητα στην περιοχή αφού οι ουρές του κόσμου που περίμενε υπομονετικά για να πάρει μια μερίδα αχνιστούς λουκουμάδες μεταφέρθηκε κι αυτή με τη σειρά της λίγα μέτρα, σε έναν πολύ όμορφο χώρο με vintage χαρακτήρα και ρουστίκ έπιπλα βγαλμένα από την παλιά Αθήνα. Εδώ, η παράδοση δείχνει τον δρόμο αφού ο Μπαλατσούρας 95 χρόνια μετά παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση που καλομαθαίνει όλους τους γλυκατζήδες της Αθήνας, καθώς το όνομά του έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα στενά όρια του Αιγάλεω.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε τιμήσει τους λουκουμάδες του Μπαλατσούρα. Όμως επειδή κάθε φορά μοιάζει με την πρώτη φορά, αποφασίσαμε να περάσουμε μια βόλτα από τα μέρη του για να του δώσουμε να καταλάβει, ξεδιαλέγοντας και δοκιμάζοντας μία προς μία όλες τις λιχουδιές του καταλόγου. Πέρα από λουκουμάδες, στον Μπαλατσούρα θα βρεις διαλεχτά γαλακτοκομικά προϊόντα που αξίζει να στοκάρεις κατά την έξοδό σου, ακόμη κι αν δεν θες να τα δοκιμάσεις σε κάποιο από τα τραπέζια του. Οι κρέμες του είναι εξαιρετικές. Τόσο η απλή (2,10€ τα 180 γραμμάρια, 3€ τα 300 γραμμάρια) όσο και η κρέμα σοκολάτα (2,10€ τα 180 γραμμάρια, 3€ τα 300 γραμμάρια) είναι από τις πιο νόστιμες που έχουμε δοκιμάσει με στιβαρή γεύση και πλούσιο γαλατένιο άρωμα.

Οι πιο παραδοσιακοί μπορούν να παίξουν ωραιότατη μπαλίτσα με τη μουσταλευριά ή το ρυζόγαλο (2,10€ τα 180 γραμμάρια, 3€ τα 300 γραμμάρια έκαστο) μιας και δύσκολα θα βρεις πιο λαχταριστά στα δυτικά προάστια κι όχι μόνο. Αν πάλι είσαι γιαουρτολάγνος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπεράσεις το πρόβειο γιαουρτάκι (2,50€) καθώς θα σου ξυπνήσει μόνο ευχάριστες γευστικές αναμνήσεις. Έχει και αγελάδος (2,10€) ή κατσικίσιο (2,50€) για τους λίγο μερακλήδες της παρέας. Αν θες να πάρεις μια πιο γλυκιά essence προσθέτεις μελάκι (έξτρα 0,50€) και καρυδάκι (έξτρα 0,60€) και φτιάχνεις ωραιότατο κι αμιγώς διατροφικό γεύμα.


Ο κατάλογος των ροφημάτων του Μπαλατσούρα επίσης προσφέρει πλήθος επιλογών για να μην μείνει κανένας παραπονεμένος. Εμείς προτιμήσαμε το δικό του blend καφέ από 100% Arabica από Νικαράγουα (espresso στα 2,50€) και το oldschool όσο δεν πάει σοκολατούχο γάλα του καταλόγου (2€) που μας έκανε να ρωτήσουμε αν παίζει και καμία ζαμπονοτυρόπιτα. Αφού εισπράξαμε αρνητική απάντηση πέσαμε με τα μούτρα στο αδιαμφισβήτητο χιτ του Μπαλατσούρα που έγιναν συνώνυμο του ονόματός του. Αρχικά πήγαμε στα σίγουρα και πήραμε την παραδοσιακή κλασική μερίδα λουκουμάδες (3,50€) με σιροπάκι μελιού κι έξτρα κανέλα. Μελένιοι, αφράτοι, αχνιστοί και με μπόλικη κανελίτσα που προκάλεσε ερωτική διέγερση στα ρουθούνια μας, οι λουκουμάδες του αξίζουν μετάλλιο γεύσης και μυρωδιάς. Απέναντί μας το προσωπικό του μαγαζιού με μαεστρία και με κινήσεις ακριβείας γέμιζε τα μικρά καζάνια για τις επόμενες μερίδες χωρίς να τσιγκουνευτούν καθόλου το μεράκι και τη δέουσα προσοχή σε κάθε λουκουμαδάκι που έφευγε από τα χέρια τους.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @mixalis_nn


Στην ίδια τιμή με την παραδοσιακή μερίδα μπορείς να διαλέξεις και μια μερίδα με γεύση. Οι επιλογές πολλές, όμως στο βάθρο των νικητών ανεβαίνουν η πραλίνα Bueno, η καραμέλα γάλακτος και το βύσσινο. Αν περνάς περίοδο υπογλυκαιμίας τότε οι γαρνιτούρες του καταλόγου (έξτρα 0,50€) θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο. Εμείς δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε το κάλεσμα των καραμελωμένων φυστικιών, της πολύχρωμης τρούφας και των crespees με επικάλυψη σοκολάτας και θα σε συμβουλεύαμε να πράξεις κάτι ανάλογο. Όταν πέσουν κάπως τα κρύα μπορείς να συνοδέψεις και με σπιτικό παγωτό (στα 5,50€ η μερίδα). Μέχρι τότε πήραμε και μια έξτρα μερίδα με σπιτικό γλυκό εποχής (4,50€) για να σκάσουν οι οχτροί μας.

Για καφέ και γλυκό δεν πρόκειται να δώσεις περισσότερα από 6-8€ το άτομο.

Μπαλατσούρας

Γρηγορίου Κυδωνιών 1, Αιγάλεω, τηλ.: 210 5982806

Facebook

Ιnstagram

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v