Γλυκές απολαύσεις χωρίς ενοχές: Υγιεινές συνταγές για γλυκά
Έχεις μια πελώρια λαχτάρα για γλυκό, αλλά δεν θες να φορτωθείς και περιττές θερμίδες; Εμείς είμαστε εδώ. Και σου έχουμε τις κατάλληλες συνταγές.
Έχεις μια πελώρια λαχτάρα για γλυκό, αλλά δεν θες να φορτωθείς και περιττές θερμίδες; Εμείς είμαστε εδώ. Και σου έχουμε τις κατάλληλες συνταγές.
Σε πιάνουν οι υπογλυκαιμίες σου, αλλά θέλεις να προσέξεις και την σιλουέτα σου και την υγεία σου; Μην στεναχωριέσαι και μην απελπίζεσαι. Έχουμε συνταγές που θα σε γλυκάνουν χωρίς να θυμώσουν τον διατροφολόγο σου.
Δαμάσκηνα ποσέ με γιαούρτι και καρύδια
Υλικά:
250 γρ. δαμάσκηνα (ξερά απυρήνωτα), 250 γρ. μαυροδάφνη, 1 ξύλο κανέλας, 1 φλούδα πορτοκαλιού (ακέρωτου), 1/2 φλ. Καρύδια, 1/2 φλ. τρίμματα σοκολάτας, 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
Εκτέλεση:
Bάζουμε πρώτα σε κατσαρόλα τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού. Τα καλύπτουμε µε το κρασί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για τα δαμάσκηνα ποσέ για περίπου 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το σιρόπι. Αφήνουµε το σιρόπι να βράσει για λίγα λεπτά ακόμα και να πυκνώσει. Η σύστασή του πρέπει να θυμίζει μέλι. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ξαναβάζουμε τα δαμάσκηνα στο σιρόπι τους. Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού. Τα παγώνουμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε γιαούρτι σε µπολ ή σε πιάτο. Από πάνω βάζουμε παγωμένα τα δαμάσκηνα που φτιάξαμε ποσέ και σιρόπι. Πασπαλίζουµε µε καρύδια και τρίμματα μαύρης σοκολάτας.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Μάφιν με μόνο 5 υλικά
Υλικά:
2 μπανάνες ώριμες, 100 γρ. βρόμη, 2 μέτρια αυγά, 200 γρ. τυρί cottage, 1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Τοποθετούμε τα ειδικά χαρτάκια σε μια φόρμα για muffins με 12 θήκες. Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Πιέζουμε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν πουρές. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Μοιράζουμε το μείγμα στις ειδικές θήκες για muffins καλύπτοντας τα ¾ του ύψους τους. Ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν τα muffins. Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Παγωτό σοκολάτα-αβοκάντο
Υλικά:
130 γρ. άγλυκο κακάο, 380 ml γάλα καρύδας, 160 γρ. σιρόπι σφενδάμου, 5 γρ. εκχύλισμα βανίλιας, 130 γρ. καθαρισμένο αβοκάντο
Εκτέλεση:
Σε ένα πολυκοπτικό (ή σε δόσεις στο multi), προσθέτουμε το κακάο, το γάλα καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου, το εκχύλισμα βανίλιας και το αβοκάντο. Πολτοποιούμε, μέχρι να διαλυθεί το αβοκάντο και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ, διαστάσεων 30x15 εκ., το καλύπτουμε με μεμβράνη, προσέχοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια του μείγματος. Μεταφέρουμε στην κατάψυξη, για 24 ώρες. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε το παγωτό κάθε 30 λεπτά τις 2 πρώτες ώρες, ώστε να μην κρυσταλλώσει.
Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη
Υγιεινά σοκολατάκια με ταχίνι και κακάο
Υλικά:
100 γρ. ταχίνι με κακάο, 30 γρ. αμύγδαλα, 30 γρ. νιφάδες βρώμης, 40 γρ. διάφορα δημητριακά, 25 γρ. μέλι, 20 γρ. κράνμπερις, 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Εκτέλεση:
άζουμε σε ένα μπολ το Ταχίνι με Κακάο, τα αμύγδαλα που έχουμε κόψει σε χοντρά κομμάτια, τις νιφάδες βρώμης, διάφορα άλλα δημητριακά που προτιμάμε, το μέλι και τα κράνμπερις. Ανακατεύουμε καλά. Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Σε ένα μπολάκι τοποθετούμε ψιλοκομμένη την κουβερτούρα, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 360 watt για 2 λεπτά το πολύ, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Βουτάμε τα παγωμένα μπαλάκια στη σοκολάτα και γαρνίρουμε με λίγο τριμμένο αμύγδαλο.
Η συνταγή είναι του Πέτρου Συρίγου
Μπισκότα βρόμης με 5 υλικά
Υλικά:
120 γρ. βούτυρο καρπών της επιλογής μας, 120 γρ. σιρόπι αγαύης ή maple ή ρευστό μέλι ανθέων, ½ κ.γλ. κανέλα, ¼ κ.γλ. αλάτι, 170 γρ. νιφάδες βρώμης
Εκτέλεση:
Σε μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το βούτυρο καρπών με το υγρό γλυκαντικό της επιλογής μας, την κανέλα και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης και ανακατεύουμε με μαρίζ ή κουτάλα μέχρι να έχουμε πηχτό μείγμα. Παίρνουμε γεμάτες κουταλιές (περίπου 12-13) από το μείγμα και τις αραδιάζουμε σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα. Τις πιέζουμε ελαφρώς και τους δίνουμε σχήμα μπισκότου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 10-11 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι της Madame Ginger