Τα καλύτερα μελομακάρονα της πόλης
Με το συμπάθιο αγαπητοί κουραμπιέδες αλλά ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα της πόλης, γεμίζοντας το κουτί μας από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία των Αθηνών.
Με το συμπάθιο αγαπητοί κουραμπιέδες αλλά ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα της πόλης, γεμίζοντας το κουτί μας από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία των Αθηνών.
Καλές οι πάστες, οι τούρτες, τα προφιτερόλ, τα μιλφέιγ και τα γαλακτομπούρεκα αλλά όταν μιλάμε για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο ένα και μόνο είναι το απόλυτο γλυκό κι εμείς είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε τα σέβη μας. Φυσικά μιλάμε για τα μελομακάρονα τα οποία κάθε χρόνο βγάζουν νοκ άουτ κάθε επίδοξο σφετεριστή του θρόνου τους, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή των προτιμήσεων των απανταχού sweet lovers. Εμείς αδράξαμε την ευκαιρία και τη μέρα και πιάσαμε σειρά στην ουρά που περιμένει υπομονετικά για να πάρει ένα κουτάκι μελομακάρονα από τα πιο φημισμένα αττικά ζαχαροπλαστεία κι ιδού η λίστα μας.
Ο Φούρνος του Ρεμούνδου
Κυψέλης 37, Κυψέλη, τηλ: 210 8215808
Ο πιο παλιός φούρνος της Κυψέλης άνοιξε κάπου στο 1953 στη συμβολή των οδών Τήνου και Κυψέλης και έκτοτε έχει γίνει σημείο συνάντησης για όλους τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της περιοχής που πάνε στον Ρεμούνδο για να αγοράσουν ψωμί κι άλλα καλούδια. Αυτή την περίοδο γίνεται ένας μικρός χαμούλης για τα παραδοσιακά του μελομακάρονα που είναι ισορροπημένα στο μέλι κι έξτρα λαχταριστά, όπως θα διαπιστώσεις με κάθε δαγκωνιά.
Tillas
Αγίας Τριάδος 2, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.:21 0251 4077
Από το 1964, όταν οι ιδιοκτήτες του εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Tillas δημιουργεί εξαιρετικά γλυκά, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση των ζαχαροπλαστών που ακολουθούσαν πιστά τις αυθεντικές συνταγές από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Να μπεις εδώ και να φύγεις με άδεια χέρια δεν γίνεται ειδικά αυτή την περίοδο που τα μελομακάρονά του φέρνουν κόσμο και κοσμάκη στο ζαχαροπλαστείο. Καρυδάτα και μικροσκοπικά είναι αυτό που χρειάζεσαι για να γλυκάνει λίγο η μέρα σου μαζί με το πολίτικο εκμέκ – κανταΐφι, το ταούκ κιοκσού και το γνήσιο καζάν ντιμπί που συγκαταλέγονται στις σπεσιαλιτέ του Tillas.
Αρτοποιείο Δαρεμά
Σουνίου 2, Μαρκόπουλο, τηλ.: 2299025744
Το αρτοποιείο Δαρεμά συνεχίζει να υπάρχει στην κεντρική πλατεία Μαρκοπούλου από το 1950 κάνοντας το «ταξίδι» σε αυτό κάθε φορά μία γευστική εμπειρία. Σε αυτό το 4ης γενιάς αρτοποιείο τα πάντα είναι χειροποίητα με φυσικές και αγνές πρώτες ύλες και αξίζει να το επισκεφθείς για τα περίφημα μελομακάρονά του. Αριστοτεχνικά μελωμένα και πορτοκαλάτα με τριμμένο καρυδάκι στην κορφή τους μοιάζουν με παραδεισένιες μπουκιές. Αξίζει να δοκιμάσεις και το ξακουστό μουστοκούλουρο του Δαρεμά σαν βρεθείς στα μέρη του.
Παπαπαρασκευάς
Παπανδρέου 13, Γλυφάδα, Τηλ: 2108980220
Ο Βασιλιάς της καριόκας αυτές τις μέρες φορά τα χριστουγεννιάτικά του και βγάζει το ένα μετά το άλλο στη σειρά ταψάκια με υπέροχα μελομακάρονα να πάνε κάτω τα φαρμάκια. Εδώ όλο το κόλπο είναι η γέμιση με καρύδι που σου αφήνει μια ασυναγώνιστη γλύκα σε κάθε μα κάθε μπουκιά σχεδόν, παρόμοια με αυτή της κοσμαγάπητης καριόκας του. Μελωμένα όπως πρέπει και τσιμπητά στην κορυφή τους (όπως τα περίφημα ισλί) τα μελομακάρονα του Παπαπαρασκευά έχουν τη δική τους ξεχωριστή γλυκιά ιστορία.
Η Στάνη
Μ. Κοτοπούλη 10, τηλ.: 21 0523 3637
To θρυλικό γαλακτοπωλείο πρωτοάνοιξε το 1931 και κάθε χρόνο τέτοιες μέρες γίνεται ιδανική για μελομακαρονομαχίες, αφού στις βιτρίνες της περήφανα στέκονται υπέροχες μελωμένες μπουκιές με περίσσιο τριμμένο καρυδάκι. Ζουμερό και με μπαχάρια μυρωδάτα τα μελομακάρονα της Στάνης αποτελούν από μόνα τους έναν πολύ καλό λόγο για να ανηφορίσουμε ή να κατηφορίσουμε στα μέρη της και να πάρουμε κι ένα ταψάκι γαλακτομπούρεκο έξτρα, αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι χαμένο δεν θα πάει.
Désiré
Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, τηλ: 2103632333
Από το 1962 μέχρι και σήμερα το Désiré ικανοποιεί κάθε κολασμένη γλυκιά επιθυμία μας, καμακώνοντας μας με την πανδαισία γλυκών που απλώνει καθημερινά στις βιτρίνες του. Κι αν ένα κομμάτι της καρδιάς μας ανήκει στις θρυλικές μπισκοτοκαρδούλες του, αυτή την περίοδο ένα άλλο μεγαλύτερο πάει στα μελομακάρονα που μοσχομυρίζουν κανελογαρίφαλο και εξαφανίζονται πριν πεις μέλι. Τσίμπα και λίγες τρούφες αμυγδάλου και θα μας θυμηθείς.
Πετέκ
3ης Σεπτεμβρίου 81, Ομόνοια τηλ.: 21 0822 3955
Aν δεν ξέρουν οι Κωνσταντινουπολίτες να φτιάξουν μελομακάρονα τότε ποιοι, θα ρωτήσουμε ρητορικά σχεδόν, πριν περάσουμε στο γλυκό παρασύνθημα που ακούει στο όνομα Πετέκ κι έχει κάνει νούμερο 1 προορισμό των sweet lovers του αθηναϊκού κέντρου. Κι αν το γαλακτομπούρεκο του είναι η αδιαμφισβήτητη και πολυπαινεμένη σπεσιαλιτέ του, τα μελομάκαρονα κλέβουν τη δόξα αυτή την περίοδο δικαιολογημένα. Σιροπάτα, με κανέλα και γαρίφαλο να γαργαλά ερεθιστικά τον ουρανίσκο σου, στέλνουν γλυκά χαιρετίσματα σε όσους ψηφίζουν κουραμπιέ στο αιώνιο χριστουγεννιάτικο δίλημμα.