Τα καλύτερα αμυγδαλώτα της πόλης

Mας χτύπησε κατακούτελα μια γλυκιά νοσταλγία όταν συναντηθήκαμε ξανά με τα πιο λαχταριστά αμυγδαλωτά της πρωτεύουσας σε αγαπημένα αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία.

Τα καλύτερα αμυγδαλώτα της πόλης

Η παράδοση θέλει τα αμυγδαλωτά να προσφέρονται σε γάμους ως σύμβολο ευτυχίας και γονιμότητας. Η παρουσία τους σε λοιπές γιορτές και βαφτίσια, υποδηλώνει τη χαρά και την τιμή προς τους καλεσμένους που λοξοκοιτάνε προς το μέρος τους με την ελπίδα να καβατζώσουν όσα περισσότερα μπορούν. Παντός καιρού κι εποχής τα αμυγδαλωτά παραμένουν αγαπημένο γλυκό, διατηρώντας τη διαχρονική τους γεύση που ξυπνά αναμνήσεις από παλαιότερες δεκαετίες όταν βίωναν τις χρυσές μέρες τους.

Σήμερα ευτυχώς υπάρχουν ζαχαροπλαστεία που αντιστέκονται και τρατάρουν στους πελάτες τους αυτά τα υπέροχα γλυκίσματα κι εμείς είπαμε να αφιερώσουμε λίγες γραμμές στα καλύτερα αμυγδαλωτά της πόλης με την ελπίδα να φιλοτιμηθείς και να στείλεις και κανένα κουτάκι στα γραφεία μας.

Lonis

Αθηνάς 7, Μοναστηράκι, τηλ: 210 6466989

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lonis pâtisserie (@lonismacaron)


Διάσημος για τα μακαρόν του σε όλη την Αθήνα ο Lonis έχει μια δεδηλωμένη αγάπη στα αγαπημένα «ρετρό» γλυκά της νιότης μας καθώς καθημερινά ετοιμάζει υπέροχους μπεζέδες, λαχταριστούς εργολάβους αλλά και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά που θα βάλουν τη δίαιτά σου σε μπελάδες, αλλά δεν βαριέσαι, μια ζωή την έχουμε. Τραγανά και μοσχομυριστά είναι από τα πλέον γευστικά που μπορείς να δοκιμάσεις για αυτό φρόντισε σαν βρεθείς εκεί να στοκάρεις μπόλικα και για το σπίτι.

Μητροπολιτικόν

Βουλής 39, Σύνταγμα, τηλ.: 21 0324 0654

Από το 1930 όταν κι άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το Μητροπολιτικόν συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε να μετατρέψει την Βουλής στον αγαπημένο δρόμο των γλυκατζήδων της πρωτεύουσας

Έκτοτε μνημονεύεται από αμέτρητους Αθηναίους και μη για πολλούς γλυκούς λόγους  όπως τα ξακουστά σοκολατάκια του, τους υπέροχους μπαμπάδες με ρούμι, τις χειροποίητες τούρτες και τους κορμούς που ερωτεύεσαι με την πρώτη μπουκιά. Στο τέλος αφήσαμε τα περίφημα αμυγδαλωτά του, που προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση στην ευρύτερη περιοχή, απολύτως δικαιολογημένα. Εδώ ακολουθείται η παραδοσιακή κι αυθεντική υδραίικη συνταγή και κάθε αμυγδαλωτό είναι ξεκάθαρα χάρμα γεύσης και μυρωδιάς.

Παπαπαρασκευάς

Παπανδρέου 13, Γλυφάδα, Τηλ: 2108980220

Σχεδόν 100 χρόνια ζωής μετρά το ζαχαροπλαστείο του Παπαπαρασκευά που άνοιξε στην Ξάνθη το 1926 κι ευτύχως άπλωσε και τα ζαχαρωτά πλοκάμια του στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο κατάστημα της Γλυφάδας. Σίγουρα θα τον έχεις ακούσει ως τον βασιλιά της καριόκας ωστόσο πα πα πάρα πολύ νόστιμα είναι και τα αμυγδαλωτά του. Εδώ αυτά τα παραδοσιακά κεράσματα μπισκοτοφέρνουν κι έχουν ένα υπέροχο άρωμα πικραμύγδαλου για να μοσχοβολίσει ο στόμας σου σαν τα δοκιμάσει.

Βάρσος

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ: 2108012472 


Άραγε πόσες γενιές γλυκατζήδων πίνουν νερό στο όνομα του γλυκομπαμπά μας Βάρσου στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Κηφισιάς; Δύσκολο να τους μετρήσεις όλους ωστόσο αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι πως από το 1892 όταν και πρωτοάνοιξε μέχρι σήμερα συνεχίζει ακάθεκτος να γιατρεύει τις υπογλυκαιμίες μας. Το θρυλικό γαλακτοπωλείο φημίζεται για μπόλικα γλυκά όπως οι κρέμες του, οι πάστες αμυγδάλου, τα μερακλήδικα ρυζόγαλα αλλά και τα αμυγδαλωτά του που φτιάχνονται τιμώντας τη νησιώτικη παράδοση κι είναι έξτρα αφράτα και λαχταριστά.

Désiré

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, τηλ: 2103632333

Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Δημοκρίτου, φτιάχνει από το 1962 εξαιρετικά γλυκά, με αποκορύφωμα τις σοκολατίνες του και τις πάστες σεράνο που είναι συλλέκτριες επαίνων και επιφωνημάτων ευχαρίστησης. Την επόμενη φορά ωστόσο που θα βρεθείς στο Désiré φρόντισε να στοκάρεις αμυγδαλωτά και εργολάβους. Αν πάλι είσαι έξτρα μερακλής θα πάρεις και τα αμυγδαλωτά με τη σοκολάτα κι αφού μας θυμηθείς θα μας ευχαριστείς αιώνια.

Πετέκ

3ης Σεπτεμβρίου 81, Ομόνοια τηλ.: 21 0822 3955


Εκείνοι που αγαπούν τα πολίτικα ζαχαροπλαστεία είναι βέβαιο ότι κρατούν μια ξεχωριστή θέση στην καρδούλα τους για το Πετέκ που ευθύνεται για τις περισσότερες ουρές που σχηματίζονται στην 3ης Σεπτεμβρίου. Κι αν το γαλακτομπούρεκο του είναι η αδιαμφισβήτητη και πολυπαινεμένη σπεσιαλιτέ του, τα αμυγδαλωτά του θα φέρουν ρίγη συγκίνησης στον ουρανίσκο σου. Γεμιστά με μαρμελάδα βερίκοκο θα λιώσουν στο στόμα σου σαν γιαγιαδίστικο χειροποίητο γλυκό.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v