Οι καλύτερες τυρόπιτες της πόλης

Κάναμε επιδρομή στα πιο θρυλικά τυροπιτάδικα της πόλης και απολαύσαμε την πραμάτεια τους στέλνοντας ένα ερωτικό γράμμα στον απόλυτο βασιλιά του δεκατιανού μας.

Οι καλύτερες τυρόπιτες της πόλης

Η τυρόπιτα είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του δεκατιανού κι αν δεν μας πιστεύεις οι αμέτρητες εκδοχές της σε εξίσου αμέτρητους φούρνους, τυροπιτάδικα και πάει λέγοντας θα σου επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές. Σαν σωστοί καλοφαγάδες ωστόσο έχουμε βάλει ψηλά και τον πήχη και δεν μπορούμε να δεχτούμε παρά το νοστιμότερο και το πιο εκλεκτό για τον ουρανίσκο μας. Για αυτόν τον λόγο κάναμε μια επίσκεψη στα πιο ξακουστά τυροπιτάδικα κι όχι μόνο της πόλης, αναζητώντας το απόλυτο φρεσκοφουρνιστό σφολιατοειδές. 

Μικέ

Δ. Σούτσου 9 & Δορυλαίου, Πλατεία Μαβίλη, τηλ: 2106463091

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mike_Patisserie (@mikepatisserie)


Αν δεν έχεις βρεθεί ποτέ στο Μικέ, με το δίκιο σου θα αναρωτηθείς τι δουλειά έχει ένα από τα πιο φημισμένα γλυκατζίδικα του κέντρου (στόκαρε σε ένα κουτί όσες περισσότερες σεράνο μπορέσεις) σε άρθρο για τις καλύτερες τυρόπιτες της πόλης.

Κι όμως εδώ θα βρεις λαχταριστές τυρόπιτες με χειροποίητη σφολιάτα, φρέσκο βούτυρο που μοσχοβολά και μπόλικη θρυμματισμένη φέτα. Ισχυρίζονται ότι ακόμα και ο Κωσταντίνος Καραμανλής περνούσε από εδώ για να χτυπήσει μια τυροπιτούλα στα όρθια και ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε αφού μια τυροπιτομπουκιά είναι αρκετοί να κολάσει από μικροαστούς μέχρι κοτζάμ πρωθυπουργούς.

Μακεδονικόν

Σόλωνος 73 και Ιπποκράτους, τηλ: 21 3025 6153

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by notmadefolawschool (@notmadeforlawschool)


Αν έχεις περάσει τα φοιτητικά σου χρόνια στο αθηναϊκό κέντρο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχεις τιμήσει την ξακουστή τυρόπιτα στο Μακεδονικόν με το φύλλο αέρος, τραγανό και… αεράτο και την αφράτη γέμιση τυριού. Το λάδι στο φύλο είναι πλούσιο αλλά όχι να σε μπουχτίζει, ενώ εξίσου λιμπιστική είναι και η κιμαδόπιτά του. Οι ουρές έξω από το κατάστημα επιβεβαιώνουν ότι ακόμη περνά η μπογιά του, ενώ αν θες να το ζήσεις απόλυτα δεκατιανά, θα συνοδέψεις με γλυκιά μπουγάτσα και ελληνικό καφεδάκι γιατί σαν την ελληνική παράδοση δεν έχει.

Μάμ

Πανεπιστημίου 34 & Ιπποκράτους, τηλ: 2103619830

Από το 1958 όταν και πρωτοάνοιξε στη γωνία Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους το Μαμ εξελίχθηκε στον απόλυτο τυροπιτοναό για τους Αθήναιους. Η λιλιπούτεια τυροπιτούλα μπόρει να χάνει κάπως σε μέγεθος ωστόσο θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω χάρη στη μοναδική γεύση της και την παραδοσιακή κι απαράλλακτη συνταγή της. Το χρυσαφένιο φύλλο της, οι φρέσκες πρώτες ύλες και το αγνό βούτυρο γάλακτος που μοσχομυρίζει από μέτρα, την καθιστούν λαχταριστή και ανάρπαστη.

Δήμητρα Γουναρίδη

Ευαγγελικής Σχολής 3-5, Ν. Ιωνία, τηλ: 2102712548

Το εργαστήριο φύλλου και ζαχαροπλαστικής «Δήμητρα Γουναρίδη» είναι μία οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση από το 1945 στις πίτες και τα γλυκά της Μικράς Ασίας. Το χειροποίητο φύλλο ματσόβεργας, οι γνωστές χωριάτικες τυρόπιτες της Δήμητρας, οι αυθεντικές χειροποίητες τρίγωνες πίτες –σαν την κιμαδόπιτα, τη μελιτζανόπιτα και την κολοκυθόπιτα δεν έχει- και οι πιο τραγανές πεθαίνεις κουρού. Αν μας ρωτάς το μυστικό πέρα από το φύλλο κρύβεται στην τυρογέμιση που απλώνεται γενναιόδωρα σε όλο το φύλλο χαρίζοντας στον ουρανίσκο μας αξέχαστες στιγμές.

Παυλίδης

Πέτρου Ράλλη 168, Νίκαια τηλ.:21 0495 5540


Πολλάκις έχουμε αναφερθεί στον Παυλίδη για την θεϊκή μπουγάτσα του, όμως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε επιτέλους και για τη συγκλονιστική τυροπιτούλα του που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές Νικαιωτών κι όχι μόνο. Η φήμη της βαστά από το μακρινό 1974 όταν και μας συστήθηκε πρώτη φορά. Έκτοτε ανεδείχθη στον απόλυτο δεκατιανό πειρασμό χάρη στο έξτρα λαχταριστό φύλλο της που καλώς αποφεύγει την περιττή λαδίλα και το πεντανόστιμο τυράκι που λιώνει σε κάθε μας μπουκιά.

Ο Τάσος

Μαραγκού 6, Γλυφάδα, τηλ.:21 0894 3154

Ο Τάσος στη Γλυφάδα από το 1971 βάζει σε διπλό πειρασμό τους θαμώνες του οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να πάρουν κι αυτοί το μερίδιο που τους αναλογεί από τις ξακουστές κουρού και τα θρυλικά νεγράκια του. Για τα νεγράκια θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά, αφιερώνοντας λίγο παραπάνω χρόνο αυτή τη φορά σε αυτό το ζυμαρένιο όνειρο, που είναι χάρμα γεύσης. Η ζύμη του βγάζει νοκ άουτ ότι άλλο έχεις γευτεί κι αν είσαι έξτρα μερακλής μην φοβηθείς να τσιμπήσεις και μια περιποιημένη κιμαδόπιτα.

Άριστον

Βουλής 10, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3227 626

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Can Sürmen (@cansurmen)


Η τυρόπιτα του Άριστον έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Αθηναίων από το 1906 όταν και πρωτοάνοιξε. Στο ιστορικό και αιωνόβιο αυτό μαγαζάκι επί της οδού Βουλής καθημερινά γίνεται της κουρού το ανάγνωσμα με μπόλικο κόσμο να συρρέει για να δοκιμάσει την αδιαμφισβήτητη σπεσιαλιτέ του Άριστον. Εξίσου συγκλονιστική και μοναδικά κρατσανιστή κι η τυρόπιτα ταψιού. Αν τώρα τραβάει κάτι άλλο η ψυχή σου οι δεκάδες επιλογές σε πίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδος θα σε ενθουσιάσουν. Αν μας ρωτάς η κρεατόπιτα, βγάζει εκτός ανταγωνισμού όλες τις αντιπάλους της.

Σταυρόπουλος

Γαμβέτα 4, τηλ.: 21 0384 7006

Το 1969, ο Ιωάννης Σταυρόπουλος ήρθε από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, έχοντας ένα όνειρο και μια φιλοδοξία: να δημιουργήσει έναν παραδοσιακό πολίτικο φούρνο. Έκτοτε οι τυρόπιτες κουρού και τα τσουρέκια του κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση στην καρδιά των θαμώνων του. Τα εξαιρετικής ποιότητας υλικά (χειροποίητη ζύμη, καλό βούτυρο και νόστιμη φέτα) είναι τα μυστικά που κάνουν  τη μικρή και χρυσαφένια τυρόπιτα  κουρού καθημερινά ανάρπαστη δίνοντας της μια θέση στις καλύτερες (κουρού) τυρόπιτες της Αθήνας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v